Купував лічильник, як італійський марки «Mesura», а купив львівський

Купував лічильник, як італійський марки «Mesura», а купив львівський
  • Ця історія трапилася з козятинчанином Михайлом, у якого підійшла черга повірки газового лічильника, встановленого у його приватному помешканні.
  • Як у більшості випадків, служба метрології визнала старий лічильник непридатним до подальшої експлуатації.
  • І так як черга на встановлення безкоштовного лічильника за кошти газового господарства велика, абонент мав мету придбати новий прилад обліку газу на вільному ринку.

 В клієнтському просторі 104 його попередили, що краще придбати газовий лічильник у них, тоді буде менше проблем. В наявності клієнтського простору, що на Героїв Майдану, 33, є прилади обліку газу італійської фірми «Mesura». Михайло придбав у них лічильник та ще й газовий аналізатор, фахівці служби встановили його. Та коли до рук потрапив паспорт на придбаний газовий лічильник, виникла підозра щодо італійського лічильника, паспорт якого надрукований на одному листі формату А4, складеному навпіл у чорно-білих фарбах. 

 — Невже італійська фірма, яка постачає свої лічильники на експорт, друкує паспорти на звичайному папері, не зазначаючи дату виготовлення приладу вимірювання, від якої за законодавством, йде термін чергової повірки приладу? Єдине, що є оригінальним на даному папірці — це синій штемпель «Вінницягазу», який придбав велику партію цих приладів для встановлення своїм абонентам, — говорить пан Михайло.  —  Звернувшись до державної служби метрології, переконався, що мені встановили контрафактний, підробний вимірювальний прилад обліку газу. Пояснивши, що тавро лого виробника на його лічильнику є чорного кольору, а на оригінальному — воно червоного кольору. Звернувшись із заявою до відділу поліції, Михайло 

Відео дня

отримав відповідь: «На ваше звернення з приводу того, що ви придбали газовий лічильник в АТ «Вінницягаз» марки «Меsura» G4 № 9820013105, паспорт якого не відповідає стандартам та вимогам чинного законодавства. Для прийняття законного рішення матеріали звернення були направлені до державного підприємства «ВІННИЦЯСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ».

Але з березня пройшло багато часу, а відповіді ніхто не надав. 

Ми поцікавились у гостя редакції, чому він при встановленні лічильника не перевірив одразу, що за прилад йому встановлюють?

— Так я й подумати не міг, що таке може трапитися. Що в документах на ці прилади буде відсутня інформація про виробника та дата виробництва приладів.   

— А як на таку ситуацію реагують газовики? — запитали ми у нашого співрозмовника.

— Так вони підстрахувалися, — каже козятинчанин. — Перед тим, як мені продали лічильник, вони просять клієнта написати заяву на згоду встановлення лічильника на добровільній основі. Куди я тільки не звертався з цією проблемою, усі пояснюють, що я з власної ініціативи придбав цей лічильник газу і за моїм дозволом мені його встановили. Звідки я міг уявити, що служба, яка займається експлуатацією газових мереж та слідкує за дотриманням безпеки у газовому господарстві, спроможна продавати та встановлювати не сертифіковані прилади обліку газу та ще й брати за ці послуги немалі кошти.

Даний лічильник газу не відповідає вимогам чинного законодавства — технічному регламенту засобів вимірювальної техніки, затвердженому Пост.  КМУ №163 від 24.02.2016 р., він не внесений до Державного реєстру засобів вимірювальної техніки, лише за такої умови його повинні негайно вилучити з обігу або відкликати, виробники повинні негайно повідомити про це органам державного ринкового нагляду, НКРЕКП, —  так завершив свою розповідь гість редакції.

Керівник Клієнтського простору Тетяна Панасюк, до якої ми звернулися за роз’ясненнями, нам пояснила, що таких лічильників клієнтам нашого міста вставлено більше тисячі, і всі задоволені. 

— Чоловік, про якого ви з’ясовуєте, не хотів чекати черги і купив лічильник за власним бажанням і за власний рахунок. Він сам виявив бажання купити у нас лічильник газу, — сказала Тетяна Панасюк. 

Ми попросили в Клієнтському просторі «104» ( м. Козятин, вул. Героїв-Майдану, 33/4), щоб нам показали паспорт марки згаданої італійської «Mesura». В паспорті є відмітка,  що повірка проводилася 25 лютого 2022 року. Але немає зразка відбитків пломбувального тавра заводу виробника та інформації про те, хто виробник приладу. Вказано, що гарантійний і післягарантійний ремонт виконує Львівгаз, а номер ліцензії на виготовлення лічильників відсутній. Не знайшли й заводу виробника і дату виготовлення лічильника. В документі написано, що це «Mesura» від акціонерного товариства газорозподільної системи Львівгаз.







 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Olesia Ryasna

    В цього газу постійні проблеми. Минулого року 7.07. 22 ходили підписували договора на обслуговування сказали рік дійсні. В цьому році підписували в березні з тими хто не встиг в липні. І тут почалась заміна редукторів по договору людям що склали договір в липні сказали що ваш договір не дійсний. А тим хто весною їм замінили. Бардак. Корупціонери

keyboard_arrow_up