«Чи газконтора не перевищує свої зобов’язання?»

«Чи газконтора не перевищує свої зобов’язання?»
Фото ілюстративне
  • До редакції нашої газети звернулася козятинчанка Ірина.
  • Жінка каже — газовики ходять по квартирах і змушують підписувати якісь договори.
  • Що це таке — з’ясовували наші журналісти

Минулого тижня отримали телефонний дзвінок від нашої читачки Ірини. Жінка мешкає у багатоповерхівці в середмісті Козятина. Каже — працівники «Вінницягаз» навідуються до усіх, хто живе в будинку і пропонують підписати якісь договори.

— Чи газконтора не перевищує свої зобов’язання? — запитує Ірина. — По-перше, зараз йде війна, військовий стан. Вони по будинках ходять, міняють якісь крани, під цим приводом ходять по квартирах. Ми ж не закриваємося, надсилаємо показники лічильника. Ходять, знімають ці показники. Потім вони хочуть, щоб підписали мешканці якісь договора. Якщо є договір, то покажіть, чи він не протермінований. Якщо людина сплачує за трубу Фірташу і в них немає договору і вони хочуть нас догнати, ці договора попідписувати заднім числом, то так же ж неможна робити. Ми ж всі люди. Навідайтеся до них і запитайте, мають люди совість? 

Ірина має підозру, що договори, які пропонують укласти працівники «Вінницягаз», стосуються транспортування блакитного палива. Жінка каже — як це так, стільки років брали гроші за трубу, а тільки зараз надумали укладати зі споживачами договори.

Відео дня

— Ми ж ніхто не укладав договір на сплату за трубу, — продовжує козятинчанка. — Просто ми платили раніше за спожитий газ. Потім нам рахунки поприходили, всіх людей обдурили, навішали і за транспортування газу ми маємо платити. А тепер вони хочуть це все узаконити і щоб кожна людина підписала заднім числом чи не знати яким числом, що ми згодні платити за цю трубу. Я вже за цю трубу плочу багато років. Скільки люди платять, стільки і я плачу. То це його не через п’ять років треба було цей договір складати. І до людей ходити пенсіонерів старих, які не розуміють, що вони підписують також не можна. Військовий стан в країні.

За коментарем ми звернулися до Лариси Логінової, речниці регіональної газової компанії «Вінницягаз». Вона каже — договір, який пропонують укласти працівники «Вінницягаз» не на розподіл блакитного палива, а на технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж.

— Власники будівель і споруд мають один раз на рік забезпечити фахове технічне обслуговування газових мереж, — пояснює Лариса Логінова. — Це передбачено правилами безпеки системного газопостачання і це умова для того, щоб людям була можливість подати газ. Якщо немає такого фахового технічного обслуговування, згідно правил безпеки, це може бути підставою для припинення розподілу газу на даний об’єкт. Перш за все, це стосується безпеки споживачів, тому що розподільні мережі мають бути у належному технічному стані. Технічне обслуговування полягає в тому, що фахівці обстежують мережі на щільність, герметичність, на наявність витоків. Якщо знаходять витоки, їх ліквідовують, замінюють ущільнюючі матеріали. Якщо треба якісь складові — замінюють, які вийшли з ладу, наприклад, крани чи якщо більші ділянки, проводять зварювальні роботи, які потрібні для того, щоб у будинку і в квартирі в належному технічному стані були мережі.

Лариса Логінова зауважує, що такі роботи може проводити не лише «Вінницягаз». Раніше кошти на обслуговування газової мережі були закладені в тарифі. Із 2018 року ця послуга демонополізована і надається на ринкових засадах. Це означає, що споживач має право укласти угоду на обслуговування мережі не лише із «Вінницягаз», а з будь-якою іншою компанією, яка має спеціальний дозвіл на виконання таких робіт. За умови, якщо споживач укладе таку угоду із іншою організацією, він має надати оператору розподільчих мереж договір та акт наданих послуг як підтвердження того, що його газова мережа перебуває у належному технічному стані.

 

Читайте також:

Некоректні показники в платіжці? «Нафтогаз» дав роз'яснення з алгоритмом дій

«Зі стелі поставили куби. Чого ж я маю платити?»

Три газові компанії оштрафували за порушення ліцензійних умов. Серед них і «Вінницягаз»

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (11)
  • У Уу

    Коли вони вже нажеруться? Все їм мало і мало. Хай краще повернуть людям переплочені кошти за газ.

    Аферисти
  • Fatal 13

    Цікаво, по якій статті вони змусять платити.)))) АХАХАХ
  • Fatal 13

    Я їм заплачу 300 гривень, в судовому порядку.  А за договори з потолка я платити НЕ БУДУ. За кордон звалилв половина, а з іншої здирають останні грощі. Газова контора, тримай хер.
  • Анатолій Луцков

    Нова афера від Вінницягаз,договір на обслуговування.Вас ставлять перед фактом або заключаєте договір,або ми Вас не обслуговуємо навіть аварійно.І не треба пускає газ не хочуть Вас обслуговувати бо у Вас не має договору кому гірше?втрати на компанії за подальші руйнування спричинені витоками нагинати будуть знову компанію,то кого Вони лякають?В обслуговуванні має бути закладенно все,а саме чистка і підготовка котлів до сезону,ремонт газових плит,редукторів,тощо і все за рахунок компанії.А,що Ви маєте натомість фількину грамоту з обіцянками за 300+ гривень.Коли абонент підключався до мережі він вже заключав договір обслуговування,а нас розвели як лохів спочатку знизили вартість гузу до 2.50 змусивши платити доставку окремо,а потім вернули ціну на своє місце де вже до цього була включенна доставка,обслуговування,тощо і тепер вимагаютб ще 300 за договір.

keyboard_arrow_up