Спокійне життя в райському місці Вівсяників

Спокійне життя в райському місці Вівсяників

Поспілкувались зі старожилами

Вероніка ЛЮБІЧ

На відміну від утриманців Козятинського міського терцентру, мешканці якого не можуть вийти на вулицю через круті сходи (адже живуть на другому поверсі), районний терцентр з проживанням знаходиться в одноповерховому приміщенні у Вівсяниках. Він потопає в зелені, там дуже затишно і просторо. Газета “RIA-Козятин” вже згадувала у своїх публікаціях цей пансіонат. Його мешканці, коли кореспонденти газети знайомилися із закладом, напрочуд були всі на позитиві. Їх влаштовує тут і персонал, і харчування, і всі умови. У спілкуванні із однією з мешканців, 86-річною Галиною Фурдигою, ми взнали про її життя тут і в молодості.

Відео дня

— Я з 1932 року, — каже пані Галина. — Лежала в Махнівській лікарні, а потім сюди перевели.

— І де краще? Там чи тут? — запитали.

— Там по-своєму добре було, хоча не прали, не купали, але їсти давали. А тут купають, перуть. Взагалі, все роблять, те, що положено. І пазурі відріжуть, і їсти дадуть добре і йди собі на прогулянку, на процедури, масажі. Тут дуже гарна місцина. Взагалі, добре, не ображають.

— Звідки ви родом?

— З Садового.

— Розкажіть за своє життя. Що пам’ятаєте найбільше?

— Пам’ятаю все з свого дитинства. Як залишилась молодою вдовою. Як сина в армію проводжала. Як його вчила 4 роки. Як поїхав у Воркуту, коли ще був Радянський Союз. Я два рази туди в гості їздила. Як пішла на пенсію, теж туди їздила. Він приїжджав кожен рік, бував по 2,5 місяці. А як Союз розвалився, він залишився там. А я тут. Куди вже забере?

— То ви внуків своїх бачили?

— У мене дві внучки. Вони приїжджали, коли в Бердичеві жили. Кожне літо до мене приїжджали, як були малі...

— Ви пам’ятаєте щось з часів Другої світової війни?

— Пам’ятаю, як тата в армію забрали. А мама залишилась з нами. Нас шестеро евакуювали. Пам’ятаю, як Сталін воював з німцями. Ми все покинули. Ця війна закінчилась, вже ми прийшли додому. Немає нічого вдома. Усе розвалили німці. Добре, що ще хату не спалили. Бо були такі, що ще й хати спалені застали.

— Дуже фізично працювали в молодості?

— Я робила, як проклята. У радгоспі. У теплицях робила 15 років. У полі робила, знаєте, руки замерзали. Сьогодні крутять руки. А потім вже я була заміжня. Чоловіка не було, помер молодим. Ми їздили виступати, артистами були. Щоб ви побачили ту карточку, ви б мене не впізнали.

— Ви були в творчому колективі, співали чи танцювали?

— І співали, і танцювали. Їздили по селах. Нас пригощали, нам платили. Нас фотографували. Було 15 душ цих артистів. Повбирані у гарні костюми. Були такі красиві!

— Щось про голодомор знаєте?

— Пам’ятаю. Голодовка була. Не доїдали, їли мерзлу картоплю. Мама копала город, бо не було чим орати. Накопали, а картопля та заморожена. Ми позбираємо, мама напече цих блінчиків. Такі роки були...

— Що б ви побажали молодому поколінню?

— Хочу побажати їм щастя, здоров’я. Щоб вони були крепкі, щоб вони робили, щоб їм було дуже добре.

— А працівникам оцього пансіонату, де ви знаходитесь?

— Також, щоб їм було дуже добре. Щоб вони були щасливі й здорові. За їх добрі серця, щирі душі, за людяність до нас. Вони до нас відносяться, як до рідних батьків і я почуваюсь тут, як у себе дома. Ми живемо тут всі, як родина. Таке затишне подвір’я, городина, сіно, дрова. Це найкраще, про що я могла мріяти на старіть свого не легкого самотнього життя. Я молюся Богу за них.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:53 В церкві Покрови святили вербу, в цей день воїнам передової роздавали подарунки 19:06 Козятинчани в Instagram: добірка яскравих фото за тиждень, що минає photo_camera 18:02 Пройшов День відкритих дверей у Козятинському училищі. ФОТО photo_camera 17:01 Учні Непедівського ліцею та жителі Пузирок висадили 1000 саджанців сосни photo_camera Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:05 Президент відзначив орденом військового з Козятина Віктора Малая 15:18 День цивільного захисту в 3-му ліцеї: першокласники отримали урок безпеки photo_camera 14:41 Дмитро Степанюк посмертно нагороджений орденом "За мужність" 13:01 Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих свят 11:01 Минув рік, як в бою з ворогом загинув наш земляк Віктор Тимощук 09:55 Де в Козятині купити сучасні, стильні та якісні меблі (партнерський проєкт) 09:20 Вербна неділя 2024: звичаї та традиції свята play_circle_filled 08:34 З кожним роком ліквідаторів на ЧАЕС стає менше 08:00 Якщо сьогодні залетить у двір бджолиний рій — це до щастя: про прикмети та заборони 28 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up