Подорожчала вода чи ні?

Подорожчала вода чи ні?
  • Днями до мешканки Козятина навідався контролер і приніс попередження — сплатити борг за воду, інакше подадуть на суд.
  • Жінка платить за воду за нормою, бо лічильника не має, але цифра у попередженні видалася їй завеликою.
  • «Так з Нового року плата виросла», — відповіла контролер. Чи змінилися тарифи на воду — з’ясовували наші журналісти

До редакції нашої газети звернулася козятинчанка. Вона розповіла, що декілька днів тому по їхньому будинку ходила контролер, яка перевіряє показники лічильника на воду. Щойно наша співрозмовниця відчинила двері і привіталася, їй вручили аркуш паперу. А на ньому повідомлення про борг і примітка — у разі несплати протягом десяти днів подадуть до суду.

— Я подивилася суму і це мене трохи здивувало, — розповіла телефоном жінка. — У мене був борг за два місяці, я знала про це, але сума, яка була у попередженні, була не як за два, а майже як за три місяці. Контролер запитала у мене показники лічильника. Я сказала, що лічильника у квартирі немає. На що контролер мені сказала, що треба поставити, бо вимагає Київ. Тоді я запитала, чому у мене така сума боргу. Контролер мені відповіла, що з початку року підняли плату для тих, у кого немає лічильника.

За словами жінки, вона перепитала у контролера, яка наразі плата за нормою, але контролер на це не відповіла. Порадила прийти з квитанціями і звіритися.

Відео дня

— Я не розумію, чи це плата за воду для всіх зросла, чи це тільки для тих, хто платить по нормі, — каже козятинчанка. — А якщо вони і підняли тариф, то чому вони про це не попередили? Я не пам’ятаю, щоб на будинку було хоч якесь оголошення про те, що буде підніматися плата за воду. Минулого разу, коли було подорожчання води, контролер залишила папірець, на якому написала, що з 1 числа треба буде платити за нормою більшу суму. А це дев’ять місяців мовчали і не сказали нічого, що плата піднялася.

Аби з’ясувати, у чому справа, ми звернулися до Київської дирекції філії «Центр будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд» акціонерного товариства «Укрзалізниця». Адже, нагадаємо, на відміну від решти громад, де водопостачання забезпечують водоканали, у Козятині цим займається залізниця. Ми запитали, чи піднялася плата за воду по нормі і чи змінювали тариф.

У відділі водопостачання нам відповіли, що тариф не змінювався з 2021 року. Відповідно, якщо людина має лічильник, вона як і раніше сплачує 46 гривень за кожен використаний кубометр води. Натомість якщо лічильника немає, споживачу нараховують плату за нормою. Вона прописана в державних будівельних нормах.

— Плата за нормою буде різною для різних споживачів, — пояснюють у відділі водопостачання. — Вона залежать від благоустрою будинку. Якщо у людини в будинку чи квартирі є котел, є гаряча вода, є чим грітися, відповідно, вона більше водою користується. Якщо у неї не було б тепла, то вона виходить менше водою користується. Якщо у споживача тільки кран, то відповідно, за один кран є окрема норма. Якщо є душова кабіна і гаряча вода — це вже більша норма. А якщо є ще ванна, туалет, то відповідно вона ще більше використовує води без обліку.

Ми уточнили, чи змінювалися державні будівельні норми, відповідно до яких вираховують середнє споживання води у разі відсутності лічильника. У відділі водопостачання сказали, що державні будівельні норми не змінювалися. Виникає логічне запитання — чому жінці, яка телефонувала до нас у редакцію, сказали, що з 1 січня піднялися норми? У відділі водопостачання пояснили це так — самі норми не мінялися, але з початку року споживачам, які не мають лічильника, переглянули плату за місяць: контролери ходили до помешкань споживачів, які користуються водою без лічильника і перевіряли умови благоустрою (наявність ванни, туалету, засобу для нагрівання води та опалення).

— У будь-якому випадку людина зобов’язана встановити лічильник, — кажуть у відділі водопостачання. — Ми воду по лічильнику даємо і по лічильнику її повинні реалізовувати. А там, де лічильника немає, ми не знаємо фактичного споживання. Навіть якщо ми беремо споживання по нормі, не факт, що людина стільки може взяти води. Може вона ще більше бере, а може, навпаки, менше.

З 1 вересня могли платити ще більше

Хоч у нашому місті з крану не тече Карпатська джерельна, Козятин і Жмеринка серед тих громад, де кубометр води — це дуже недешеве задоволення. Для порівняння, у Вінниці куб коштує 25 гривень 62 копійки, у Києві 30,384 гривні, в Одесі — 35,160 гривні. А в Козятині куб води нині вартує 46,872 гривні. А могло бути гірше, тому що плату за воду збиралися підняти.

Наприкінці червня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, видала постанову, якою визначила нові тарифи на водопостачання та водовідведення для низки водоканалів. У списку була й «Укрзалізниця». Подорожчання води мало пройти у два етапи. У липні і до кінця серпня за куб із нас могли б брати 54,24 гривні, але вже з 1 вересня вода мала б коштувати 62 гривні 5 копійок.

Президент України Володимир Зеленський розкритикував таку ініціативу і висловився категорично проти того, аби піднімати тарифи на воду, допоки діє воєнний стан. Виступив проти і прем’єр-міністр. Він зауважив, що з приводу такого рішення необхідно проводити консультації. Тому вже через два дні НКРЕКП скасувала свою постанову про підвищення тарифів.

 

Читайте також:

«Щоб гроші не пішли в трубу»: чи є зміни у платіжках за доставку газу?

Купував лічильник, як італійський марки «Mesura», а купив львівський

Енергетики Вінниччини готуються до повторення обстрілів взимку

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Лідія Шевчук

    Від цієї води сморід стоїть у квартирі. За помиї ще гроші платити..
  • Вера Могилевич

    За воду,що не можна ні вмитись ні помитись,воняє страх,застояною водою.
  • Тетяна Костюк-Канєвська

    За  воду ,  яку споживають жителі нашого міста   , потрібно  ще й приплочувати споживачам .
    За щотижневу заміну водяних фільтрів, за зіпсовані речі та дороговартісні пристрої , за постійні профілактичні заходи, які жителі міста змушені проводити після використання води , яка більше схожа на технічну.
    За втрачені нерви і здоров'я.
    Скільки минуло десятиріч , скільки змінилось мерів ...
    А  крім ціни нічого не міняється.
  • Ромка Базелюк

    за помиї 46 грн платити, та ще й хотіли збільшити вартість за воду? от виродки , щоб вам та гривня поперек горла стала.

keyboard_arrow_up