Темними вулицями Козятина і не тільки. Що з вуличним освітленням?

Темними вулицями Козятина і не тільки. Що з вуличним освітленням?
Пан Микола, мешканець Іванківців, обурений відсутністю вуличного освітлення. «Чого в нас у селі немає світла?» — запитав він очільника козятинського ЖКГ
  • Що з ліхтарями? Козятинчани скаржаться на неналежне вуличне освітлення.
  • Деякі вулиці не освітлюються зовсім вже тривалий час, а деякі, якщо і світяться, то частинами. Робили опитування і переадресували перелік темних вулиць до управління ЖКГ.
  • Що там на це сказали — читайте у матеріалі

Більше року тому в цю пору ми вже жили в темноті. Через російську агресію на енергетичну систему, яка розпочалася в жовтні минулого року, в країні на кілька годин відключали світло. Відключення були аварійні, коли прилітало, і планові, щоб стабілізувати та збалансувати електроенергію, яка подається споживачам. І так було майже пів року. Пережили… Завдяки нашим захисникам та енергетикам. І коли навесні енергетичну систему привели до ладу, в багатьох населених пунктах почали вмикати вуличні ліхтарі. У Козятині це сталося не одразу. Перед тим, як відновити освітлення, міська рада робила опитування. Мовляв, чи доцільно вмикати ліхтарі, якщо маємо комендантську годину. Коли понад 80% користувачів Фейсбук, які долучилися до голосування, підтримали цю ідею, виникла інша потреба — встановлення реле часу, що дасть можливість погодинно вмикати та вимикати світло. Знайшли обслуговуючу компанію і встановили. Першими ліхтарі засвітилися в центрі Козятина. Згодом, і на решті вулиць громади.

У темноті можна покрутити ноги

Влітку, навіть коли і виникали якісь проблеми з вуличним освітленням, вони були не такі помітні. Адже темнішало значно пізніше і люди добиралися додому ще засвітла. Зараз, в осінньо-зимовий період, сутеніти починає після 16.00 і якщо не працюють ліхтарі, то доводиться сліпати в темноті як пішохам, так і автомобілістам. Тротуари в нашій громаді не в найкращому стані, подекуди, йдучи, можна покрутити ноги в ямах, особливо в темряві. На багатьох вулицях вони взагалі відсутні, тож доводиться йти по узбіччю дороги. Тоді непереливки як пішоходам, так і водіям. Бо темними вулицями їм важко помітити прехожих, особливо коли на них немає ніяких світловідбиваючих елементів. Збити чи зачепити можна на «раз-два». Так і сталося нещодавно у селі Козятин на вулиці Покровській, яка, як і інші головні магістралі села Козятина — Центральна та Миру, вже тривалий час не освітлюється. Нагадаємо, 10 листопада  водій скутера наїхав на пішохода і втік з місця події. Потерпіла отримала травму ноги.

Під цією новиною мешканців громади оживилися в коментарях. Мовляв, головна причина ДТП — темнота.

Відео дня

Писали про цю проблему неодноразово і у вайбер-групі «Село Козятин». Трішки процитуємо: «Люди добираються з роботи, а на головних вулицях темна ніч. Як так? Хто пояснить, чому не горять ліхтарі на Центральній? Люди йдуть з міста, там теж, до речі, не всі вулиці світяться, а тут у нас взагалі скрізь темнота. Люди виходять з автобуса і сліпають, переходять дорогу. Хіба не буде тих аварій?»

На жаль, це питання всієї громади. Навіть у центрі Козятина не всюди є світло. До прикладу, Грушевського. Та частина, яка в самісінькому центрі, горить вогнями, а вже далі, до її кінця (за старою «Лялею») — суцільна темінь. Це саме стосується й інших частин міста. Ліхтарі горять вибірково і не завжди. 

Щоб якомога більше оцінити ситуацію з освітленням, на нашій сторінці у фейсбук ми запитали у козятинчан чи є світло на їхніх вулицях

Ось що нам написали:

