Мріяв бути офтальмологом, а став неврологом. Знайомтесь — лікар Козятинської ЦРЛ Іван Трач

Мріяв бути офтальмологом, а став неврологом. Знайомтесь — лікар Козятинської ЦРЛ Іван Трач
  • Наша газета започатковує нову рубрику — лікар до 30. Ми будемо розповідати про молодих спеціалістів, які нещодавно з’явилися у колективі Козятинської центральної районної лікарні.
  • Сьогодні знайомимо вас із неврологом Іваном Трачем. Він родом зі сходу України.
  • Що привело лікаря в Козятині і чому він робив ставку на одну спеціалізацію, але обрав іншу — читайте у нашій публікації

Іван Трач — лікар-невролог у Козятинській центральній районній лікарні. Йому 29. Сам він родом із Луганська і колись навіть не припускав, що йому доведеться покинути рідне місто і переїхати аж за тисячу кілометрів від своєї домівки. Його життя, як і життя десятків тисяч українців, що мешкали на сході, в одну мить змінила війна. 

— Такий у нас промисловий край був, всі з сіл та районних центрів їхали у Луганськ, — розповідає Іван Трач. — Гарне, хороше місто було, а що потім з нього зробили. Повивозили підприємства у росію і Луганськ став дотаційним регіоном, який нікому не потрібен. Там, можливо, третина населення залишилася від тих, хто до 2014 року жив.

Коли почалася війна, Іван був на третьому курсі Луганського державного медичного університету. Він вирішив покинути рідне місто і подався до Вінниці. Сам, батьки на той момент були ще не готові. Перевівся у Вінницький національний медичний університет імені Миколи Пирогова і продовжив навчання, ще й на бюджетній формі, бо в рідному Луганську навчався за контрактом. Хоча досягнути цього було зовсім непросто.

Відео дня

— За це велика подяка нашому декану Шевчуку, — каже Іван. — Він мені тоді допоміг, тому що ніхто не хотів мені допомагати. Щоб перевестися на бюджет, треба цілу комісію збирати, усю верхівку університету. І має бути наказ Міністерства охорони здоров’я. Я тоді і в МОЗ їздив. Але це було так — їдеш у МОЗ, там кажуть: «Це не ми, це ректор вирішує», їдеш до ректора, він каже: «Це не я, це вирішує МОЗ». Два з половиною роки ми це питання вирішували.

Спочатку думав бути офтальмологом

— Чому ви вирішили стати лікарем? — запитуємо невролога.

— Мені ця професія подобалася ще з дитинства, — відповідає Трач. — Найбільше з предметів мені подобалася біологія, особливо коли ми проходили анатомію людини. Мені було цікаво, як влаштоване наше тіло, як воно працює. Якщо щось десь стрельнуло, чому воно стрельнуло. Коли я здавав зовнішнє незалежне оцінювання, моїм основним предметом була біологія. І далі я вже подавав документи в університети в Луганську. Думав, якщо в медичний на бюджет не пройду, піду на переробку продуктів тваринництва. Була така ідея. І в медичний я на бюджет якраз не пройшов, тільки на контракт. Спитав батьків і бабусі (вона ще тоді була жива). Вони кажуть: «Ні, йди на медицину, це тобі більше до душі. Ми витягнемо навіть контракт». 

Вінницький медуніверситет Іван закінчив у 2018 році. Попереду було ще півтора року інтернатури. Тут і постав головний вибір: необхідно було визначитися і зі спеціалізацією, і з закладом, де працюватиме в подальшому. 

— У нас тоді трохи інша система була — хто навчався на бюджетній формі навчання, повинні були собі шукати місце для проходження інтернатури, — продовжує Іван Трач. — Лікарня повинна була надати гарантійний лист, що вони нам оплачують інтернатуру, а ми гарантуємо, що ми потім три роки відпрацьовуємо у цій лікарні. Я їздив по різних районних центрах не тільки Вінницької області. І в Житомирській був, і в Черкаську звертався. У паралельній групі була дівчина з Козятина, вона мені підказала приїхати сюди.

Іван мріяв стати офтальмологом. Його батьки мають інвалідність по зору, тому саме цей профіль цікавив молодого спеціаліста найбільше. У Козятинській ЦРЛ саме була вільна вакансія.

— Тоді головним лікарем був Олександр Кравчук, — продовжує Трач. — Саме він мені порекомендував обрати неврологію. Сказав, що в ЦРЛ офтальмолог — це більше поліклінічна робота, медогляди та амбулаторний огляд, а загалом офтальмологія більш цікавіша в плані хірургічного втручання, а тут такого не буде. Тоді я вирішив, що все-таки буду неврологом. Цей напрямок у мене був на другому місці.

Допомагав дітям з інвалідністю

Інтернатуру Іван проходив у Вінницькій обласній психоневрологічній лікарні імені Ющенка. А з березня 2020 року став частиною колективу Козятинської ЦРЛ. Спочатку працював у поліклініці та в стаціонарі. Згодом пройшов курси та отримав ще одну спеціалізацію — лікар невідкладних станів. А ще Іван Трач допомагав діткам з інвалідністю — він працював у центрі реабілітації «Промінь», допоки його в Козятині не закрили.

— Цього року у нас в лікарні трохи змінився штатний розпис і я перевівся повністю в поліклініку, — продовжує невролог. — За три роки, відколи я тут працюю, робота в поліклініці мені сподобалася більше, ніж у стаціонарі. Тут значно більше пацієнтів. Із одного боку, у стаціонарному відділенні складніші випадки, але тут більше різноманіття.

Окрім державної лікарні, у вільний від основної роботи час Іван Трач працює ще й у приватній клініці. Втім, каже, державний медичний заклад для молодих спеціалістів — значно кращий варіант.

— Це коли у тебе вже є досвід, ти пропрацював хоча б років двадцять, набачився,  багато всього знаєш і вже можна трохи відпочити, ти йдеш у приватну клініку, — пояснює лікар. — За день у тебе декілька людей, ти їх прийняв і все, цього буде достатньо. А зараз хочеться практики більше, поки голова в тебе свіжа. Голову потрібно заповнювати знаннями, щоб знати, як ефективно допомагати людям.

Планують залучати молодь

Минулого року Іван Трач став головою профспілкового комітету лікарні. І тепер разом із адміністрацією ЦРЛ розмірковує над тим, як залучити до колективу молодих спеціалістів.

— У нас по всіх відділеннях, крім інфекційного, багато лікарів пенсійного віку, — пояснює Іван. — Досвід, який вони отримали, безперечно цінний. Але мине п’ять, щонайбільше десять років і всі лікарі, яким зараз 70 і близько 70 років, як не крути, підуть на пенсію. І хто тут працювати буде? Тому ми почали з директором думати, як долучати молодих спеціалістів. Я запропонував поїхати в медичний університет і зробити рекламу нашої лікарні. Цього року у нас четверо молодих спеціалістів з’явилося. Один із них пішов на війну.

 

Читайте також:

Опублікували телефони стаціонарних відділень та підрозділів Козятинської ЦРЛ

Які медичні аналізи можна зробити безоплатно? Перелік та деталі

Що таке інсульт та як його розпізнати: роз'яснення для козятинчан

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Микола Співаченко

    Іван Трач класний Лікар і чудова Людина.Він мою маму лікував в стаціонарі і продовжив її життя.дякую!

keyboard_arrow_up