Учитель історії та вихователь групи продовженого дня: молоді педагоги ліцею №5

Учитель історії та вихователь групи продовженого дня: молоді педагоги ліцею №5
  • Освітяни. Наша рубрика «Молоді освітяни Козятинських навчальних закладів» триває. На черзі —  ліцей №5.
  • Тут таких двоє — 26-річний вчитель історії Максим Мальцев та 19-річна вихователька групи продовженого дня Анна Комашко. Знайомимо вас із позитивними та сучасними вчителями

Козятинчанці Анні Комашко — 19, вона тільки вживається у роль вчителя. Дівчина — випускниця тоді ще школи, а зараз ліцею №5. Наразі успішно поєднує навчання у Вінницькому педагогічному університеті (спеціальність хімія, біологія та основи здоров'я) з роботою вихователя групи продовженого дня. Приступила до праці 1 жовтня цього року. У її групі — учні перших та других класів.

— Перші враження були «Хто я і де», — ділиться з нами Анна Комашко. — Хвилювалася дуже — діток багато, а я одна. Вони всі різні, такі маленькі, допитливі, цікаві, до кожного треба підхід. Пам'ятаю, як вперше йшла на роботу і думала: «Хоч би не було повітряної тривоги». Хвилювалася, що не справлюся, адже це ж треба спуститися з учнями в укриття, потім забрати їх звідти, перерахувати. І що ви думаєте? Проходить година і лунає повітряна тривога! У дітей паніка, і в мене ще більша, мабуть. Але справилася! В укритті дітей потрібно чимось зайняти, щоб вони не галасували, тож придумували ігри, грали у «Крокодила». Зараз, коли заходжу в клас, вони до мене всі, як горобчики біжать. Кажуть: «Наша вчителька прийшла». Значить, я все роблю правильно.

Відео дня

У родині Анни Комашко є педагоги. Її хресна мама та дядько теж вчителі. Але, як розповіла нам Анна, вона хотіла бути ветеринаром. Готувалася до вступу саме на цю професію. Пригадує — займалася біологією та хімією по п’ять годин на день. Це було дуже важко. Але коли стали подавати документи, дізналися, що треба ще фізика. Тож переключилися на інші варіанти, подали документи у педагогічний. Анна вступила на бюджет.

На четвертому курсі навчання випав шанс влаштуватися на роботу у п’ятий ліцей. Тож дівчина вирішила не упустити його. А до цього підробляла баристою. Каже, що у ліцеї дуже подобається. З колективом добре знайома.

— Моє життя повернулося в інше русло, хочу себе проявити тут, зафіксуватися, — додає учителька.

Щодо хобі, то юна вчителька мала їх багато, коли була ще ученицею — і в хорі співала, і малювала, і у теніс грала, і легкою атлетикою займалася. Зараз на це все немає часу, адже і вчиться, і працює. Але все ж заняття, яке заспокоює, надає сил і надихає є. Це — гра на фортепіано.

— Хочеться побажати батькам і вчителям терпіння, а діткам — більше наснаги, щоб вони не забували, що вони діти, — каже Анна Комашко. — Дуже хочеться, щоб вони якомога довше ними протримались, бо ми дуже швидко виросли. Також хочу звернутися до батьків — не боятися і довіряти молодому вчителеві. Адже вони знають нову специфіку, нові підходи, дітям цікаво, вони з ними на одному рівні.

Продовжує педагогічну династію

Тепер знайомимо вас із вчителем історії Козятинського ліцею №5 Максимом Мальцевим. Йому 26 років, народився і зростав у Козятині. Він випускник цієї школи. У ній працювали його батьки та навчалася старша сестра. Батько, Юрій Мальцев, працював директором в одній зі шкіл Козятинщини, а мама — продовжує й зараз працювати у ліцеї №5. Оскільки з професією вчителя був знайомий ще з дитинства, тож вирішив продовжити педагогічну династію.

— Спочатку навчання мені важко давалося, — розповідає Максим Мальцев. — Але з середньої школи, коли предмети почали викладати різні вчителі, мені стало цікавіше вчитися, бо у кожного педагога був свій індивідуальний підхід. Я старанно готувався до уроків, особливо подобалися гуманітарні предмети.

Закінчивши 11-класів, Максим обрав свою спеціальність — буде вчителем історії. Наразі має диплом бакалавра Львівського національного університету імені І. Франка та магістра  Вінницького державного педагогічного університету імені М. Коцюбинського.

— Мені подобається мій предмет, ментальність дітей нашого мікрорайону, — додає Максим Мальцев.

У ліцеї №5 працює вже п’ятий рік. Під його опікою учні 8 класу. Для них він класний керівник уже четвертий рік.

На запитання, який він вчитель, відповів, що добрий, оскільки важко вчився сам і розуміє — головне — це знання, а не оцінка.

—  У мене в пріоритеті, щоб діти були щасливі і до школи йшли із задоволенням, щоб їм тут було комфортно, — каже Максим. — Має бути контакт учителя з дітьми, тоді буде результат.

Перший урок історії у Максима Мальцева був у шостому класі. Пригадує, що це був математичний клас, учнів було дуже багато, однак вони гарно відповідали.

— Я не хвилювався, оскільки готувався і добре знав свій предмет. Мені хотілося передати свої знання учням, — додає Максим. — Це була всесвітня історія, інтегрований курс. Греція та Рим — мої улюблені теми.

Максим Мальцев любить дітей, розуміє і поважає їх інтереси та вподобання. Каже, зі старшими трішки легше, особливо якщо працював з ними з п’ятого класу. Адже діти вивчають методику вчителя, у них формується база знань, повага, любов до предмета. На уроках намагається зацікавити учнів, навіть якщо тема важка. Для цього використовує презентації, уривки з фільмів та розповідає цікаві моменти з історії, які діти довго пам’ятають.

— А що найважче у вашій професії? — запитали ми у Максима.

— Ми живемо у важкий час, але мені здається, що завжди було нелегко. На нашу долю випало важке випробування – війна. Діти по-своєму її відчувають, однак потрібно жити далі і рухатися вперед, — розповідає Максим. — Складність професії може бути в тому, що кожне нове підростаюче покоління, все менше зацікавлене у навчанні, освіта для декого стає не пріоритетною. Зараз запроваджується НУШ, і з часом побачимо, якими будуть майбутні покоління українців.

У вільний від роботи час Максим любить читати книги та бути з друзями на свіжому повітрі. Бажає усім жителям Козятина терпіння, наснаги, здоров'я, мирного неба над головою.

— Побільше приємних та яскравих моментів у житті, а також мати витримку, щоб пережити цей важкий період, — сказав Максим Мальцев.

Читайте:

«Це нелегка праця, але я люблю математику, люблю дітей»

Творчі, сучасні, креативні — вчителі Козятинського опорного ліцею 20+

Вчитель іноземної, педагог-організатор та асистент: наші молоді освітяни 20+

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Сергей Петренко

    АННА! УСПИХУ!!!
  • Ирина Мусийчук

    Максим Юрійович -ідеальний вчитель ,якого люблять всі його учні!Велика Вам вдячність,за вміння мотивувати дітей до навчання💫📚📖

    Julia Herasymiuk reply Ирина Мусийчук

    Ирина Мусийчук повністю погоджуюсь.  В моєї доньки він викладав інформатику, діти йщи на його уроки з задоволенням.  Цьогоріч, на жаль в нас інший вчитель, діти засмучені🥺

keyboard_arrow_up