  • Ольга Дацюк с. Сигнал, вул.Соборна немає давно
  • Діана Борівська Артемчук Село Козятин. Центральна темно. Після роботи додому добратись неможливо, ще й автобуса після 17 немає.
  • Тетяна Васильєва Героїв Майдану. Ліхтарі або переморгуються, або взагалі не горять.
  • Євгеній Юрійович Вул. Сагайдачного м. Козятин не працює жоден ліхтар, останніх півтора року працював лише один із семи.
  • Ruslana Soroka На Мічуріна взагалі ні один ліхтар не світить. Діти увечері повертаються додому, ходити страшно, бо темно!!!
  • Валя Козюк Вул. Водокачна, вул. Покровська, темно як в погребі.
  • Зоя Чернецкая На Стуса ніколи не було світла, ввечері ідеш, то ноги можно зламати і ще такі дороги.
  • Natali Fedorenko Село Іванківці на вул.Степовій ні один ліхтар не горить.
  • Олена Саленко Грушевського в кінці вулиці світла нема.
  • Юлія Лук'янчук С. Козятин, вул. Подільська частина вулиці є світло, а частина немає.
  • Маріна Делікатна Вулиця Садова, що в селі Козятин, теж світла нема.
  • Сергей Петренко На провулку Щасливому 30 років не було світла, ділили село і місто.
  • Марина Лесик С. Козятин, вул. Річкова світилася б, якби замінювалися лампочки, не перевіряють так як раніше. Не освітлюється половина вулиці.
  • Инна Ватафова На вулиці Залізнична світла немає два роки.
  • Olga Timoshuk Вул. Склярова темна ніч, щось в парку світить, а от АТБ і весь той куток дуже гарно!
  • Анна Загородня Я розумію, що війна і треба економити, але буває вже через всі рамки це виходить.
  • Инна Гудзовська Село Іванківці горять через вулицю і то не на кожному стовпі.
  • Валерий Бенаш У центрі світло періодично.
  • Людмила Липовецька В с. Сигнал немає зовсім вже давно.
  • Олена Берук Нема, вулиця Миру.
  • Таня Ярмак Вул. Горіхова не завжди горить світло. 
  • Lubov Kyrylova Вул. От. Олександра світла немає. Пролетарська.
  • Татьяна Войтко На В. Великого, пряма вулиця до школи 4, взагалі світла немає.
  • Все про все Смт  Залізничне немає освітлення
  • Станіслава Немирівська На Зоряній ще за білого дня включають, це така економія.
  • Tatyana Rasnyanskaya На Стуса 2 фонарі. Один з яких освітлює небо з каштаном, а не дорогу.
  • Рая Плис С. Пиковець взагалі ніби не існує ні автобуса, ні світла, ні нормального магазину.


Виконавець — вінницький, тому і не оперативно

За роз’ясненням звернулися до Управління житлово-комунального господарства Козятинської міської ради. Там про проблеми знають і кажуть — вирішують їх по мірі можливостей.
— Вуличне освітлення в минулому році було відключене тривалий час, з весни його відновили, з'явилося багато проблем, — розповідає начальник Управління житлово-комунального господарства Козятинської міської ради Іван Вовкодав. — Відповідає за нього наше Управління, в нас безпосередніх виконавців немає, тому проводили тендер, визначали виконавців цих послуг. Тендер виграла вінницька фірма «Промавтоматика». Працюємо таким чином — збираємо заявки, надаємо їм, вони готують матеріали, приїжджають і виконують. Тобто про оперативність, поки що, говорити ми не можемо, оскільки це, на жаль, займає багато часу.

Та, за словами Івана Вовкодава, з нового року виконавцем має бути козятинське «Чисте місто».

— У багатьох містах це практикують і це правильно, коли мережі ми передаємо нашому комунальному підприємству, фінансуємо, даємо їм і на зарплати, і на матеріали, — каже начальник ЖКГ. — Це законно і головне — оперативно. Не треба чекати ту саму «Промавтоматику» з Вінниці. Все на місці.

Загалом вуличне освітлення у нашій громаді вмикається о 16.45, вимикається о 00.00. Під час комендантської години воно не працює. Також освітлюється з 5.00 по 7.20.

Ситуацію ускладнив буревій

Переходимо до вищезгаданих вулиць, на яких є проблеми з освітленням. Іван Вовкодав з цими фактами погоджується і додає — ситуацію ускладнив жовтневий буревій. Після рвучкого вітру з'явилося вкрай багато проблем, пов'язаних в основному з коротким замиканням.

— Тут питання не в грошах, а питання в часі, — пояснює Іван Вовкодав. — Треба обстежити всю мережу, зараз ми вже відновили чотири підстанції. Та сама вулиця Грушевського, наприклад, вже світиться. Є щитова, яка відповідає за частину Героїв Майдану, Мічуріна, Володимира Великого, Лисенка. Оці всі вулиці в центрі.

Відновили також на Довженка підстанцію, вже світяться вулиці Єдності, Кондрацького. Також частково не працювали ліхтарі на вулиці Отця Олександра (колишня Пролетарська). Теж вже відновили.

Що стосується вулиці Стуса, то там проблема з лампами. За словами головного комунальника Козятина, вони масово погоріли. Дали заявку на їх заміну, найближчим часом все зроблять. Додамо, лампи у вуличних ліхтарях різні. За словами Івана Вовкодава, є натрієві, є ртутні, їх по можливості замінюють на світлодіодні. Вони економніші та ефективніші. Одна така лампа вартує 283 гривні. Та наразі в пріоритеті, не заміна ламп, а пошук коротких замикань.

