Двірникам у Козятині стали більше дякувати

Двірникам у Козятині стали більше дякувати
Двірники_  Працівники комунального підприємства «Чисте місто» щодня прокидаються раніше за всіх
  • Така робота. Щодня наше місто чепурять всього десять двірників. Наймолодшому 18 років, а найстаршому 78. Різне вони чують від людей. Але кажуть, що зараз свідомих козятинчан, що цінують чужу працю, стало більше 

Роботи у двірників багато, а платять мало. Працюють за мінімальну зарплату

Майя Нікольчук любить, коли місто чисте, тому вона працює двірником понад 14 років

Майя Нікольчук працює двірником понад 14 років. Жінка переїхала до Козятина з Херсонскої області. Радо розповідає історію свого життя. 

Відео дня

 —  Я за професією садівник. З багатодітної родини. Нас у батьків було вісім дітей.  Жила з чоловіком у Херсонській області. Він родом із Козятина. Потім ми переїхали сюди після розпаду Союзу. Я намагалась знайти роботу садівником, але моя професія стала не актуальна. Пішла працювати дояркою на ферму, а потім прийшла в комунальне господарство. Так вже 14 років працюю двірником,  — говорить Майя Нікольчук.
Жінка щодня прокидається о п'ятій ранку. Спершу порається біля власного господарства - доїть  кози, потім іде на роботу. За кожним двірником закріплена певна ділянка. З 6 години ранку і до 12 дня потрібно все прибрати.
— Раніше ставлення людей було набагато гіршим. Зараз стало трішки краще. Свідомих більше. Деякі навіть дякують за нашу роботу, розуміють, що це нелегко. Проте траплялися випадки, що навпаки грубіянять, хочуть підколоти. Якось було так:  у парку сидять, відпочивають, а вранці їм не сподобалося, що ми прийшли прибирати, поводилися агресивно, довелося поліцію викликати,  — каже жінка. 

Найважче прибирати влітку, зізнається двірник, особливо в зонах відпочинку містян.  Восени сміття менше, проте роботи додає опале листя. 

Майя Нікольчук отримує за свою роботу мінімальну зарплату. Деколи на свята отримує премії, але й цьому дуже рада. Вірить, що у новоствореному підприємстві «Чисте місто» премій буде більше.
— Я люблю, коли в місті  чисто, тому й так довго тут працюю. Онук в мене привчений із малечку не викидати сміття на узбіччя чи дорогу. Хотіла, щоб інші були більш свідомими,  — додає Мая Нікольчук.
Жінка має побажання, щоб у парку імені Пушкіна замінили старі дерева, а ще хоче, щоб по всьому місту цвіли квіти, і побудували бодай маленький притулок для бродячих собак, які дуже часто роблять шкоду та кусають двірників.
 

►Прибирання_ У парку Пушкіна зараз найбільше роботи з листям, його вивозять на компост

Робочих рук мало

Майстер відділу благоустрою Світлана Дігтяренко розповідає, що зараз на все місто Козятин працює лише 10 двірників. Наймолодшому 18 років, а найстаршому 78.
 —  Я тут працюю з першого вересня, до того працювала у локомотивному депо. З початку було важко увійти в курс справи, я не знала специфіки цієї роботи, але люди мені допомагали. Зараз у нас на прибиранні 10 двірників. Людей справді не вистачає, але помаленько частково прибираємо. Я за кожним двірником закріплюю ділянку для прибирання, даю вказівки, що потрібно ще зробити, може треба траву посапати, чи сміттєві баки прибирати. Наші містяни бачать, що ми стараємося, але не всі цінують цю працю,  —  говорить Світлана Дігтяренко.
Усе сміття з міста Козятин будуть сортувати на новоствореній сміттєсортувальній лінії. Зараз туди в штат будуть набирати працівників для сортування сміття. Сортуватимуть пет-пляшку за кольорами, також відбиратимуть скло, папір, картон - все, що можна зараз продати і отримати з цього кошти.


«Збільшувати штат двірників не будемо»

Олександр Квасневський, керівник комунального підприємства «Чисте місто»:
– Наше підприємство проводить тендери на закупівлю нової техніки для проведення благоустрою міста. Днями ми закупили навісне обладнання для підмітання вулиць, щоправда, ще не встигли його випробувати. Ця техніка має полегшити працю наших двірників. Також у нас в районі ось-ось запрацює сміттєсортувальна станція. Наше підприємство придбало два причепи на сортувальну лінію. Нині є вакантні місця на сортувальників та вантажників. Збільшувати штат двірників ми не будемо. Міський голова націлений збільшити автопарк техніки, яка сама буде виконувати всю важку роботу: змітати із бордюр, закидати у причіп сміття. Ми будемо допомагати людям механізованою технікою, а не додатковою робочою силою.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
21:51 Клуб ТАКО привезли з чемпіонату України 2 золота, срібло та 5 бронзових нагород 19:49 Більше десяти днів у Глухівцях не буде газу. Перелік вулиць та будинків 17:26 Жалоба: під час бойового завдання загинув Герой Сергій Черній 16:57 Цей тиждень погоду визначатиме антициклон — буде тепло та сонячно play_circle_filled Від читача 16:45 Якщо ти не можеш донатити своїми силами або фінансами, то ти можеш донатити свій час! — звертається кіберполіція до українців. 15:08 Захисник з Козятина Олександр Печевистий отримав «Золотий хрест» 13:08 У нашому ЦНАПі запровадили онлайн-запис в електронну чергу на послуги Сервісного центру МВС 12:17 На території ліцею №1 імені Шевченка висадили сакури 11:00 Кліщі атакують. Як уберегти домашніх улюбленців 10:55 Малий бізнес в Україні: який бізнес найприбутковіший в Україні (Новини компаній) 10:02 На обласних «Подільських зорях» козятинські студенти здобули Гран-прі та Дипломи І ступенів 09:14 Воїн Олександр Петлінський з Бродецького став першим «Почесним громадянин Якушинецької громади» 08:20 Автотроща на залізничному переїзді: водій загинув, пасажирка — у реанімації
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up