Відвойовувати Донецьк і Луганськ, не українізувавши їх — це марна потуга, це зневага до полеглих солдатів України

 

Російська мова не перестала бути фактором, який дистабілізує Україну

 

На зустрічі Петра Порошенка 11 грудня 2015-го з представниками громадськості, органів державної влади та науковцями щодо створення Ради з питань національної єдності, глава держави наголосив, що суспільство більше не розколюють питання мови. Дозволю собі не погодитися з ним. Адже на зміну активній русифікації прийшла побутова. Ще підступніша, ще агресивніша. Після Революції гідності українська мова відчутно здає позиції у владних структурах, на телебаченні, в ЗМІ. Спочатку прикривалися підступно-фальшивим гаслом «Єдина країна – Единая страна». Воно програмувало на двомовність, легалізуючи російську мову як державну.  Це було схоже на політичну спекуляцію, яка, по суті, забороняла порушувати питання дискримінації українців, котрі розмовляють українською мовою. Бо, мовляв, тим самим, порушуються права російськомовних громадян України. Яких ще доказів потребує той факт, що державна мова і мова спілкування – не одне й те саме? Вони виконують різні функції, на них покладені різні завдання. Державна мова – це узаконений порядок.

Звичайно, якщо людина на вулиці спілкується не українською, це не агресор. Агресор той, що зневажає нашу мову і культуру.

Я особисто знала людей, яких розстріляли, тільки за те, що вони не говорили російською. На україномовних нападали жителі Луганська і Донецька та калічили їх.

Знаю особисто родину, яка виїхала з Коростенського району на Луганщину. Їх вбили за те, що вони розмовляли українською. Складається враження, що навіть маючи такий апарат, президент не володіє ситуацією.

 

Простір російської мови з початку війни масово скорочується в світі. Як приклад вдалих реформ, Грузія. Мої знайомі свідчать, що молоде покоління знає 5 мов але не прагне вивчати російську, яку демонстративно зневажає. В Киргизії молодь до 30 років втратила свою етнічну приналежність, а зараз, як малі діти, ходять і вивчають рідну мову на рівні з внуками і дітьми. І не шукають альтернативи.

 

Знати мови — збільшити світогляд, а незнання національної мови — те саме, що бути Путіним. Я вірю і переконана, що багато людей на сході були позбавлені можливості володіти українською мовою. Отож держава має взяти на себе функцію — організувати набуття знань мови безкоштовно і безальтернативно. А паспорт видавати тільки при одній умові: що екзамен здає людина на знання мови. І до розробки методичок мають залучитись науковці-професура, інститути, діаспори. Це десятки, а може сотні робочих місць, які принесуть мир, спокій та злагоду в родини мешканців України. Незалежно від етнічної приналежності та віросповідання.

 

Відвойовувати Донецьк і Луганськ, не українізувавши їх — це марна потуга, це зневага до полеглих солдатів України.

Особи, що ухиляться від вивчення української мови, мають бути позбавлені громадянства і права бути вибраними у державницькі представницькі органи, з позбавленням пенсій та всіляких соцрамок. Сюсюкання з сепаратистами недопустиме. Ми маємо від них позбавлятися — примусово депортувати за межі України.

Тетяна ЛОЗІНСЬКА, громадський діяч, тел.(068)-308-01-25, ел. адреса [email protected]

Хлопці горіли, рили, палили, пили чай з побратимом, якого ранком відправляли додому 200-тим грузом. У них є колеги по зброї,...

Якщо ти мешкаєш поряд з пожежною частиною, це не значить, що тобі не потрібен вогнегасник. Хто б сперечався. А от коли йдеться...

14 жовтня православні християни святкують День Покрови Пресвятої Богородиці. У народі говорять: «Покрова накриває...

Учора на Козятинщині відбулося урочисте закладання першої сваї фундаменту під будівництво елеватора. Місцем події стало село...

Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
09:28 У турнірі дружин юних рятувальників-пожежних перемогла команда «Блискавка» play_circle_filled photo_camera 08:25 На період Великодніх свят на Вінниччині посилять заходи безпеки 21:51 Клуб ТАКО привезли з чемпіонату України 2 золота, срібло та 5 бронзових нагород 19:49 Більше десяти днів у Глухівцях не буде газу. Перелік вулиць та будинків Від читача 16:45 Якщо ти не можеш донатити своїми силами або фінансами, то ти можеш донатити свій час! — звертається кіберполіція до українців. 17:26 Жалоба: під час бойового завдання загинув Герой Сергій Черній 16:57 Цей тиждень погоду визначатиме антициклон — буде тепло та сонячно play_circle_filled 15:08 Захисник з Козятина Олександр Печевистий отримав «Золотий хрест» 13:08 У нашому ЦНАПі запровадили онлайн-запис в електронну чергу на послуги Сервісного центру МВС 12:17 На території ліцею №1 імені Шевченка висадили сакури 11:00 Кліщі атакують. Як уберегти домашніх улюбленців 10:55 Малий бізнес в Україні: який бізнес найприбутковіший в Україні (Новини компаній) 10:02 На обласних «Подільських зорях» козятинські студенти здобули Гран-прі та Дипломи І ступенів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up