Що таке «третя платіжка» за газ і що варто про неї знати

Що таке «третя платіжка» за газ і що варто про неї знати
  • Споживання та доставка газу. Виявляється, це ще не все, за що доведеться платити українцям.
  • Мова йде про плату за технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання (ТО ВБСГ). Іншими словами, це огляд та обслуговування труб, вентиляційних каналів та кранів у приватних будинках або квартирах.

В Україні введуть «третю платіжку» за газ. Так, споживачів забов'яжуть укласти договір з компанією, яка і проводитиме техобслуговування мережі. 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) зобов’яже побутових споживачів обслуговувати внутрішньобудинкові газові мережі в багатоквартирних будинках власним коштом. Це й стане третьою платіжкою за газ, адже зараз ми окремо отримуємо платіжки за саме паливо та його доставлення.

 

Відео дня

 

 

Загальновідомо, що від січня 2020-го року українці почали отримувати 2 платіжки за газ: одну від постачальника блакитного палива, а іншу – від його транспортера. Все логічно, щобільше, така схема працює у всіх цивілізованих країнах. А чи замислювалися ви над тим, хто має обслуговувати та ремонтувати газову мережу у вашій багатоповерхівці?

Як передає «ГазПравда», багато українців вважають, що це апріорі завдання газовиків і без додаткових на те угод. Але не все так просто. Ця без перебільшень важлива послуга уже була закладена у вартість транспортування палива. Та чи перевірялося коли-небудь, чи провели газовики т.о. вчасно або ж якісно? Тепер це доведеться робити регулярно.

— Ключовий момент започаткованої трансформації полягає у покладенні відповідальності за експлуатацію та утримання в належному стані внутрішніх газових мереж, котлів, газових бойлерів, колонок, справності вентиляції у приміщенні на осіб, які найбільш вмотивовані в їх безаварійній роботі, тобто на їх власників, а саме: у багатоквартирному будинку за мережі спільної власності в зоні загального використання – на  співвласників багатоповерхівки; у приватному житловому будинку та безпосередньо у квартирах – на їхнього господаря", —  пояснює Катерина Плотнікова, експертка-консультантка «ГазПравди».

Саме тому і введуть «третю платіжку— точніше зобов'яжуть споживача укласти договір з компанією, яка і проводитиме техобслуговування мережі. Поява додаткового "папірця" не має додати людині надмірного клопоту, утім спонукатиме уважніше ставитися до роботи газовиків, тож і їм працювати доведеться більш відповідально. 

— Таким чином, власник розуміє, за що саме він буде сплачувати кошти та контролює дотримання виконання договірних зобов'язань виконавця ТО. Адже належна робота газових комунікацій є запорукою безпеки життєдіяльності усіх мешканців домогосподарства. У випадках виявлення порушень – власник може скаржитись на недобросовісне підприємство у відповідні інстанції —  зазначила Плотнікова.

Коли отримаємо третю платіжку за газ?

У грудні 2020 року Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку має фіксуватися окремим договором.

Проте, щоб він запрацював Міністерство енергетики мало до 1 липня 2021 року розробити та затвердити Порядок технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку. Зробити це вдалося тільки восени 2023 року.

НКРЕКП зі свого боку повинна була розробити та затвердити Типовий договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку, а також методологію розрахунку граничних рівнів вартості виконання видів робіт і послуг. Це не зроблене досі.

8 листопада регулятор на своєму сайті оприлюднив проєкт постанови про цей типовий договір для відкритого обговорення, яке триватиме до 17 листопада. Після цього документ ухвалять остаточно.

Відтак побутові споживачі повинні будуть підписати договір з облгазом чи іншою компанією на обслуговування газових мереж у багатоквартирних і приватних будинках. Тоді ж і почне приходити третя платіжка.

За що платитимуть у третій платіжці?

Це регулюється наказом Міненерго від 27.05.2020 № 342, в якому затверджений перелік видів робіт, які входять до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання в житлових будинках:

  • Один раз на рік фахівці мають здійснювати візуальний огляд газопроводів, перевіряти наявність вільного доступу до них, стану фарбування і кріплень газогону, наявність футлярів у місцях прокладання через зовнішні та внутрішні конструкції будинку, стану ущільнення міжтрубного простору, очищати його від бруду та, в разі потреби, відновлювати його.
  • Один раз на 6 місяців у багатоквартирних будинках (до та після закінчення опалювального сезону) здійснюється перевірка на герметичність з’єднань газопроводів та газового обладнання приладовим методом або мильною емульсією з усуненням виявлених витоків газу. У приватних будинках та квартирах така опція здійснюється лише один раз на рік.
  • Один раз на три роки в багатоповерхівках під тиском випробовують на щільність ділянки газопроводів. У приватних будинках і квартирах такі випробування проводять, якщо протяжність внутрішнього газогону перевищує 5 м.
  • Один раз на рік перевіряється працездатність запірних пристроїв, установлених на газопроводах. Здійснюється очищення від залишків корозії і мастила.
  • Відповідно до вимог і рекомендацій заводів-виробників, але не рідше одного разу на рік, проводиться технічне обслуговування газового обладнання: прочищення пальників і системи видалення продуктів згоряння газу, регулювання режимів роботи (подача води, спалювання газу), перевірка параметрів спрацювання автоматики безпеки та відповідності робочого тиску перед газовими приладами, перевірка щільності газових комунікацій та усунення наявних витоків газу.
  • Одночасно з техоглядом газового обладнання здійснюється перевірка наявності тяги в димових і вентиляційних каналах.
  • Також не рідше одного разу на рік надавач послуг повинен перевірити належну роботу стаціонарних сигналізаторів загазованості приміщень.

 

Наразі очікується офіційне оприлюднення граничних рівнів вартості виконання видів робіт і послуг, що входять до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку. Утім, експерти підрахували, що приблизна вартість послуги складатиме близько 100 грн на місяць.

Нагадаємо:

  • З 1 жовтня 2023 року послуги розподілу газу споживачам Вінниччини здійснює новий Оператор ГРМ – Вінницька філія ТОВ «Газорозподільні мережі України».  Дію ліцензії АТ «Вінницягаз» припинили 
  • Повідомили нові реквізити для проплати

Додамо:

  • У зв'язку зі зміною оператора газорозподільних мереж Вінниччини у споживачів газу виникає питання щодо сплачених наперед коштів на реквізити попереднього Оператора — АТ «Віницягаз».
  • У Вінницькій філії «Газмереж» дали пояснення

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (12)
  • Катерина Крот

    Залишилося тільки за кисень в повітрі платити і за дороги по яких ходими. А за що вони зарплатню отримують?! Що це таке? Хірург отримує зарплату, але за оперецію потрібно платити окремо, газовщики отримують зарплату, але ща те що вони мають робити, будемо знови платити.
  • Берт Микола

    Всі такі круті і розумні в інтернеті а на ділі кліп в рот і сраку підставляють :) Скіки було балачок за доставку і все норм всі платять ахаха батраки успокойтесь, будем платити за все :)
  • Татьяна Войтко

    Ну що українці далі будемо дозволяти нас їбати не дозволивши нам зняти штанці,чи може ми піднімемося проти. А ні то ждіть коли вам рахунок прийде на воздух
  • Лариса Березовска

    Ще за сніг,дощ і повітря і за те що в туалет ходим.Щоб їх вже пороспирало.

keyboard_arrow_up