Проблемними залишились ще село Козятин, Сигнал, Флоріанівка.

— У селі Козятин знайшли проблему з часовим реле, воно закоротило. Його вже замовили, — продовжує Іван Вовкодав. — Думаю, що цього тижня відновимо там освітлення.

Йдемо далі. Село Іванківці. Там проблема з лампами. Смт Залізничне, як писали його мешканці, теж не світять ліхтарі. 

— Там зараз уклали чотири договори, мають зайти на поточний ремонт вулиць. Замінять частину старих ліхтарів і трішки ситуація зміниться, — каже Іван Вовкодав.

Також у Козятинській громаді є ряд сіл і без вуличного освітлення зовсім. Це Пиковець, Пустоха, Рубанка, Королівка. 

— По Пиковцю, Пустохі та Рубанкі плануємо почати в поточному році. Королівку — в наступному, — уточнив Іван Вовкодав.

Поки говорили у кабінеті начальника ЖКГ Козятинської громади і розповідали про темні вулиці, до нього на прийом намагався зайти чоловік. Після першого «зачекайте кілька хвилин», пройшло саме стільки часу і він постукав у двері знову. Сказав, що не може більше чекати, бо автобус поїде. Коли ж він все ж таки зайшов, то почав з теми вуличного освітлення. 

— Світло по селах мене цікавить. В нас пропало ось недавно, після буревію того, б’ю у всі кінці,  а їх немає, — каже з порогу пан Микола.

Виявляється, пан Микола живе в Іванкцівцях. Прийшов у ЖКГ, щоб з'ясувати, чому у них не світять вуличні ліхтарі. Каже що більша половина світиться, а от вулиця Новий Світ і всі прилеглі до неї — ні.

Процитуємо коротеньку дискусію, свідком якої ми стали:

— Там погоріли лампи, — сказав Іван Вовкодав. — Ми з електриком були.

— І що, всі зразу? — запитує пан Микола. — Це вже більше місяця так. Я вже і до депутата, і в міську раду. Розумію, світла немає, коли кацапи б'ють, але зараз же воно має бути. Нащо ця фірма тоді існує?

— З нового року буде козятинська фірма і буде все швидше, —  каже начальник ЖКГ

— А ще якось ішов, в нас світла нема, а в місті, вранці, пів восьмого — горить.

— Є така  особливість у людей, вони знають, де вмикається світло на підстанції і вони примусово його вмикають і не вимикають. Коли нам телефонують — ми вимикаємо.

До речі, ось телефони, за якими можна повідомляти, якщо на вашій вулиці виникли проблеми з вуличним освітленням. Телефонувати можна з 8.00 до 17.00

  • 2-22-41, 
  • 2-53-03

А ще, за словами Івана Вовкодава, слід звертатися до старости, або до свого депутата. Вони в свою чергу мають повідомити про все до управління житлово-комунального господарства.

Читайте також:

Що з ліхтарями? Козятинчани скаржаться на неналежне вуличне освітлення

Розпочався фінансовий аудит Козятинської громади

Виконання бюджету громади за перше півріччя 2023 року: звіт Єрмолаєвої

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (7)
  • Ірина Малащук

    Все для народу, як чітко сказано!Я згодна що треба продлити робочий день маршруткам. Бо добиратися важко.
  • Оксана Савчук

    Окрім болючого питання з освітленням, є ще одне, не менш болюче, яке піднімається роками. Це питання транспорту. Чому маршрутки закінчують свій робочий день  так рано? Чим добиратися людям навіть після 17, я вже не кажу після 20год, хоча впевнена, таких багато. Чому діти, які відвідують додаткові заняття, які зазвичай теж вечором( бо інакше не можна, бо навчання в школі не за чітким графіком, а в перемішку , то перша, то друга зміна), не мають чим добиратись до дому. Перед батьками постає питання: або хай сидить дома і не розвивається, або виходити на зустріч( що не завжди можливо, або оплачувати таксі). То де ж тут турбота про громаду?

    Оксана Савчук reply Оксана Савчук

    Раиса Антипенко це близько всім, хто живе не в центрі міста.

    Раиса Антипенко reply Оксана Савчук

    Оксана Савчук ,це просто біда. Мені це особливо близько.
  • Alexs Tkachuk

    Кончані люди при владі
  • Олег Козачук

    Короче стандартний балаган як для нашого міста, бла, бла, бла - а толку - 0 !!!

keyboard_arrow_up