Козятинчани купують одяг після померлих і тяжкохворих

Козятинчани купують одяг після померлих і тяжкохворих
Багато людей купують речі у секонд-хенді, але мало хто знає, звідки цей одяг і наскільки він може бути небезпечним

Ношений одяг збирають за кордоном у пунктах прийому при церквах, у тому числі там приймають речі після померлих і тяжкохворих. Незважаючи на те, що в комерційних цілях такі товари використовувати не можна, у нас вони масово продаються в магазинах і на ринках. Присутність значних обсягів товарів групи секонд-хенд на території країни може становити загрозу для життя і здоров'я населення через ризик ввезення збудників небезпечних інфекцій.


З одного боку, цей одяг шкідливий і небезпечний, зі специфічним запахом, а з іншого боку - багато незаможних людей тільки там і одягаються. Як без секонду бути? Ціни-то на базарі кусаються...

Як обробляють речі з секонду

Відео дня
>
Дезінфекцію ношеного одягу проводять за допомогою хімічних речовин, зокрема формальдегіду. Він токсичний і негативно впливає на генетичний матеріал, репродуктивні органи, дихальні шляхи, очі, шкірний покрив. Сильно впливає на центральну нервову систему. Формальдегід внесений до списку канцерогенних речовин. Основним шляхом потрапляння формальдегіду в організм є інгаляційний, тобто через вдихання.


Паро-формаліновій дезінфекції в камерах піддають шкіряний і хутряний одяг, одяг зі шкіряною підкладкою, шкіряне і гумове взуття, бавовняні і вовняні вироби, оздоблені хутром, вироби з хімічних волокон та інші предмети одягу.
Також за даними дослідження, проведеного Київським Інститутом мікробіології і вірусології та Інститутом екогігієни і токсикології, дезінфекція зменшує кількість мікроорганізмів до прийнятного рівня, але цілком може їх і не знищити.


Після дезінфекції за правилами обов'язково повинна проводитися нейтралізація формальдегіду 25-процентним нашатирним спиртом. Однак визначення остаточного вмісту формальдегіду після обробки секонд-хенду в Україні зараз не робиться, в той час як високий вміст формальдегіду є переконливим доказом неякісного процесу дезінфекції.

Формалін знищує мікроби, але…


Чи дійсно такий шкідливий одяг із секонд-хенду, ми запитали в завідувача козятинського міжрайонного відділу лабораторних досліджень Леоніда Ящука.

- Ношений одяг, що привозять до нас із-за кордону, проходить певну дезінфекцію, тобто обробляється хімічною речовиною формаліном, - розповідає Леонід Ящук. - Вона знищує мікроби (цією ж речовиною обробляють і трупи). Хворобою від речей заразитись неможливо. Але з точки зору біоенергетиків одяг, що носила певна людина, має своє біополе, тобто випромінювання. Тому не рекомендується носити одяг після померлих, самогубців.


Інколи бувають і такі речі, на які здійснюють обряд передачі хвороби з однієї людини на іншу. Потрібно звернути увагу на те, що річ гарна, а коштує дешево.
Отже, потрібно ношений одяг старанно випрати. Полоскати в проточній воді протягом п`ятнадцяти хвилин, додавши розчин кухонної солі, щоб зняти негативну інформацію. Але все-таки я раджу купувати новий одяг, особливо для малих дітей.

Козятинчани купляють те, що дешевше
 
- Сьогодні, як і двадцять років тому, я побачила ту саму картину: під стінами магазину роїлась черга з півсотні людей. Найбільше я здивувалась тому, що це був аж ніяк не продуктовий магазин, куди за логікою могли б завезти якісь делікатеси, і навіть не магазин товарів повсякденного вжитку. Натовп покупців зібрався під дверима… секонд-хенду, - сказала козятинчанка Світлана Кожедуб.

- Звісно, можна усе списати на скрутне фінансове становище українців через низький рівень зарплатні, однак найдивнішим є те, що в день завозу товарів за один візит до такого магазину покупець лишає там у середньому 100-200 гривень. Причому ціна на товар далеко не низька - 80 гривень за кілограм. Таким чином, покупець придбаває кілька одежин, які вже хтось носив, і далеко не в ідеальному стані, - розмірковує козятинчанка Ніна Кажан.

 
- Такі натовпи під магазинами секонд-хенду навертають на думку, що не так уже й далеко відійшла Україна від «совка». Як не крути, а люди, скільки б не заробляли, все одно люблять стояти в чергах за знижками чи дешевим товаром, яким би він не був, - говорить Галина Лана.

«Одяг з Європи якісніший»


- Я постійно скуповуюсь у таких магазинах. Адже зарплати мізерні, а тут ціни доступні. Та й одяг буває набагато якісніший, ніж новий у магазинах, - повідомила козятинчанка Олена Назаркевич. 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (11)
  • Anonymous

    цікаво, шо сам регіональний видавець газетки, яка це написала, частенько порпається у цьому ж мотлосі! і уся його родина там же була помічена!!! от насмішили статтею!!!!
  • Anonymous

    яке кому д1ло хто шо носить? хочу ношузняте з мертвого, а хочу нове))))))див1ться за собою! у вас э виб1р!
  • Anonymous

    to e pravda. tam riznyj odjag i s pomerlyh i prosto ludy viddaut sho ne pidijshlo i t.i.. ja vidnesla zovsim novyj odjag do spezialnoi skrynki . mozesh poklasty do skrynki ' Vostochnaja Europa' abo 'Do Invalidiv* .ze prosto ludy bazaut pomogty bidnym i invalidam .to ne e pogano
  • Anonymous

    По-моєму, краще вже купувати найдешевший одяг китайського виробництва, але новий, ніж брудні ганчірки, невідомо з кого зняті.

    Anonymous reply Anonymous

    треба добре випрати 1 буде як нове! деяк1 в китайському виглядають як в мотлос1,але ж куди там простим смертним ,шо вдягаються на секонд1 до ел1ти в китайському,правда?

    Anonymous reply Anonymous

    Ніхто тебе не заставляє купляти ті ганчірки, носи китайське!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
21:51 Клуб ТАКО привезли з чемпіонату України 2 золота, срібло та 5 бронзових нагород 19:49 Більше десяти днів у Глухівцях не буде газу. Перелік вулиць та будинків 17:26 Жалоба: під час бойового завдання загинув Герой Сергій Черній 16:57 Цей тиждень погоду визначатиме антициклон — буде тепло та сонячно play_circle_filled Від читача 16:45 Якщо ти не можеш донатити своїми силами або фінансами, то ти можеш донатити свій час! — звертається кіберполіція до українців. 15:08 Захисник з Козятина Олександр Печевистий отримав «Золотий хрест» 13:08 У нашому ЦНАПі запровадили онлайн-запис в електронну чергу на послуги Сервісного центру МВС 12:17 На території ліцею №1 імені Шевченка висадили сакури 11:00 Кліщі атакують. Як уберегти домашніх улюбленців 10:55 Малий бізнес в Україні: який бізнес найприбутковіший в Україні (Новини компаній) 10:02 На обласних «Подільських зорях» козятинські студенти здобули Гран-прі та Дипломи І ступенів 09:14 Воїн Олександр Петлінський з Бродецького став першим «Почесним громадянин Якушинецької громади» 08:20 Автотроща на залізничному переїзді: водій загинув, пасажирка — у реанімації
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up