29 серпня: Горіховий Спас та День пам'яті захисників України

29 серпня: Горіховий Спас та День пам'яті захисників України
  • Сьогодні, 29 серпня, українці вперше офіційно відзначатимуть День пам’яті загиблих захисників України.Саме соняхи стали символом пам’яті загиблих українських бійців на Донбасі.
  • Також цього дня святкують Горіховий, або Хлібний Спас. У цей день прийнято святити горіхи і хліб і робити заготівки на зиму.

За постановою президента Володимира Зеленського 29 серпня відзначають День пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України,

Цю дату було обрано, оскільки 29 серпня 2014 року – день, коли на Сході України загинула найбільша кількість українських військових. До того ж, уцей час саме поспіли соняхи, але збирати їх було складно, адже в серпні 2014 року в цих соняхах, зокрема, тривали бої й залишалися загиблі українські захисники. Тому сонях – символ скорботи за загиблими на Донбасі українськими воїнами.

Відео дня

29 серпня православні християни відзначають перенесення з Едеси до Константинополя Нерукотворного образу Ісуса Христа. За переказами, Ісус Христос вмився водою, а обличчя витер лляним полотном, на якому закарбувався його лик — нерукотворний образ Спасителя. За допомогою цього полотна від смертельної хвороби вилікувався правитель Едесси Авгарю.

До кінця літа дозрівають лісові та грецькі горіхи. Їх збирали і святили в церкві, після чого частину вживали в їжу, а іншу частину запасали на зиму.

Ще одна назва — Хлібний Спас — день отримав на честь закінчення жнив, початку посіву та випікання першого хліба із зерна нового врожаю.

Горіховий Спас: прикмети

  • Якщо в цей день пройде дощ з грозою — осінь буде теплою.
  • Якщо багато горіхів в цьому році, буде багато хліба в майбутньому.
  • Якщо журавель відлетить до третього Спаса, то на Покров буде морозно.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:00 Для молодих бійців він був як батько, за всіх переживав, крім себе 18:00 Температура впаде до +12°: синоптик розказала, коли похолоднішає 17:00 Будуватимуть укриття в двох школах — виділили гроші на проєктно-кошторисну документацію 16:39 У нашому районі під час вибуху загинули двоє хлопців. Попередньо здетонувала граната Від читача 17:26 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 15:34 Молодий Герой, чиє життя забрала війна: Сьогодні друга річниця загибелі Артема Лавровського play_circle_filled photo_camera 14:27 Пожежа в Махнівці: полум’я знищило дах будинку та речі домашнього вжитку 13:28 Козятинські поліцейські взяли в руки пилки, сокири та коси і розчистили хащі попід Водокачку photo_camera 12:11 Загиблі та руйнування: наслідки чергового дня російської агресії проти України 11:10 У Чистий четвер разом із матусями писали писанки photo_camera 10:19 Страсна п'ятниця. Про суть п'ятого дня Страсного тижня та що не можна робити 09:07 Цей день в історії, 3 травня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 21:26 У Козятинській громаді переселенцям роздавали постільну білизну, подушки, кухонний набір photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up