Перевищує норму у 7,5 рази: назвали причину забруднення азотом Південного Бугу на Вінниччині

Перевищує норму у 7,5 рази: назвали причину забруднення азотом Південного Бугу на Вінниччині
  • У Вінниці в річці Південний Буг зафіксували перевищення вмісту азоту амонійного у 7,5 раза.
  • Це може негативно вплинути на вміст кисню у воді і посилити її цвітіння.
  • Назвали причину

У  Фейсбуці Державна екологічна інспекція у Вінницькій області повідомляє, що 2 травня спеціалісти відділу інструментально-лабораторного контролю дослідили якість поверхневих вод найбільших водойм Вінницької області, зокрема у річці Південний Буг у межах Вінницької міської територіальної громади.

Відібрали проби з річки Південний Буг у с. Сабарів (у місці скиду зворотних вод КП «Вінницяоблводоканал»). Під час відбору проб води контролювали рівень розчинного кисню та визначали основні показники забруднюючих речовин, концентрація яких нормується у водних об’єктах для задоволення питних, господарсько-побутових та інших потреб населення.

За результатами проведених досліджень у зазначеній пробі виявили високий вміст азоту амонійного – 15,1 мг на кубічний дециметр при нормативі 2. Тобто у 7,5 раза вище за норму.

Відео дня

Інші показники забруднюючих речовин в усіх відібраних пробах не перевищували нормованих значень.

Назвали причину

Як пояснив  заступник начальника Державної екологічної інспекції у Вінницькій області Олег Ющук, це був черговий відбір проб для перевірки якості води у Південному Бузі. А оскільки найбільший вплив на неї справляють скиди водоканалу, тому було відібрано проби вище, у місці та нижче скиду підприємством зворотних вод.

За його словами, такий вміст амонійного азоту у воді в місці скиду «Вінницяоблводоканалом» зворотних вод свідчить про те, що його очисні споруди наразі неефективні, тому що вони не були розраховані на таку кількість стоків, які на сьогодні продукує місто.

Еколог зазначив, що таке забруднення негативно впливає на усю екосистему Південного Бугу і його біорізноманіття. Водний об’єкт здатний до самоочищення. Тобто завдяки розчиненому у воді кисню амоніний азот перетвориться на нітрати та нітрити, відбудеться їх осадження. Але це означає, що рівень кисню у воді зменшиться і збільшиться цвітіння води, тобто надмірне розмноження у ній водоростей.

Читайте:

Вінниччину накриє циклон. Попереджають про грози, місцями з градом та заморозки

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up