Селяни Козятинщини: «Не чіпайте корми для худоби»

Селяни Козятинщини: «Не чіпайте корми для худоби»

Розпочала роботу Юзефо-Миколаївська біогазова електростанція, яка є першою промисловою біогазовою електростанцією на Вінниччині. Це перша біогазова електростанція в Україні, яка була побудована і оснащена саме українським технологічним обладнанням.

Потужність станції – 3 МВт. Голландська технологія отримання біогазу дозволяє переробляти не тільки відходи, а й вторинні матеріальні ресурси агропромислового виробництва з коефіцієнтом трансформації більше 75%.

Запуск станції створив робочі місця для 50 співробітників та близько 500 працівників. Крім електроенергії, вироблятиметься теплова енергія та ефективне органічне добриво - активна біомаса мікроорганізмів та гумінових кислот. Перероблятиметься жом місцевого заводу, заводів Гайсина, Саливінки та Жданівки, а також меляса, гичка, пожнивні залишки, силос тощо.

Усе нібито добре, але постає питання: чи не призведе потужна біоенергетика Козятинщини до колапсу в тваринницьких господарствах нашого краю?

Відео дня

Уже в цьому році багато тваринників зіткнулися з проблемою купівлі жому як корму для худоби. Коли взимку не буде чим годувати рогате фермерське чи домашнє стадо, то корови скоріш за все підуть під ніж. А це означає, що молока на ринку стане менше.

– Цієї осені ми на всі намагання купити жом залишилися на зиму без основного корму для корови. Цей рік скотина перезимує. Якщо й на ту зиму жому не купимо, то що будемо робити з коровою, навіть не знаю, – каже Ірина з Блажіївки.

Аллу з Махнівки, яка тримає чотири корови, також турбує дефіцит жому.

– Цієї осені встигли купити 10 тонн жому. Якщо в наступному році цукрові заводи стануть постачальниками сировини на біоелектростанцію, то я своїх корів взимку не прогодую, – каже жінка. 

Володимир з Журбинець каже, що не буде сподіватися на жом.

– Я не буду чекати буде він чи не буде, – каже він. – Поки є можливість і сила – збільшу площу під посів буряка. Біоенергетика – енергія майбутнього. Вона потрібна також.   


 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
18:02 У Козятині видають набори гігієни та дитячі підгузки. Розповіли, хто може отримати 16:00 Виплата 500 гривень ювілярам-довгожителям: як отримати? 15:27 На центральній вулиці Козятині висадили 200 кущів троянд photo_camera 14:00 Перевищує норму у 7,5 рази: назвали причину забруднення азотом Південного Бугу на Вінниччині Від читача 17:25 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 13:03 У Козятині з нагоди Дня Європи в Україні провели шаховий турнір. Імена переможців 11:00 «Поки війна, ми всі працюємо задля перемоги» 10:15 Затримали агентурну групу, яка готувала масовані ракетні удари, в тому числі і по Вінниччині 09:11 У Непедівку на Храмове свято приїде Митрополит Симеон. Відкриватимуть Алею пам'яті і слави 08:30 Для пацієнтів Козятинської ЦРЛ освятили свіжоспечену здобу 08:00 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up