Розпис яєць давня українська традиція і оберіг для родини

Розпис яєць давня українська традиція і оберіг для родини
  • Писанкарки, кажуть, що писанка це—оберіг родини. символ сонця, любові, краси, добра, щастя, радості і весняного відродження. У міфах багатьох народів
  • світу саме яйце є світотворним початком Пасхи. Наші майстрині писанкарства Валентина Одинська та Лідія Мельник впевнені, що оволодіти мистецтвом
  • писанкарства за бажанням може кожен в тому числі і діти. Саме для них вони провели у міському парку майстер клас з писанкарства.

Першою, з ким ми поспілкувалися була спеціаліст вокалу та плетіння дідухів директор будинку культури села Сигнал Людмила Заремблюк.

Вона каже ми на майстер класі представляємо сільську культуру— Валентина Одинська з Флоріанівки, Ірина Муравська Сестринівка, Лідія Мельник Махаринці, Наталія Федорук Кордишівка.

Відео дня

Наталія Горецька с. Козятин. Тут представлені всі ті села, де є будинки культури, а Валя з Лідою проводять майстер клас для дітей з писанкарства пояснила нам пані Людмила.

Тоді ми й пішли до майстрині з писанкарства Валентини Одинської, щоб вона розповіла як саме народжується писанка.—З двох сторін яєчка пробиваємо ледь помітні отвори. В дірочку, яка у верхній частині яєчка шприцом заливаємо воду, а вода витискає вміст яйця з оболочки. — Ми ще запитали у майстрині, чому саме так треба робити, щоб яйце не псувалося? —Так каже пані Валентина писанка це ж оберіг він повинен довго служити господарю. А спочатку видуте яєчко обробляємо оцтом і починаємо наводити олівцем лінії майбутнього малюнку. Потім ті лінії закріпляємо розігрітим воском. Коли малюнок готовий закріпляємо його фарбою від світлого фону до темного. сказала писанкарка

Ліда Мельник назвала свою роботу «Писанка мальована з любов’ю подарована»— Це йде різновид писанкарства, який несе популяризацію.

Ми хочемо молоде покоління залучити до того, щоб вони вивчали примножували і не забували наші традиції.

А нашу культуру передавали наступним поколінням. На орнаменті кожен знак має своє магічне значення. Як у вишиванці кожен знак має своє значення так і писанка. Нічого так просто не малюється на кожному малюнку є символ. На цьому яєчку символ дощу. На яєчку, що робить дівчинка символ любові, на цьому малюнку сонечко. є ружа писанкарству в Україні славна історія наголосила пані Ліда.

 

.














 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up