Кліщі атакують. Як уберегти домашніх улюбленців

Кліщі атакують. Як уберегти домашніх улюбленців
Фото ілюстративне
  • Кліщі — справжня біда, адже ці комахи розносять небезпечні інфекції, які можуть призвести навіть до смерті.
  • Собак вони кусають значно частіше, ніж котів, але й людей не залишають без уваги.
  • Що робити, аби захиститися від цих небезпечних комах — розповідає ветеринар

Кліщі — маленькі комахи, які становлять велику загрозу. Полюють вони на людей та теплокровних тварин. Особливо небезпечні кліщі для собак, адже коти після укусу хворіють не так часто. Натомість чотирилапі гавкотуни можуть із легкістю підхопити серйозне захворювання. Про те, що кліщі можуть бути збудниками хвороби Лайма, яка вражає центральну нервову систему, ми знаємо ще зі шкільних підручників біології. Але у собак ці комахи можуть спровокувати й інші небезпечні інфекції.

— Кліщі переносять також бабезіоз та ерліхіоз, — розповідає ветеринар Марія Дзюбенко. — Бабезіоз вражає еритроцити. Це клітини крові, які переносять по організму кисень. Бабезія — внутрішньоклітинний паразит. Коли він поїдає еритроцит, клітина руйнується і продукти розпаду цієї клітини викликають загальну інтоксикацію. Тварині не вистачає кисню, тому що кисень не доходить до органів. Тому тварина стає анемічною, відбувається знекровлення. Якщо не лікувати бабезіоз — це стовідсоткова загибель. Цьогоріч бабезіоз, як на мене, значно агресивніший. Тому що, по-перше, розмита симптоматика, по-друге, тварини хворіють важче. 

Визначити, чи є у тварини бабезіоз, можна лише після клінічного аналізу крові. Але «перші дзвіночки» ви можете помітити навіть у поведінці тварини. Якщо собака апатичний та в’ялий, має підвищену температуру тіла і відмовляється від їжі, він, найімовірніше, міг підчепити інфекцію. Це перші клінічні ознаки бабезіозу. Згодом до них може додатися ще пожовтіння очей. 

Відео дня

— Не менш небезпечні і хронічні захворювання, — продовжує Марія. — Наприклад, хвороба Лайма. Часто буває так, що вкусив кліщ сьогодні, а наслідки ми бачимо набагато пізніше. Клінічних проявів собака може не мати, а хронічний перебіг хвороби уже є. Хвороба Лайма впливає на суглоби, від неї страждає нервова система. Такі хронічні форми дуже підступні.

Краще таблетки, ніж краплі

Ветеринар наголошує — для того, аби тварина жила довго, необхідне збалансоване харчування, вакцинація, особливо від сказу, оскільки ми у цьому аспекті неблагополучний регіон, та регулярна обробка від кліщів, яку потрібно проводити цілорічно. Адже те, що кліщі активні тільки навесні — поширений міф. Позаяк зима останні кілька років дуже м’яка, небезпечні комахи активні навіть у холодну пору року, коли немає морозів.

Способи профілактики від кліщів є різні. Це можуть бути таблетки, краплі або нашийники із репелентами.

— Таблетована форма — це найкращий варіант, — каже Марія Дзюбенко. — Стовідсоткового захисту нічого не дає, але таблетована форма захищає на 99%. Звісно, за умови, що люди купують сертифіковану продукцію у перевірених зоомагазинах, в офіційних представників. Тому що бувають випадки, коли замовляють через Інтернет дешевші препарати, які не сертифіковані, але вони не спрацьовують. Таблетка працює в кровотоці. Після обробки кліщ навіть якщо і кусає, він просто висихає і загрози не несе.

Є таблетки, які діють протягом п’яти тижнів, є такі, які дають захист на 12 тижнів. Після того, як дія завершилася, таблетку потрібно обов’язково давати повторно.

— Що стосується крапель та нашийників, то тут надзвичайно велику роль відіграє співвідношення ціна-якість, — продовжує ветеринар. — Краплі ефективно працюють не на всіх собаках, усе залежить від індивідуальних особливостей організму. Дешеві краплі та нашийники не завжди ефективні. Крім того, кліщі можуть звикати до діючих речовин. Часто люди ще запитують, чи є щеплення від кліщів. Як таких щеплень немає, це більше лікувальні препарати, які потрібні для того, щоб лікувати, а не попереджати.

Обробляти територію немає сенсу

— Якщо помітили на собаці кліща, що робити? У якому випадку потрібно звернутися до лікаря? — запитуємо Марію.

— Коли кусає кліщ, проходить інкубаційний період від трьох до семи днів, — відповідає Марія Дзюбенко. — У цей період можна помітити першу симптоматику. Теоретично, коли ви побачили кліща, можна було б одразу йти до лікаря і колоти укол, але буває, що у тварини резистентний організм і він самостійно чинить опір інфекції. Тому раджу поспостерігати три-сім днів після укусу. Якщо у цей період собака проявляє апатичність або не їсть — це вже перший дзвіночок, що варто все-таки звернутися до лікаря. У ветеринара можна зробити аналіз крові і перевірити, чи є бабезіоз, а тоді вже лікувати.

Для котів можна скористатися краплями і репелентним нашийником. Цього буде цілком достатньо, аби захистити тварину. Звісно, нашийники потрібно міняти, а краплями обробляти повторно, адже речовини, що захищають від кліщів, мають термін дії.

— Обробляти територію, на жаль, немає сенсу, — додає Марія Дзюбенко. — Припустімо, ви в себе обробили подвір’я і кліщі всі вимерли, а ваш сусід обробку не зробив. Минає час і сусідські кліщі можуть спокійно перейти на вашу територію, адже вони відчувають теплокровних тварин, якими можуть поживитися. І всі кліщі живуть при землі, бо часто люди думають, що під дубами не можна ходити, бо з дерева впаде кліщ. Це не так. Усі кліщі виключно в траві.

 

Читайте також:

Лиси, собаки і... кроти. Хто кусав козятинчан за останні п'ять років?

Що робити, якщо вкусив кліщ і як уберегтися — радить МОЗ

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Катерина Юхимчук

    Кліщі це павукоподібні, а не комахи.

keyboard_arrow_up