Випадок ботулізму у Козятині: міри профілактики рекомендовані лікарем

Випадок ботулізму у Козятині: міри профілактики рекомендовані лікарем
  • В листопаді поточного року в інфекційне відділення  КП «Козятиська ЦРЛ» поступив хворий з харчовим отруєнням «Ботулізм», після вживання в’яленої риби (тараньки домашнього виготовлення).
  • Лікар з загальної гігієни Надія Глядченко розповідає про хворобу та як її оминути.

Збудник

Збудник ботулізму – особливий мікроб, що розмножується, накопичується в харчових продуктах за особливих умов, а саме за відсутності кисню при температурі  від 10 до 370 С. Такі умови створюються при приготуванні в домашніх умовах консервів, м’ясних, рибних продуктів з порушенням технологічних режимів,санітарно-гігієнічних  вимог.Збудник  ботулізму існує у вигляді вегетативної  та спорової  форм.

Вегетативна форма — це паличка, яку можна знайти у кишечнику багатьох тварин, риб, птахів.

Відео дня

Спори збудника ботулізму дуже стійкі, можуть зберігати  життєздатність протягом багатьох  років і проростають у вегетативну форму, як тільки  потрапляють у сприятливі умови  і  починають  продуктувати токсин.

Небезпека консерв

Потрапляють спори у консервовані продукти  при неохайному ставленні до процесу їх виготовлення, недостатньо старанному митті відібраних для консервування овочів, фруктів, грибів і т.д. У рибні продукти  збудник потрапляє безпосередньо з кишок риби, особливо коли її в’ялять  у домашніх умовах. Це стосується і домашніх ковбасних виробів, коли збудник залишається у погано вимитій кишці і потім поглинає, розмножується в її начинці, якщо така ковбаса зберігається  з порушенням температурного режиму зберігання.

Виявити  присутність збудника ботулізму  в закритих консервах неважко, бо розмножуючись  він виділяє газ, що спричиняє  бомбаж  банок. Лише за великої кількості збудника продукт втрачає смак і вигляд. Але, на жаль небезпека загрожує тоді, коли  продукт не здається зіпсованим.

У чому ж полягає небезпека?

Паличка ботулізму виробляє чи не найсильнішу з відомих досі отрут, яка потрапляючи в шлунок людини   викликає захворювання. Інкубаційний період  триває від кількох годин до кількох днів. Головною  ознакою хвороби є  загальна  м’язова  слабкість. Спочатку виникає відчуття, що шлунок  переповнений, людину нудить, турбує печія, головний біль, зростає  загальне нездужання. Ботулізм  не супроводжується  проносами, навпаки  кишечник  перестає діяти. Шлунок, кишечник починає  функціонувати лише після одужання.

Через нерухомість, або слабкість м’язів очей розширюються зіниці, перед очима все розпливається, двоїться, важко підіймати повіки. Неможливо ковтати  не тільки  їжу, а й навіть воду, голос хрипне і зовсім зникає, у роті сухо. Через слабкість рук та ніг людина не спроможна виконувати будь-яку фізичну роботу.

Хворий  підлягає обов’язковій госпіталізації. Лікування тривале, не менше 3-4 тижнів, а повне відновлення  здоров’я настає значно пізніше.

Основним  в лікуванні  хворого на ботулізм  являється введення протиботулінічної сиворотки.

У листопаді, нагадаємо, до інфекційного відділення з характерними симптомами ботулізму госпіталізували 32-річного чоловіка. Як повідомила завідуюча інфекційним відділенням Козятинської ЦРЛ Тетяна Василівна Хоміцька, він поїв сушених карасів, якими його пригостив родич.

 

Читайте також:

Мріяв бути офтальмологом, а став неврологом. Знайомтесь, лікар Козятиснької ЦРЛ Іван Трач

«Травматологія — це як складати конструктор». Знайомтесь, лікар Козятинської ЦРЛ Вадим Кулак

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up