Козятинських школярів возять дешевше. Чия це ініціатива?

Козятинських школярів возять дешевше. Чия це ініціатива?
У місцевих козятинських маршрутках зі школярів беруть на 5 гривень менше від повної вартості дорослого квитка. У деяких навіть вчепили спеціальне оголошення
  • Актуально. Не всі діти живуть біля школи і не в усіх є змога дістатися власним транспортом. Тож багато хто добирається автобусами, не шкільними, а звичайними міськими маршрутками.
  • Дізналися, скільки водії Козятинської громади беруть зі школярів за проїзд та чи відшкодовує міська рада перевізникам різницю квитка

Вересень — початок нового навчального року. Цьогоріч діти нашої громади навчаються в очній або у змішаній формі, у кілька змін. Тут все залежить від закладу освіти та стану укриття. Але у школу треба дістатися. Хтось пішки, хто ближче живе, когось підвозять батьки на автівках, а хтось приїздить міськими автобусами. Їх, нагадаємо, у Козятині кілька — «одиниця», «двійка», «трійка» і «сімка». І тільки один із них пільговий — «одиниця». Cкільки ж вартує проїзд дитини у школу?

Це питання у соціальних мережах на початку вересня підняла козятинчанка Ірина Данькевич.

«Скажіть, будь ласка, школярі Козятина платять повну вартість квитка за проїзд нашими маршрутками чи є якась пільга для них? Бо мій син один раз заплатив 10 гривень (так сказав водій), інші рази платив 15 грн в «двійці» (з с. Козятина в місто). Ні слова про пільгу школярам. Що школярі, що дорослі — одна вартість проїзду», — написала Ірина.

Відео дня

Під постом посипалися відповіді. До прикладу, козятинчанка під ніком Alenka Alenochka відповіла: «Дивлячись, який маршрут і коли. Мій син платить 5 гривень. Це маршрутки № 2 і 7».

«Один бере 5 гривень, інший 10. От і я теж не розумію, скільки платити школяреві в автобусі», — доєдналася до коментування Анюта Найдьонова.

Вирішили розібратися у цьому питанні і звернулися за роз’ясненням до відповідних служб. Але перед цим нагадаємо нашим читачам про вартість проїзду у козятинських міських автобусах. На початку квітня тариф на перевезення пасажирів на усіх маршрутах по місту піднявся з 8 гривень до 10. Відповідне рішення прийняв виконком.  Іван Вовкодав, начальник Управління житлово-комунального господарства, тоді розповів нашим журналістам: «Дорожчають по місту всі маршрути. Аргументація проста — здорожчання як палива, так і запасних деталей. Зросла також і мінімальна заробітна плата. Для маршруту №2 по місту ціна буде також 10 гривень. Село Козятин та Іванківці — це вже районний маршрут. Там тарифи повинні затверджувати не ми. До 2025 року там ще діючі договори, ми чекаємо, коли вони завершается, тоді будемо проводити свій конкурс і затверджувати свої тарифи». А вони по селах такі — на село Козятин з міста квиток вартує 15 гривень, а на Іванківці — 20. Таку цінову політику встановили ще в червні минулого року.

Ми запитали у водіїв міських автобусів, скільки вони беруть у школярів за проїзд. Водій «двійки» відповів, що з учнів у робочі дні беруть на п’ять гривень менше. Виходить по місту проїзд коштує 5 гривень, на село Козятин 10, а на Іванківці — 15. У «сімці» теж зі школярів беруть менше, ніж у звичайного дорослого пасажира. Про ціну проїзду тут навіть висить оголошення: «Вартість шкільного квитка становить 5 гривень, до кінця навчального року». Коли ми спілкувалися з водієм автобуса №7, у розмову вклинився школяр, який сидів поруч. «У «трійці» теж беруть 5 гривень з нас», — сказав хлопчик. 

Згодом дізналися ще одну не менш важливу річ — ціну шкільного квитка встановили самі перевізники. Ніхто їм не відшкодовує різницю у ціні. Це стосується і решти пільгових категорій. Виняток — автобус №1. Про це нам розповів Іван Вовкодав.

— На даний момент зменшена ціна квитка для учнів — це ініціатива перевізників, — сказав начальник житлово-комунального господарства Козятинської міської ради. — У нас поки що є один пільговий маршрут. Це «одиниця», тож відшкодовуємо проїзди тільки на цьому рейсі. Зараз над цим питання працює управління соціальної політики, за компенсацію вони відповідають. 

Поспілкувались ми і з перевізником «двійки» Анатолієм Сульжуком. Він працює не тільки у Козятинській громаді, а й у Самгородоцькій та Глуховецькій. Каже, що інші дві громади відшкодовують за пільговий проїзд, на відміну від нашої.

— Скільки пам’ятаю себе, такого не було, — говорить Анатолій. — Звісно, ми возимо безкоштовно пасажирів пільгової категорії. Це і багатодітні, і особи з інвалідністю, і військові, і учасники АТО. І таких пасажирів чимало. Зі школярів теж беремо на 5 гривень менше від повної вартості. Зверталися з цим питанням і до міської ради, і в ЖКГ, але вони перенаправляють від одного до іншого і ніхто нічого не знає. Кажуть, що в них гроші не закладені, а закладені тільки на пільговий автобус.

Тож виходить, наші перевізники влаштували таку собі добру акцію, або жест доброї волі. 

Хто має право на безкоштовний проїзд

В Україні право на безоплатний проїзд у маршрутних таксі мають наступні пільгові категорії громадян:

  • учасники бойових дій та особи, прирівняні до них;
  • інваліди війни та особи, які прирівняні до них;
  • військовослужбовці строкової служби;
  • військовослужбовці, які стали інвалідами внаслідок війни;
  • батьки, які перебувають на утриманні військовослужбовця, який загинув або пропав безвісти під час проходження військової служби;
  • ветерани військової служби, органів внутрішніх справ, національної поліції, податкової міліції, Державної пожежної охоронної служби, Державної кримінально-виконавчої служби, служби цивільного захисту,
  • Держслужби спеціального зв’язку та захисту інформації, СБУ та колишні працівники прокуратури;
  • поліцейські під час виконання повноважень, працівники СБУ під час виконання покладених на них обов’язків;
  • реабілітовані особи, які стали інвалідами внаслідок репресій;
  • особи з інвалідністю першої та другої групи, діти-інваліди, особи, які супроводжують осіб з інвалідністю першої групи або дітей з інвалідністю (не більше одного супроводжуючого);
  • громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесені до першої категорії, ліквідатори аварії на ЧАЕС, які належать до другої категорії;
  • діти, яким встановлено інвалідність, що пов’язана з катастрофою на ЧАЕС;
  • діти з багатодітних сімей;
  • діти до шести років (без зайняття окремого місця для сидіння).

Читайте також:

Коли відновлять харчування в школах?

Коли у першому ліцеї запрацює жіноча вбиральня?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up