Згадуємо резонансні події, злочини та ДТП на Козятинщині у році, що минув

Згадуємо резонансні події, злочини та ДТП на Козятинщині у році, що минув
  • Болючі підсумки. Позаду 2023 рік. Традиційно згадуємо, який він був для козятинчан з точки зору правопорушень.
  • І хоч кримінальні підсумки (цифрову статистику) у козятинській поліції нададуть пізніше, розповідаємо про резонансні події, злочини та ДТП, які сталися з нашими земляками

Чимало кримінальних подій сталося з козятинчанами у минулому, 2023 році. Це і вбивства, і самогубства, і смертельні автотрощі. На жаль... Сподіваємося і віримо, у новому 2024 році  їх буде значно менше, або ж не буде зовсім

Резонансні злочини

У перший день 2023 року у Козятині в одній із місцевих багатоповерхівок сталося вбивство. Під час застілля між співмешканцями виникла суперечка. 56-річна жінка взяла зі столу ніж та вдарила ним чоловіка у груди і попала йому у серце. Від отриманих травм він помер на місці події. Коли жінка зрозуміла, що накоїла, викликала швидку та поліцію. Її затримали за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство). За вчинений злочин їй загрожує до 15 років ув’язнення. 

Відео дня

Наприкінці січня у центрі Козятині розгромили перукарню. Про це на гарячу лінію газети «RIA-Козятин» повідомив козятинчанин Володимир. У телефонній розмові він сказав, що приміщення, власником якого є його мама Олена Абрамюк, було розтрощене цієї ночі: «Приїдьте, подивіться і все зможете побачити на власні очі». Наші журналісти побували на місці події. Дільничний інспектор Олександр Левчук тоді підтвердив, що між власником приміщення та орендарем стався конфлікт. Перукарню «Каприз» дійсно розтрощили. За два дні в приміщенні поставили двері та вікна. А на двері приклеїли табличку з написом: «Перукарня не працює в зв’язку з проведенням в приміщенні ремонтних робіт». 

Наприкінці лютого у Козятині під час п'яних посиденьок трапилася бійка, яка завершилася різаниною. Постраждав місцевий житель — його порізали кухонним ножем. На місці вчинення злочину працівники поліції затримали 34-річного козятинчанина. А потерпілого госпіталізували до лікарні. За цим фактом поліція розпочала розслідування за ч. 1 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання — до 8 років позбавлення волі.

Навесні, 13 березня до поліції надійшло повідомлення про те, що на кладовищі села Титусівка, Козятинської громади невідомі викрали 3 гранітні статуетки та 3 прапори з могили військовослужбовця. Оперативно-розшуковими заходами правоохоронці встановили особу, причетну до злочину. Ним виявився 60-річний мешканець Хмільницького району, який раніше потрапляв у поле зору поліції як сімейний кривдник. Слідчі відділення поліції відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 297 Кримінального кодексу України (наруга над могилою, іншим місцем поховання). За таке правопорушення передбачено покарання до 7 років позбавлення волі.

У середині липня в Козятині сталася трагедія. Близько 11 години ранку в центрі міста, на вулиці Шевченка, 1 з вікна п'ятого поверху випав чоловік. Від отриманих травм 60-річний козятинчанин загинув на місці події. У Козятинському відділенні поліції Хмільницького відділу поліції Головного управління Національної поліції у Вінницькій області ім'я та прізвище чоловіка не назвали. Однак з власних джерел стало відомо, що він поважна та відома в Козятині людина.

— Чоловік проживав сам. Він неодноразово висловлював думки про самогубство, зокрема казав про це і власному сину, — прокоментували у поліції. За попередньою інформацією, правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею 115 Кримінального Кодексу України, частина перша з приміткою «самогубство».

Того ж місяця у Козятині сталася ще одна трагедія. Загинув козятинчанин 2003 року народження. У поліції сказали — хлопець вчинив самогубство.

Повідомлення про те, що у дворі Грушевського, 23 біля дев'ятого під’їзду багатоповерхівки виявили труп з ознаками насильницької смерті до Козятинського відділення поліції надійшло вночі. 

— Обдивились все і встановили, що це місцевий житель 2003 року народження, — прокоментував тоді заступник начальника Відділення поліції №2 Хмільницького районного відділу поліції Дмитро Микитюк. — Проживав на Грушевського, 26, у сусідньому будинку. Вчинив самогубство, вистрибнув з вікна на сходинковій площадці, з вікна дев'ятого поверху. На підвіконні залишились його речі: телефон і запальничка. В телефоні виявили смс-повідомлення про те, що вчинить самогубство. Слідчі козятинського відділення поліції відкрили кримінальне провадження за статтею 115 Кримінального кодексу України, частина перша, з приміткою «Самогубство».

