29 серпня: Горіховий Спас та День пам'яті захисників України

29 серпня: Горіховий Спас та День пам'яті захисників України
  • Сьогодні, 29 серпня, українці вперше офіційно відзначатимуть День пам’яті загиблих захисників України.Саме соняхи стали символом пам’яті загиблих українських бійців на Донбасі.
  • Також цього дня святкують Горіховий, або Хлібний Спас. У цей день прийнято святити горіхи і хліб і робити заготівки на зиму.

За постановою президента Володимира Зеленського 29 серпня відзначають День пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України,

Цю дату було обрано, оскільки 29 серпня 2014 року – день, коли на Сході України загинула найбільша кількість українських військових. До того ж, уцей час саме поспіли соняхи, але збирати їх було складно, адже в серпні 2014 року в цих соняхах, зокрема, тривали бої й залишалися загиблі українські захисники. Тому сонях – символ скорботи за загиблими на Донбасі українськими воїнами.

Відео дня

29 серпня православні християни відзначають перенесення з Едеси до Константинополя Нерукотворного образу Ісуса Христа. За переказами, Ісус Христос вмився водою, а обличчя витер лляним полотном, на якому закарбувався його лик — нерукотворний образ Спасителя. За допомогою цього полотна від смертельної хвороби вилікувався правитель Едесси Авгарю.

До кінця літа дозрівають лісові та грецькі горіхи. Їх збирали і святили в церкві, після чого частину вживали в їжу, а іншу частину запасали на зиму.

Ще одна назва — Хлібний Спас — день отримав на честь закінчення жнив, початку посіву та випікання першого хліба із зерна нового врожаю.

Горіховий Спас: прикмети

  • Якщо в цей день пройде дощ з грозою — осінь буде теплою.
  • Якщо багато горіхів в цьому році, буде багато хліба в майбутньому.
  • Якщо журавель відлетить до третього Спаса, то на Покров буде морозно.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:00 Збиралися виділити гроші на проєкт по ремонту сходів будинку культури, але не вийшло 19:01 Козятин зібрав 122 тисячі гривень для ЗСУ на благодійному ярмарку photo_camera 17:39 У нашому районі жорстоку вбили матір двох дітей. Підозрюваний — 17-річний хлопець photo_camera 17:35 Не встигнемо розслабитися: після спеки очікується різка зміна погоди Від читача 13:58 Проект “Брама” 16:06 У Козятині медиків привітали з професійним святом photo_camera 15:05 Вилучаються з обігу 500 гривень старого зразка: що вам потрібно знати 11:35 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 11:00 Вивіз сміття з Талимонівки і майже копійчаний техогляд — що замовляла міська рада Козятина у червні 10:27 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 10:01 Удар прийняла сусідня область: наслідки ворожої нічної атаки для енергосистеми 09:33 Цей день, 26 липня: історія, заборони та прикмети 09:30 Буде кілька черг відключень: як вимикатимуть світло 26 липня 09:25 Микола Філонов: Самгородоцька громада отримає 80 тисяч на облаштування Стіни пам’яті (Пресслужба БФ) 08:27 Проблеми дозвілля дітей вилізли на поверхню.
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up