Африканська чума у Сошанську: знищено понад тисячу свиней

Африканська чума у Сошанську: знищено понад тисячу свиней
Спалили понад тисячу свиней. У селі оголошено 40-денний карантин.

Небезпека. На Козятинщині спалахнув небезпечний вірус, який завдав збитків господарству “Хлібороб” на суму в 4,5 мільйони гривень

Страшна свиняча хвороба дісталася нашого краю. На свинофермі СТОВ «Хлібороб» почали слабшати свині. Перші випадки зафіксовані ще 19 травня. Але про те, що це африканська чума, дізналися пізніше.

За три дні, 22 травня, померлих свиней на фермі було вже понад десяток. Керівник господарства забив на сполох і повідомив до районної ветмедицини. Ті в свою чергу, відібрали патологічний матеріал і направили його для проведення вірусологічного дослідження у випробувальний центр Вінницької регіональної лабораторії Держпродспоживслужби.

Побоювання підтвердилися – тварини справді були хворими на африканську чуму (АЧС). Наступного дня, 23 травня, кількість свинячих трупів перевалила за другий десяток. На сьогоднішній день знищене все свиняче поголів'я, що було у господарстві «Хлібороб». Воно становило 1038 особин.

Відео дня

– Практично вся наша служба, а це близько 25 чоловік, була задіяна в Сошанську, — розповідає керівник козятинського районного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Віталій Кравець. Також він говорить, що майже одразу провели екстрене засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Козятинській РДА. На ньому обговорювали першочергові заходи з ліквідації осередку захворювання та недопущення розповсюдження хвороби.

– Виконання плану з ліквідації АЧС розпочалося негайно. Ветеринари провели омертвіння тварин, а потім їх спалення. Виставлений відповідний пост, – продовжує Кравець. – Зараз йде процедура очищення, миття і дезінфекція. Потім візьмемо проби на якість дезінфекції. Карантин триватиме в межах сорока днів. Ситуація контролюється.

Крім того Кравець розповів, що наразі у приватному секторі Сошанська свиней не вилучають. Фахівці ветмедицини здійснюють у селі подворовий обхід і проводять клінічний огляд поголів’я.

Шляхів, якими хвороба могла потрапити у наш район, на думку очільника козятинської Держпродспоживслужби, багато. Наприклад, через диких кабанів або продукти забоїв, у яких може міститися вірус.

Також ми поспілкувалися з директором «Хлібороба» Миколою Сініченком. Фермер розповів, що й досі не розуміє, як така страшна хвороба закралась до його фермерських володінь. Говорить ситуація стала для нього важким моральним і матеріальним навантаженням. Примусовий забій свиней завдав збитків його господарству на 4,5 мільйони гривень.

– Я би хотів дізнатися, звідки ця хвороба взялася. Не дай Боже нікому таке пережити, – говорить Сініченко. – Усі мої свині забиті – і здорові, і хворі, і свиноматки. Така процедура, такі правила. Палили свиней в ямі, яку викопали на території ферми. Були представники ветслужби з Вінниці та з району. Також були рятувальники. Палили дві доби. Нас туди не пускали.

На запитання «Чи будете й надалі займатися вирощуванням свиней?», фермер відповів:  Зробимо профілактику та все інше, що необхідно робити у таких випадках. А далі побачимо».

Локальні спалахи африканської чуми свиней у Козятинському районі траплялися восени 2017-го та навесні 2018-2019 років.

Як підвищити рівень безпеки?

  • Згодовувати свиням лише термічно оброблений корм
  • Не купувати живих свиней, корми та сировину в АЧС-позитивних областях
  • Обмежити відвідування території сторонніми особами
  • Забезпечити двоконтурну огорожу господарства
  • Заборонити утримання диких або свійських тварин
  • Увесь обслуговуючий персонал має бути забезпеченим спецодягом та спецвзуттям
  • Організувати централізоване харчування персоналу на території ферми, щоб повністю виключити вживання будь-яких інших харчових продуктів принесених із собою на робоче місце

Ірина Шевчук

 

 





 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
21:10 Аварійна ситуація: козятинчанам подаватимуть воду у визначені години 17:16 Біля ЦДЮТ у Козятині облаштовують декоративні клумби 16:05 Загинув у Бахмуті: минає рік, як війна забрала життя Героя Олега Шпура 14:04 Шукають 16-річну Аліну Саволюк Від читача 16:45 Якщо ти не можеш донатити своїми силами або фінансами, то ти можеш донатити свій час! — звертається кіберполіція до українців. 12:33 Не беріть у руки: у нашому районі розкидатимуть вакцини для імунізації диких тварин 11:00 Прикрашали весняне дерево і грали в старовинні ігри: фестиваль гаївок у Козятині photo_camera 10:04 Самгородчани стали переможцями III Міжнародного конкурсу мистецтв «VIRTUOS 09:00 Створює мультики з географії, веде блог та ютуб-канал і змагається за звання «Вчителя року» 08:09 З 1 травня водії обов'язково повинні вмикати ближнє світло фар за межами населених пунктів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up