У вересні студентів та викладачів Козятинського залізничного училища евакуювали через повідомлення про замінування. «Вибухівка у чорному пакеті у підвалі», — саме так повідомив поліції невідомий у телефонному дзвінку. На місце події приїхала група вибухотехніків, рятувальники. Працювали правоохоронці.

Вибухотехніки оглянули все приміщення і територію. Після з’ясування всіх обставин стало відомо, що підвал, який використовується як укриття, за цілий день не відкривався і туди ніхто не заходив. За цим фактом правоохоронці порушили кримінальну справу за частиною 1 статті 259 Кримінального Кодексу України.«Завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками». Карається позбавленням волі на строк від двох до шести років.

У жовтні у селі Козятин офіцери громади затримали військовослужбовця, який вчинив у центрі села стрілянину. Сталося це біля сільської ради, на місцевому СТО. За словами начальника Відділення поліції №2 Хмільницького районного відділу поліції Івана Фалдіна, 49-річний житель Дніпропетровської області приїхав до  Козятина, аби зустрітися із місцевою жителькою, яка у той час перебувала на станції технічного обслуговування разом із заявником. Між нетверезим чоловіком та неповнолітнім на грунті ревнощів виникла суперечка. Під час конфлікту зловмисник погрожував опоненту розправою, дістав револьвер, здійснив постріл у землю та зник з місця події. Поліцейські упродовж декількох хвилин розшукали правопорушника. Результат освідування чоловіка показав наявність 1,9 проміле алкоголю у його організмі. Його передали військовій службі правопорядку. За вказаним фактом поліцейські розслідують кримінальне провадження за ознаками правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 129 (Погроза вбивством) Кримінального кодексу України. Такий злочин карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до двох років.

Моторошне потрійне вбивство сталося з нашими земляками із Сигналу у листопаді в Польщі. У населеному пункті Пущиково, що у передмісті Познані, 42-річний Сергій Трончук убив свою 29-річну дружину Юлію та двох маленьких доньок  — 1,5 та 4,5 років. Живим залишився тільки 11-річний син Юлії від першого шлюбу.

Вбивця чотири дні тримав тіла загиблих у будинку й лише потім здався поліції. Польським слідчим Трончук розповідав, що в родині були сварки через те, що він п'є та не працює. Того вечора, 13 листопада, вони знову посварилися, Юлія пішла спати нагору разом із доньками. Вночі п'яний чоловік увійшов до кімнати й задушив свою дружину. У цей час прокинулася одна з дочок, тому він вирішив убити її, а також другу дочку. 11-річний Даня спав у іншій кімнаті й нічого не чув. Ця трагедія прогриміла на всю Україну. 30 листопада тіла загиблих доставили у рідне село до батьків Юлі. Першого грудня провести в останню дорогу маму і двох донечок прийшла майже вся сільська громада. Вбивці загрожує довічне ув'язнення. 

Закінчився 2023 рік у кримінальному плані з затримання 23-річного козятинчанина. Він, представляючись працівником служби безпеки банку, за кілька місяців ошукав одинадцятьох осіб. Зловмисник заволодів коштами потерпілих на суму більш ніж 100 000 гривень. Слідчі задокументували 11 злочинних епізодів.

Тепер чоловіку загрожує до 8-ми років позбавлення волі.

Резонансні ДТП

Наприкінці червня минулого року козятинчани потрапили в жахливу аварію. На автодорозі Виступовичі - Житомир - Могилів-Подільський (на виїзді з Калинівки) зіткнулось два легковики. Внаслідок ДТП один із водіїв та його пасажир загинули. Ще двох — госпіталізували до лікарні. За інформаціїєю поліції, 42-річний водій Volkswagen Golf, житель Хмільницького району, здійснював маневр розвороту та не надав перевагу у русі автомобілю Mercedes-Benz під керуванням 35-річного жителя Козятинської територіальної громади. Внаслідок аварії водій Volkswagen Golf та його 18-річний пасажир від отриманих травм загинули на місці події. Водій Mercedes-Benz та його 31-річна пасажирка госпіталізовані до лікарні. 6-річний хлопчик, який перебував у Mercedes-Benz, не постраждав. За цим фактом слідчими відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України. За таке правопорушення передбачено покарання — до 10 років позбавлення волі.

