«Маршрутки закінчують робочий день так рано, що не має чим добратися додому»

«Маршрутки закінчують робочий день так рано, що не має чим добратися додому»
Фото з архіву нашого видання. Кілька років тому «сімка» робила свій останній вечірній рейс після 20.00. Це було зручно. Зараз всі автобуси завершують свій робочий день після 17 години вечора
  • На часі. Козятинчани скаржаться на графік руху міських маршруток. Мовляв, вони занадто рано закінчують свій робочий день. Тож багатьом немає чим добратися додому з роботи, чи привезти дитину з гуртка.
  • Дізналися, чи можна зробити так, щоб автобуси у Козятині ходили довше

Тема міських маршруток на шпальтах нашого видання піднімалася вже не раз. Писали і про підняття цін, і про незручний графік руху, і про проїзд школярів та пільгових категорій. Наразі козятинчани запитують: «Чому маршрутки закінчують свій робочий день так рано?» Це питання написала Оксана Савчук під статтею про проблеми з вуличним освітленням.

«Окрім болючого питання з освітленням, є ще одне, не менш болюче, яке піднімається роками. Це питання транспорту. Чим добиратися людям навіть після 17.00, я вже не кажу після 20 години, хоча впевнена, таких багато. Чому діти, які відвідують додаткові заняття, які зазвичай теж вечором (бо інакше не можна, бо навчання в школі не за чітким графіком, а вперемішку, то перша, то друга зміна), не мають чим добиратись додому. Перед батьками постає питання: або хай дитина сидить вдома і не розвивається, або виходити на зустріч (що не завжди можливо), або оплачувати таксі. То де ж тут турбота про громаду?» — написала Оксана.

У порівнянні з іншими містами, маршруток у нас не так вже і багато — «двійка», «трійка», «сімка» (ходять по графіку з інтервалом у одну годину) і «одиниця» (єдиний пільговий автобус, який робить три рейси в день). Якщо у теплу пору року пасажиропотік може бути меншим, через те, що багато козятинчан пересідають на велосипед чи ходять пішки. То в осінньо-зимовий період майже всі користуються автобусами як дорослі, так і школярі. І часто-густо останній рейси переповнені, кожен хоче втиснутися в автобус, знаючи, що на сьогодні він останній. 

Відео дня

При цьому слід додати — не всі козятинчанин працюють до 17.00 чи 18.00, багато хто працює позмінно, до 20.00, тому питання, як і чим добиратися додому, якщо автобуси свій робочий день завершують о 17.00-18.00, актуальне.

До прикладу, «двійка» робить свій останній рейс з міста на село Козятин о 17.20 (зупинка Універмаг). «Сімка» їде на «ту сторону» Козятина з центра (зупинка Пошта) о  17.30, а «трійка» теж від зупинки Пошта вирушає до РЕМу о 17.15 (згідно офіційного графіку, який опублікований на сторінці міської ради). І все. Тому, козятинчани мають рацію — якщо діти відвідують додаткові заняття чи гурки, які закінчуюють ввечері, доїхати немає чим. Муніципального транспорту, який ходить до 22.00, у нас немає. І на таксі теж не наїздишся, адже, нагадаємо, на проїзд з першого листопада підняли тарифи.  При посадці таксисти беруть 40 гривень з пасажира і за кожен кілометр 15 гривень.
Запитали у начальника Козятинського управління житлово-комунального господарства Івана Вовкодава, чи можливо зробити так, аби наші міські автобуси ходили довше. 

— Для початку, з цим питанням потрібно звернутися в саме Управління. Написати відповідне звернення, зібрати підписи, по процедурі. Щоб могли створити комісію, залучити до обговорення перевізників. Треба розуміти попит, скільки людей будуть користуватися цими рейсами, — коментує Іван Вовкодав. — Бо перевізники відмовляються, оскільки будуть працювати у збиток, якщо немає достатньої кількості пасажирів. Ми можемо проїхатися чи з перевізниками, чи так і приблизно порахувати пасажирів. 

Як пояснив Іван Вовкодав, якщо додати по кілька вечірніх рейсів, то вони в першу чергу не мають бути збитковими.

—  Це головне. Оскільки в нас транспорт не фінансується з бюджету, в нас немає поки муніципального транспорту, є лише приватні перевізники, які йдуть по конкурсу, компенсація за проїзд є тільки у пільговому рейсі. 

Отож, вихід у цій ситуації може бути на користь пасажирів. Якщо вечірні рейси користуватимуться попитом серед козятинчан, то вони мають право на життя. Потрібно лише зібратися, проявити ініціативу та активну позицію.

 

Опитування

На вашу думку, до котрої години має ходити міський транспорт у Козятині?

 

Довідково:

Ознайомитися з повним графіком руху козятинських маршруток можна ТУТ

Читайте також:

«Кожен пішохід чи велосипедист має подбати про свою видимість на дорогах»

Чотири зміни ПДР 2023: що потрібно знати водіям

З 1 жовтня водії зобов’язані включати фари автомобіля за містом

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (9)
  • Katerina Schuruk

    Візьміть Вінницю там все точно за графіком, ти можеш підійти на зупинку і сісти на той транспорт який тобі треба. І працюють вони набагато довше. А в нас після 17 можна й не чекати бо не приїдуть, або взагалі не чекати вечірнього останнього бо він буде забитий. А в суботу і неділю так взагалі можна і рукою махнути, бо чекати їх немає сенсу. Щей ціна 10 грн, питається за що? Розумію чому у Вінниці така ціна, місто велике. А тут маленьке містечко, не так багацько зупинок, так само маршруток не так багато, так щей субота, неділя короткий день і ми платимо ту саму ціну як у великому місті. Щей бідкаються, що не пускають вечірні рейси бо немає попиту, та зайдіть в маршрутки хоч разок, вони переповнені ні сісти, ні стати немає місця, бо всі розуміють, що це останній рейс. Але у нас все через одне місце, тільки постає серйозне питання і починається шоу ералаш, треба зібрати підписи, треба впевнитись в попиті, треба створити комісію. А як все зроблять так почнуть казати ой, почекайте до весни чи до літа, тоді буде засідання і тоді ми подумаємо, проголосуємо.
  • Тетяна Костюк-Канєвська

    ПОпит на вечірні рейси буде однозначно!  Головне , донести інформацію до потенціальних пасажирів.
    Хай згадають старожили як при Союзі був черговий автобус. Всі його рейси  і (особливо  останній) були  прибутковими.
  • Микола Співаченко

    Срочно поміняти відношення влади до громади,це моя думка.хай прозвітує перед громадою.це її обов'язок ,обо...Я думаю,що пані не права.безтурботна і наглюче хамлива
  • Анатолій Луцков

    Субота і неділя в перевізника короткий день,дітям які іздять на гуртки,чи людям які працюють за  графіком де робочі дні випадають на вихідні,чи поїхати навіть так в центр міста у справах немає як.

keyboard_arrow_up