Кліщі атакують. Чим вони небезпечні і як захиститися?

Кліщі атакують. Чим вони небезпечні і як захиститися?
Кліщі можуть бути не лише в лісі, а й на газонах та зелених зонах у самому місті
  • Щойно пригріло сонечко, люди йдуть на пікнік, а там на них вже чатує небезпека, адже разом з першим теплом прокинулися кліщі.
  • Та ці крихітні павукоподібні підчікують на своїх жертв не лише у лісах чи посадках, їх повно і в самому місті.
  • Чим небезпечні кліщі і чому краще не видаляти їх самому — про це ми говорили з лікарем-травматологом Козятинської ЦРЛ Андрієм Пилипчуком

Написати цю статтю мене спонукав випадок, який трапився у вихідні. Я маю собаку. Кілька разів на день його потрібно вигулювати. Після однієї з наших прогулянок ми повернулися додому. Як то кажуть, нічого не віщувало біди. Аж тут ввечері я нащупала на спині собаки у районі холки ґульку, розміром з горошину. Спершу подумала, що це запалилося місце уколів, адже того дня йому в холку робили ін’єкцію саме через кліща, якого ми витягнули тиждень тому. Та коли роздивилася ту ґульку, побачила, що то насправді кліщ, якого вже всього роздуло від випитої крові.

За цей місяць мій собака вже тричі приносив на собі кліщі. А квітень ще навіть не закінчився. І біда в тім, що ми не ходимо на прогулянку в ліс чи на Водокачку. Ми гуляємо біля будинку. Тож цих кліщів він знаходить не десь на природі, а на зеленій зоні біля тротуару.

У чому небезпека?

Ця проблема актуальна не лише для власників собак. Адже ці крихітні кровопивці кусають не тільки тварин, а й людей. Тому треба бути особливо обережними.

Відео дня

Кліщі небезпечні тим, що вони можуть переносити кліщовий енцефаліт та хворобу Лайма. Обидві хвороби вражають центральну нервову систему і викликають запалення головного мозку, а в деяких випадках може бути навіть параліч центральної нервової системи, від якого відмовляють органи.

— Кліщ, коли кусає людину, починає смоктати кров і цим шляхом збудник потрапляє з кліща в кров людини, — пояснює Андрій Пилипчук, лікар-травматолог Козятинської центральної районної лікарні. — Збудник захворювання починає розмножуватися в центральній нервовій системі. Якщо хвороба виникає, можуть бути менінгеальні симптоми чи симптоми загальної інтоксикації: підвищення температури, різні вогнищеві прояви, коли вражаються різні ділянки головного мозку. Може бути оніміння кінцівок, світлобоязнь. Людина стає в’ялою. Одним із основних симптомів хвороби Лайма є поява кільцевидної еритеми на шкірі. У тому місці, де кліщ присмоктався, з’являється червоне кільце, а всередині шкіра бліда. 

Що робити, якщо знайшли на тілі кліща?

Якщо ви виявили на своєму тілі кліща, лікар радить не витягувати його самотужки, а звертатися до лікарні. Причина в тому, що під час видалення ви можете випадково роздушити паразита, або ж самого кліща витягнете, а хоботок, яким він впився в тіло, залишиться під шкірою.

— Потім його дуже важко дістати навіть в лікарні, — каже Андрій Пилипчук. — У цьому хоботку, яким він присмоктується, накопичуються бактерії, які він впорскує в кров. Якщо хоботок залишився під шкірою, ризик інфікування набагато більший.

Якщо немає змоги приїхати в лікарню

Існує міф, що кліща треба змастити олією і він після цього нібито вилізе сам. Лікар каже, що цього в жодному разі не можна робити. Бо кліщ не просто не вилізе, а застрягне.

— Кліщ дихає задньою частиною тіла, — пояснює Андрій Пилипчук. — Якщо його помастити олією, він не зможе дихати. Спрацює інстинкт, кліщ злякається і випорскне в кров людини все, що є в нього в травному тракті.

Тому якщо не можете поїхати до лікарні, лікар рекомендує скористатися пінцетом, легенько обхопити кліща за тільце чи задню частину, не здавлюючи, щоб не роздушити, і поволі викручувати проти годинникової стрілки. Саме викручувати, а не смикати. Інакше під шкірою може залишитися хоботок.

— Після видалення треба ретельно подивитися, чи не залишився там хоботок, — каже лікар-травматолог. — Якщо нічого не залишилося, місце укусу треба змастити або спиртом, або йодом. Краще спиртом, тому що йод пофарбує шкіру і якщо на шкірі з’явиться почервоніння чи еритема, буде важко зрозуміти її межі. В жодному випадку не можна чухати це місце. Коли кліщ присмоктався, одразу йде локальний набряк і почервоніння навколо цього місця. Якщо його почати розчухувати, ця інфекція почне розноситися по тканинах тіла. Якщо хоботок залишився і їхати до лікарні немає змоги, тоді просто брати звичайну голку і пробувати його виколупати.

Після видалення кліща для профілактики лікар радить пропити курс антибіотиків «Доксициклін».

— Навіть якщо людина, коли виявила кліща, одразу приїхала в лікарню і ми його вийняли, і нічого там не лишилося, ми з профілактичною метою даємо антибіотик «Доксициклін» по одній таблетці два рази в день протягом семи днів. Якщо людина витягнула вдома кліща сама, так само треба приймати цей антибіотик сім днів. Ми не знаємо, чи був цей кліщ заразний. Якщо він вліз, то людина вже вважається умовно інфікованою, — додає Андрій Пилипчук.

Як уберегтися?

На сайті Міністерства охорони здоров’я у квітні минулого року опублікували поради стосовно того, як уберегтися від кліщів. Аби не дати паразиту шансу присмоктатися, перед тим, як виходити на прогулянку, радять відповідно одягтися — кофта з довгими рукавами, довгі штани, які бажано заправити у шкарпетки. Краще обирати одяг світлих тонів — на темній тканині кліщів погано видно.

Також можна використовувати спеціальні засоби, що відлякують кліщів. Це може бути спрей чи мазь. Але зауважте, що такі засоби діють лише впродовж певного проміжку часу, тож під час прогулянки може виникнути потреба знову скористатися спреєм чи маззю.

Під час прогулянки варто йти по середині стежки і не заходити на траву обабіч, бо саме там кліщів найбільше.

Після повернення додому одяг варто зняти, почистити і випрати, адже кліщ не присмоктується до тіла одразу. Він може протягом кількох годин сидіти на одязі. Просто витрусити одяг недостатньо, тому що паразит міцно чіпляється за волокна тканини.

Обов’язково треба провести огляд тіла. Починати знизу і рухатися догори: спершу обдивитися лінію шкарпеток, потім — підколінну впадину, пах і живіт, груди, шию, вуха і лінію волосяного покриву на голові, а також шкіру голови.

 

Читайте також:

+13 нових випадків та ще одна смерть: про коронавірус в Україні та Козятині

Телефони, за якими можна звертатись до лікарів поліклініки Козятинської ЦРЛ

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up