Велосипедистів у Козятині, хоч греблю гати, а велодоріжок немає. Чому?

Велосипедистів у Козятині, хоч греблю гати, а велодоріжок немає. Чому?

ВелоКозятин. Попри те, що велосипедистів у Козятині вистачає, інфраструктури для них немає жодної. І поки у Вінниці щороку з’являються нові велодоріжки та велосмуги, у Козятині велосипедисти змушені їздити на проїжджій частині та подекуди на тротуарах. Як до цього ставляться козятинчани та чи є «світло в кінці тунелю»?

Перша велодоріжка у нашому місті мала бути на вулиці Підгорбунського. Її планували робити ще два роки тому. Навіть оголосили тендер на «Прозорро». Та на цьому все й закінчилося. Усі пропозиції, які надійшли від підрядників, відхилили згідно з законом «Про публічні закупівлі». Тож від ідеї велодоріжки на Підгорбунського вирішили відмовитися. Минулого року на цій вулиці зробили лише капітальний ремонт дороги. Частину профінансувало місто, частину дала область.

►Єдина велодоріжка на Козятинщині і то на об'зній

Відео дня

Щоправда, у нас з'явилася одна «велодоріжка» на об’їзній дорозі через Титусівку. Ніхто її спеціально не створював. На краях дороги з обох сторін дорожники провели суцільну білу лінію. Так і виникла «велодоріжка». Вона, до речі, є не зовсім безпечною для велосипедистів. Адже машини їдуть на великій швидкості, а це – просто узбіччя.

Велодоріжки потрібні. Але спочатку треба дороги зробити. Таку думку висловив приватний підприємець Олександр

Ми запитали козятинчан, які часто їздять велосипедом, чи потрібна у місті облаштована доріжка для водіїв двоколісних?

Першою, з ким ми обговорили цю проблему, була пані Людмила. 

– Велодоріжки просто необхідні. Я повинна бути впевненою, що на мене не їде машина. Є дисципліновані водії, які дотримуються правил вуличного руху і мають повагу до жінки. А є, вибачте на слові, таке хамло, що їде прямо на мене і робить вигляд, ніби це я правила дорожнього руху порушила, – каже жінка.

Для пана Олександра, який більшість свого часу керує автівкою на роботі, велосипед – як заряд бадьорості.

– Кожен день займатися велосипедним спортом у мене за браком часу не виходить, а у вихідні дні поїхати на прогулянку – ідея прийнятна для всієї родини. Велодоріжки потрібні. Але спочатку треба дороги зробити, –  таку думку висловив приватний підприємець Олександр.

А пані Світлана розповіла, що вона неодноразово піднімала тему велодоріжок на 

зборах голів квартальних комітетів. 

– Але зараз  не той час, щоб знову  піднімати цю проблему, – каже вона і додає: – хоча велодоріжки вкрай необхідні.

Для Катерини велосипед – це основний вид транспорту, особливо в період карантину.  – Мені 40. Є велодоріжка чи її немає – я їду велосипедом. В дорозі на свіжому повітрі, не тиснуся в маршрутку і не вдихаю все, що можна вдихнути в громадському транспорті, – каже жінка. – Ще один плюс від їзди на велосипеді — це фізична зарядка. Хоча є  і мінус. Велосипед як-не-як, а техніка, яка часто має якісь неполадки. А майстерні по ремонту вело в Козятині немає.

Офіційну майстерню, де ремонтують велосипеди, ми також не знайшли. Зате познайомилися з чоловіком, який займався підприємницькою діяльністю, ремонтуючи і продаючи запчастини до велосипедів. 

– Невдячна ця справа, час витрачаю, а прибутку немає. Бачу, що ремонтно-велосипедний бізнес неприбутковий та й згорнув його і скасував ліцензію, – розповів чоловік.

«Козятин очима велосипедистів» в Інстаграмі 

У Козятині велосипед – основний вид транспорту,  з настанням теплої пори року кількість велосипедистів збільшується в рази. Тож ми вирішили запитати наших читачів у соцмережах, чи комфортно в нашому місті велосипедистам і чого, на їхню думку, не вистачає? На тему «Козятин очима велосипедистів» в Інстаграмі відреагувало близько двох тисяч наших користувачів. 

Найперше, чого не вистачає, за словами козятинчан, це велосипедних доріжок і рівних доріг, особливо на узбіччі. Також є зауваження щодо бродячих собак. Люди пишуть, що на велосипедистів часто-густо нападають пси, обгавкують та чіпляються і за колеса, і за ноги на педалях. Деякі читачі просять звернути увагу на знання правил дорожнього руху і тим, хто за кермом автівки, і тим, хто за кермом велосипеда. А ще козятинці хочуть, щоб для молоді міста, яка любить пострибати на сучасний модних великах,  облаштували спеціальні майданчики.

►Вулиця Данила Галицького

Провулок Лісовий

►Вулиця Матросова

► Вулиця Героїв Майдану

Чи дочекаємося цього року, хоч однієї велодоріжки?

Аби дізнатися, чи зроблять у Козятині велодоріжки в найближчому майбутньому, ми звернулися за коментарем до міського голови Тетяни Єрмолаєвої. Очільниця громади каже, що цього року планують капітально відремонтувати вулицю Куликівського, де у проекті закладено будівництво велодоріжки.

— Ми подали вулицю Куликівського на обласний конкурс, — каже Тетяна Єрмолаєва. — Загальна вартість проекту — 15 мільйонів гривень, 30% — фінансування з міського бюджету, 70% — з обласного. Це ремонт в комплексі: і дорожнє покриття, і тротуар від тунелю до школи № 2. Чекаємо результатів конкурсу.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (9)
  • Ксюшка Коляда

    Які вело доріжки не для нашого "насілєнія" ти їх зроби , а вони один хер випхаються на дорогу і найдуть масу причин шо не так!!!!!!
  • Олександр Бризіцький

    ) 😂 😂 😂 😂 звичайних доріг нема, а тут щей ВЕЛО) 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂
  • Володимир Ковбасюк

    Спочатку дороги  і тротуари хай зроблять а тоді і за велодоріжки будем думати
  • Ірина Гумінська

    По вулицях люди хазяюють майже на асфальті,дерев ,кущів, квітів понасаджували,склали дрова в тд.і тп.,а хочуть ходити безпечно , однозначно потрібно дотримуватися правил благоустрою та звільнити території,яка не належить власникам прилеглих будинків,тоді з часом міська рада зробить тротуари в дорога буде вільні від мам з колясками  , дітей що ідуть до школи пенсіонерів, яким важко швидко ходити та й просто від  учасників руху.Госродарюцтн на своїй території,а за забором ,зась.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up