Навіщо людині холестерин?

Навіщо людині холестерин?

Холестерин — жироподібна органічна речовина, яка необхідна для здійснення важливих процесів, що відбуваються в організмі: утворення гормонів (статевих, надниркових), утворення жовчі, утворення мембранних клітин.

Холестерин поділяють на харчовий, що міститься у харчових продуктах, і сироватковий, що циркулює у крові (добрий).

Шкідливий не сам холестерин, а його надлишок.

Американські кардіологи і фізіологи пропонують використовувати на день харчі, в яких не більше 300 мг (жовток одного яйця містить 275 мг). У сироватці крові бажано мати не більше 200 мг.

Відео дня

В організмі виділяють дві форми холестерину: добрий і поганий.

“Добрий” холестерин — ліпопротеїди високої щільності (ЛПВЩ) — це різновид сироваткового холестерину. Таку назву дали за добрі справи — він чистить артерії і капіляри. Чим вище його рівень, тим краще.

“Поганий” холестерин — ліпопротеїди низької щільності (ЛПНЩ) — забиває судини (артерії і капіляри).

Важлива величина частинок, чим вони менші, тим легше вони відкладаються на стінках судин і сприяють росту атеросклеротичних бляшок.

Добрий і поганий холестерин в організмі мають різну дію.

Добрий холестерин (ЛПВЩ) переносить його до печінки з судин. Там він переробляється, а вірніше фільтрується.

ЛПНЩ — поганий холестерин, якщо його багато, він відкладається в формі бляшок в нервових системах, судинах голови, шкіри та інших внутрішніх органах, особливо ніг та рук.

Таким чином, чим менше поганого (ЛПНЩ) холестерину і більше доброго (ЛПВЩ холестерину, тим краще для здоров’я. Не відкладаються бляшки.

Ускладнення від поганого холестерину високого його рівня (ЛПНЩ): атеросклероз судин (особливо капілярів). І як наслідок ризик інсульту та інфаркту.

Американські та ізраїльські дієтологи пропонують для профілактики таку дієтотерапію:

  1. Їсти на сніданок вівсяну кашу з медом (одна чайна ложка);

  2. Їсти маленькими порціями 4-5 разів на день з інтервалом 2-3 години;

  3. Квасолеві, горохові супи знижують рівень холестерину;

  4. Чаї вживати трав'яні не з цукром, а з медом;

  5. Вживати цільнозерновий хліб (жито, пшениця, висівковий);

  6. Вживати соки калини, журавлини, яблучний 2-3 склянки на день;

  7. Пити якісну воду в кількості 28-30 мл на один кг ваги тіла;

  8. Відмовитись від вживання червоного м’яса (свинини, яловичини);

  9. Вживати горіхи, зернята (особливо гарбузові);

  10. Салати заправляти олією льону, соняшника, кукурудзи;

  11. Кинути палити, тому що нікотин підвищує холестерин.

  12. На вечерю вживати 150-200 г темного винограду.

Кандидат медичних наук лікар-фізіотерапевт Тетяна Зеленська пропонує контролювати рівень холестерину крові щомісячно. Правильно харчуватись, правильно робити фізкультуру, що сприяє нормальному здоров’ю. Лікар-фізіотерапевт Тетяна Зеленська робить висновок, що багато залежить від самої людини, кожен повинен бути сам собі лікар.

Будьте здорові і діяльні. Слава Україні!

Іван Смолич, лікар-гігієніст ветеран праці

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:00 Збиралися виділити гроші на проєкт по ремонту сходів будинку культури, але не вийшло 19:01 Козятин зібрав 122 тисячі гривень для ЗСУ на благодійному ярмарку photo_camera 17:39 У нашому районі жорстоку вбили матір двох дітей. Підозрюваний — 17-річний хлопець photo_camera 17:35 Не встигнемо розслабитися: після спеки очікується різка зміна погоди Від читача 13:58 Проект “Брама” 16:06 У Козятині медиків привітали з професійним святом photo_camera 15:05 Вилучаються з обігу 500 гривень старого зразка: що вам потрібно знати 11:35 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 11:00 Вивіз сміття з Талимонівки і майже копійчаний техогляд — що замовляла міська рада Козятина у червні 10:27 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 10:01 Удар прийняла сусідня область: наслідки ворожої нічної атаки для енергосистеми 09:33 Цей день, 26 липня: історія, заборони та прикмети 09:30 Буде кілька черг відключень: як вимикатимуть світло 26 липня 09:25 Микола Філонов: Самгородоцька громада отримає 80 тисяч на облаштування Стіни пам’яті (Пресслужба БФ) 08:27 Проблеми дозвілля дітей вилізли на поверхню.
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up