Страшна автотроща сталася ввечері 22 серпня поблизу села Бродецьке Глуховецької громади. Зіткнулися автомобіль ВАЗ та вантажівка DAF. Ця моторошна ДТП забрала життя 12 людей — 6 дітей та 6 дорослих. Нагадаємо, всі вони їхали в одному легковику з дня народження. Найменшому загиблому в цей день виповнилось два роки. ВАЗ зіткнувся із вантажівкою, багатотонним лісовозом. 

За фактом дорожньо-транспортної пригоди з тяжкими наслідками відкрили кримінальне провадження, передбачене ч. 3 ст. 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання до 10 років позбавлення волі. Водія вантажівки, учасника даної ДТП, взяли під варту, але захисник подав апеляцію. Її розглянули в апеляційному суді 1 вересня.

Згодом повідомили, що досудове розслідуванням встановило: водій автопоїзда у складі автомобіля «DAF FT XF 105.510» з напівпричепом, їдучи у напрямку Козятина, у момент виникнення небезпеки для руху, а саме виїзду на його смугу руху автомобіля «ВАЗ 2102», який рухався у зустрічному напрямку, не вжив заходів для зменшення швидкості аж до зупинки транспортного засобу. Відтак виїхав на зустрічну смугу руху, де допустив зіткнення з автомобілем «ВАЗ 2102», який повертався на смугу руху в напрямку Бердичева». Відзначимо, що водію вантажівки, якщо доведуть його вину, загрожує  від п'яти до десяти років ув’язнення.

Смертельна автопригода сталась наприкінці жовтня близько третьої години ночі у місті Козятин на вулиці Довженка. 50-річний водій автомобіля Volkswagen, козятинчанин, допустив наїзд на пішохода, який перетинав проїжджу частину дороги у невстановленому місці. Потерпілий, 69-річний житель Житомирщини, від отриманих ушкоджень помер на місці події. За фактом дорожньо-транспортної пригоди слідчі внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які спричинили смерть потерпілого).

Санкція статті передбачає до 8 років позбавлення волі. Досудове розслідування триває.

Останній місяць року виявився врожайним на ДТП, на жаль. Нагадаємо, вранці 13 грудня по дорозі на Козятин, біля «Журавля» 41-річна мешканка Жежелева на Mercedes-Benz врізалася в дерево. За попередньою інформацією поліцейських, водійка під час обгону попутного авто, не обрала безпечну швидкість та не впоралась з керуванням, внаслідок чого виїхала на зустрічну смугу руху та здійснила з'їзд у кювет, де легковик зіткнувся з деревом. Рятувальники деблокували її з авто в непритомному стані і передали медикам. Того ж дня трапилася ще одна ДТП — поблизу Бродецького перевернулася фура з зерном. Наступний день у Козятині також не обійшлося без автопригод. На вулиці Єдності, поблизу залізничного училища водійка «Рено Меган» не впоралась з керуванням і допустила зіткнення з «Ауді», внаслідок чого зазнала тілесних ушкоджень. Добряче перепало і легковикам.

А ввечері від козятинських правоохоронців надійшло ще одне повідомлення про аварію. На жаль, з трагічними наслідками. 14 грудня на Козятинщині трапилася смертельна ДТП. Від удару з вантажівкою загинула 37- річна жителька Бердичева.

Водійка «ВАЗ 2110» під час обгону виїхала на зустрічну смугу руху та допустила зіткнення з вантажівкою. Жінка, 1986 року народження, мешканка Бердичева, від отриманих травм загинула на місці події. За фактом аварії правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею 286 Кримінального Кодексу України, частиною 2.

Смертельна автопригода сталася на Козятинщині наприкінці 2023 року. 27 грудня біля Пляхової сталась дорожньо-транспортна пригода, внаслідок якої 44-річний водій автомобіля DAF отримав травми, несумісні із життям. За попередньою інформацією слідства, 43-річний водій вантажівки Mercedes-Benz Actros, житель Львівської області, виїхав на смугу зустрічного руху, де зіткнувся із автомобілем DAF, яким керував мешканець Житомирщини. В результаті автопригоди, водій вантажівки DAF отримав травми, несумісні із життям. Кермувальник автомобіля Mercedes-Benz Actros із тілесними ушкодженнями госпіталізований до медичного закладу. Внаслідок аварії обох водіїв затиснуло в салонах авто. Правоохоронці разом із рятувальниками за допомогою спец обладнання витягли постраждалих чоловіків.

За фактом автопригоди правоохоронці розпочали кримінальне провадження за ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, що спричинило смерть потерпілого).

Нагадаємо, у новорічну ніч поліцейські області виїжджали на гучну музику, шукали дітей та затримали п'яного водія

Читайте також і про інші підсумки року:

Найгучніші культурні події 2023 року

Хто зі знаменитостей був у Козятині у 2023 році

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up