Ця інформація може врятувати життя

Ця інформація може врятувати життя

Що робити, якщо вкусила гадюка?

Вероніка ЛЮБІЧ

Яких змій варто побоюватися

В Україні водяться цілих 11 видів змій, але з них тільки три є отруйними. Йдеться про гадюку звичайну, гадюку Нікольського і степову. Ще дві змії несуть серйозну небезпеку для людини, не будучи отруйними – це каспійський полоз і ескулапів полоз.

Експерти попереджають, гадюки водяться поблизу боліт, в лісах, горах і на луках. Єдина умова – наявність поблизу (не більше 100 м від гнізда) відкритих ділянок для прийняття сонячних ванн. Коли температура повітря перевищує середні показники, їх активність знижується, вони стають малорухомими і млявими, тому зазвичай люди отримують укуси, якщо випадково наступають, сідають або лягають на плазунів.

Відео дня

Як уберегтися від укусів

Правило №1. Не рухайтеся. Побачили змію – не робіть різких рухів і почекайте, поки вона не відповзе, оскільки, як правило, змія просто не побачить нерухомий об’єкт.

Правило №2. Одягайтеся відповідно. Якщо ви відправляєтеся в місцевість, де можуть жити змії, вибирайте довгі штани зі щільної тканини, високі черевики. Штани потрібно заправити в черевики.

Правило №3. Перевіряйте місце відпочинку. Щоб відлякати змію, перед тим, як сісти на траву, камінь або колоду – пошурхотіть або постукайте палицею.

Правило №4. Не торкайтеся до неперевірених предметів руками. Змії часто ховаються в старих пенька, стогах сіна, під каменями або стовбурами дерев. Саме тому до цих предметів краще торкатися не руками, а користуватися палицею.

Якщо вкусила

Намагайтеся якнайшвидше потрапити до лікарні, адже тільки лікар зможе надати необхідну допомогу. Однак пам’ятайте, що навіть без медичного лікування укус гадюки дуже рідко призводить до смерті.

Якщо до лікарні далеко, надайте першу допомогу потерпілому, дотримуючись кількох простих правил:

– спокій і мінімум рухів;

– місце укусу обробіть антисептиком;

– зніміть з ураженої кінцівки весь одяг, прикраси або взуття;

– якщо є, випийте 1-2 таблетки ліків від алергії;

– прикладіть до рани лід, обгорнутий в тканину;

– не можна висмоктувати отруту: таким чином ймовірність зараження збільшується, до того ж на небезпеку наражається і людина, у якої отрута опинилася у роті (відсмоктувати отруту можна, тільки якщо в найближчі години неможливо отримати медичну допомогу);

– не накладайте джгут;

– не припікайте рану;

– не можна вживати алкоголь.

Доцент кафедри зоології та екології Дніпровського університету імені Олеся Гончара Віктор Гассо розповідає, що через занадто спекотну погоду, підвищилася активність у гадюк. За його словами, висока температура на вулиці підштовхує змій до активного пошуку корму. Через це їх можна бачити частіше звичайного на вулицях. Найкраще гадюки відчувають себе на лівобережжі Дніпра. Подальша зміна клімату, на думку експерта, дасть ще більший поштовх до появи гадюк. Крім того, на них впливають зміни в роботі на полях.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
18:06 Минає рік, як ми втратили Захисника з Козятина Юрія Родюка 17:23 На Козятинщині вакцинуватимуть диких м’ясоїдних тварин від сказу 16:08 Козятинчанин у Вінниці наїхав на «зебрі» на школяра. Хлопчика доправили у травматологію 15:20 Семикласники ініціювали створення скейт-парку у Козятині Від читача 10:11 Загиблому в Маріуполі Артему був 21 рік - петиція про присвоєння звання Героя України 14:00 Живий коридор для Героя. На щиті повертається до рідної домівки Іван Білоус 13:04 У Козятині відбувся шаховий турнір. Перше місце — за першим ліцеєм photo_camera 11:39 Пам’ятнику-паровозу у Козятині «підбили око» 11:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 10:00 На наступному тижні знову будуть зміни в розкладі руху електропоїзда Козятин-Фастів 09:17 У Козятині полеглому Захиснику Іллі Завальному відкриють меморіальну дошку 08:04 Важко даються ігри на виїзді 08:00 На календарі 22 жовтня. Відключення світла не прогнозують (Оновлюється)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up