Найгучніші культурні події 2023 року

Найгучніші культурні події 2023 року
  • Минулий рік запам’ятався нам яскравими заходами.
  • У Козятині знову знімали кіно. Козятинчанин представляв Україну на Міжнародному фестивалі-конкурсі у Грузії. А козятинчанка влаштувала у Німеччині свято на День незалежності.
  • І це далеко не повний список. Пропонуємо згадати найфеєричніші культурні події 2023 року

Попри те, що повномасштабна війна триває, минулого року культурне життя не стояло на паузі. Відбулося чимало заходів, більшість із яких були благодійними, адже наша головна мета — не розважатися, а підтримувати Збройні сили України. Саме таким був минулорічний День міста.

Якщо свої 148 років у 2022-му Козятин не відзначав зовсім, то до 149-річчя місто підготувалося заздалегідь. Локацією обрали міський сквер. Стартували з дитячих заходів: 10 липня для наймолодших козятинчан влаштували квест. Діти разом із дорослими супроводжуючими відвідували станції свого маршруту і виконували завдання. За чотири години учасники побували на площі, у Музеї історії міста, пожежній частині, музичній школі та на стадіоні, де спробували себе в ролі рятувальників, одягали на швидкість поліцейську амуніцію, вправлялися у знаннях з історії, вгадували музичні інструменти у вікторині та визначали, хто швидший, сильніший та прудкіший на міні-спортивних змаганнях. Усі без виключення отримали солодкі подарунки.

Поки тривав квест, у сквері провели благодійний ярмарок, до якого долучилися навчальні заклади, дорослі та діти. На ярмарку не тільки продавали смаколики та сувеніри, а й влаштували майстерні просто неба та показали лялькову виставу.

Відео дня

Вперше в історії відзначення Дня міста розтягнулося на два тижні — половину заходів довелося перенести на інші вихідні у зв’язку із оголошенням Дня жалоби. Тож у суботу, 15 липня козятинчани знову зібралися у міському сквері. Спершу байкери із патріотичною символікою проїхалися центральними вулицями міста, а тоді катали усіх охочих за донат. Після мотопробігу стартувала лотерея, у якій розігрували цінні призи від спонсорів. Родзинкою вечора став концерт козятинського гурту «Draft».

Імпровізовану сцену облаштували навколо клумби. Хлопці запалили публіку, напустили диму і запускали гігантські повітряні кульки.

Також у рамках відзначення 149 річниці від заснування Козятина провели два пленери «Подільська лаванда», на яких козятинські майстри пензля та художники з інших міст писали картини просто неба на лавандовому полі. Долучилося більше двох десятків митців. Свої живописні полотна вони подарували Козятинській громаді. Частину картин залишили для галереї, яку планують створити у майбутньому, частину виставили на продаж, аби зібрати кошти на ЗСУ. Роботи художників можна придбати, вони у міському будинку культури.

Влітку цього року відбулася ще одна знакова подія для нашого міста — 18-річний козятинчанин Карім Шахін разом із Олександрою Омельчук представив Україну на Міжнародному інтегрованому пісенно-танцювальному конкурсі «Іверія-Діамант», що проходив у Грузії.

За умовами конкурсу, учаснику потрібно було виступити з естрадною зіркою. Карім готувався співати разом із Олександром Онофрійчуком, втім через те, що співак перебував за кордоном, довелося швидко шукати заміну. Ніхто із співаків, до яких зверталися батьки Каріма, не відгукнувся, тож виступ козятинчанина опинився під загрозоб зриву. Але до Грузії Карім все таки полетів, не з естрадною зіркою, а з козятинчанкою, дружиною військовослужбовця Олександрою Омельчук. Для нашої країни зробили виключення. «Ой у лузі червона калина», яку заспівали Карім разом із Олександрою, не залишили журі байдужими — вони посіли на конкурсі друге місце.

Почули про Козятин не тільки у Грузії, а й у Німеччині. Козятинчанка Ірина Жмурчук, яка переїхала в Німеччину через повномасштабне вторгнення рашистів, разом із волонтерами організувала в Бад Кенігсгофен святкування на День незалежності України.

Це був справжній фестиваль української кухні: гостей пригощали традиційними для нашого столу стравами. Деруни, вареники і борщ найбільше прийшлися німцям до смаку. Частування були безкоштовні, а кошти, зібрані на святі, передали волонтерам, які надають допомогу Україні.

У минулому році про Козятин не лише почули за кордоном, його тепер ще й на екрані побачать. Щоправда, тільки в Україні. Торік до нашого міста знову завітали кіношники. На нашому вокзалі український режисер Валерій Шалига фільмував епізоди для стрічки «Діло Безп’ятого». Це фільм за мотивами відомої п’єси «Сто тисяч» Івана Карпенка-Карого. 

У Козятині зйомки проходили як на пероні, так і в приміщенні вокзалу, зокрема у залі колишнього ресторану «Імператор». При цьому для відвідувачів вокзал того дня не зачиняли, тож деяким пасажирам навіть пощастило зробити на пам’ять фото з акторами. Коли ми нарешті побачимо «Діло Безп’ятого» — поки що невідомо. Зйомки фільму планували завершити до кінця 2023.

А ще минулого року козятинські митці познайомили зі своєю творчістю Жмеринчан — у ще одному місті залізничників презентували виставку «Місто Козятин». У експозиції, яку оформили в історичному Музеї міста Жмеринка було понад 40 робіт, які створили козятинські художники та майстри, а також митці з інших міст, які надихалися атмосферою нашого міста.

Жмеринчани побачили акварельні роботи членкині спілки дизайнерів України, козятинчанки Тетяни Куліш; арт-проєкт «Я люблю Козятин» — картину-пазл із дев’яти окремих полотен, на яких знакові куточки нашого міста поєднують обриси карти Козятина; роботи художників, які брали участь у пленерах, що проходили в нашому місті у 2021 та 2023 роках, а також ляльку-мотанку майстрині Наталії Баштової, яка веде у Центрі дитячої та юнацької творчості гурток «Берегиня», де знайомить вихованців із традиційними видами українського мистецтва.

 

Читайте також:

Студентка Козятинського училища Юлія Маковська перемогла у Всеукраїнському гастрономічному конкурсі

Щедрий вечір майже без щедрівників

Козятинчани в Instagram: добірка яскравих фото за тиждень, що минає

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up