Похід козятинським базаром: варто завжди цікавитись вмістом нітратів!

Похід козятинським базаром: варто завжди цікавитись вмістом нітратів!

Полуницю дослідили — їсти можна

Прилавки вже рясніють першою полуницею. Спочатку ціни “кусались”, бо кілограм червоних ягід продавали по 70-100 гривень. Зараз на ринку полуницю пропонують в середньому по 35-40 гривень. Хоч і бувають дні, коли через непогоду полуниці мало і ціна може вирости до 50 грн. (на 19 травня).

Чимало козятинчан бояться купувати полуницю, бо вважають, що в ранніх ягодах міститься купа нітратів.

Журналісти “RIA-Козятин” продивились аналізи, які мають продавці клубніки від Державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на вміст нітратів.

Відео дня

Результати аналогічної роботи, яка проводилась нашими колегами-журналістами із Хмельницького. Там зробили закупівлю полуниці у трьох різних торгових точках: спеціалізований кіоск, супермаркет і ринок. Результати були досить гарними: 18,8, 12,4 і 21,7 мг/кг при допустимій нормі 60 мг/кг.

В полуниці на ринку, вміст нітратів становив 32 мг/кг. Хоча спочатку ми забили на сполох, лікар медичним  почерком явно вивів 375 (!), шо в цілих 6 з чвертю рази більше від норми. В ході журналістського розслідування виявилось, що це 32. Висновок: на Козятинщині на ринку ягода більш нітратна і, чи їсти її, вирішуйте самі.

Безпечною для дорослої людини дозою нітратів є 150-200 міліграмів на добу, гранично допустимою — 500 міліграмів на добу, токсичною є доза більша за 600 міліграмів на добу.

Як проводиться експертиза?

Для аналізу потрібну брати як маленьку, так і велику полуницю. Спочатку декілька ягід миють під проточною водою. Далі на пластиковій тертці натирають до кашоподібної суміші. Тоді на вагах відміряють рівно 10 грамів. Саме стільки потрібно брати, аби експеримент був вдалим. Подрібнені ягоди на три хвилини заливають спеціальним розчином алюмокалію. Після цього підключають пробірку з полуницею до стаціонарного приладу, який вимірює вміст нітратів. Знову ж відраховують три хвилини і знімають фінальний показник, який висвітлюється на дисплеї.

Довести, що отруївся, можна лише з чеком. Коментарій юриста

— В першу чергу, якщо людина отруїлася продуктами харчування, необхідно підтвердити факт придбання певного виду продукції у певного продавця. Це можна зробити тільки за наявності чеку, де зазначено, в якому місці був придбаний продукт. Якщо ж купили на ринку або з землі, то довести це фактично неможливо. Бо згідно цивільно-процесуального кодексу суд буде вимагати документи, які підтверджують факт купівлі, на покази свідків він навряд чи зважатиме. Якщо навіть купується продукція на ринку, то в продавця можна вимагати сертифікат відповідності, який видається Держпродспоживслужбою. У ньому мають бути зазначені виміри нітратів, пестицидів і т.д. В разі якщо продавець торгує продукцією з власного городу, то він має пройти дослідження в лабораторії на ринку. Тому будь-який покупець може вимагати документи, які підтведжують безпеку продуктів харчування. Інакше придбання продуктів на ринку — лише на ризик самого покупця.

“Нітрати дають додаткову інтоксикацію організму”

Перші симптоми отруєння нітратами можуть проявлятись вже за декілька годин після того, як вони потрапили до організму. В людини може з’явитись нудота, діарея, біль в області печінки, зниження артеріального тиску, запаморочення, слабкість, млявість, сонливість, порушення координації, тахікардія, задишка, головний біль, шум у вухах, у важких випадках — втрата свідомості або судоми. З такими ознаками люди часто звертаються до інфекційної лікарні.

— Пацієнти з підозрою на отруєння нітратами перевіряються за допомогою експрес-тестів, — розповіла заступник головного лікаря з медичної частини Хмельницької обласної інфекційної лікарні Нінель Марцонь. Їх потрібно робити одразу після того, як хворий поступив в стаціонар, бо через 2-3 дні нітратів вже не знайдеш. Нітрати дають додаткову інтоксикацію організму, навантаження на серцево-судинну систему, викликають погане самопочуття.

Допомога в домашніх умовах при отруєнні нітратами

Щоб прискорити виведення нітратів з організму, необхідно пити багато рідини!

Якщо немає порушення свідомості, то треба викликати блювоту. Для цього випивають дві або три склянки слабо-рожевого розчину марганцівки (якщо знайдете в своїх аптечках) або підсоленої води. Після очищення шлунка приймають будь-який препарат з групи ентеросорбентів: полісорб МП, ентеросорб, активоване вугілля.

Після припинення нудоти можна випити міцний солодкий чай з лимоном.

При порушеннях травлення застосовують щадну дієту: виключають шкідливі продукти, звертають увагу на каші і тушковані овочі, нежирне варене м’ясо. Допомагають відновитися після хвороби зелений чай, солоні огірки, квашена капуста, хлібний квас. Алкоголь посилює токсичну дію.

У важких випадках при отруєнні нітратами потрібна допомога лікаря. Слід негайно викликати невідкладну допомогу при наступних симптомах: є ознаки ураження нервової системи, блювання і пронос не зупиняються, розвивається сильна задишка, знижується кров’яний тиск, темніє в очах.

В лікарні

При отруєнні нітратами лікування включає в себе комплекс заходів щодо усунення гіпоксії, відновленню гемоглобіну, прискоренню виведення токсинів з організму.

Внутрішньовенно вводять розчини метиленового синього, аскорбінової кислоти, глюкози, тіосульфату натрію. Призначають кисневу терапію.

Також використовують препарати для підтримки серцевої діяльності і відновлення тканинного дихання: кофермент A, Кокарбоксилазу, вітаміни групи B, інсулін.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:53 В церкві Покрови святили вербу, в цей день воїнам передової роздавали подарунки 19:06 Козятинчани в Instagram: добірка яскравих фото за тиждень, що минає photo_camera 18:02 Пройшов День відкритих дверей у Козятинському училищі. ФОТО photo_camera 17:01 Учні Непедівського ліцею та жителі Пузирок висадили 1000 саджанців сосни photo_camera Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:05 Президент відзначив орденом військового з Козятина Віктора Малая 15:18 День цивільного захисту в 3-му ліцеї: першокласники отримали урок безпеки photo_camera 14:41 Дмитро Степанюк посмертно нагороджений орденом "За мужність" 13:01 Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих свят 11:01 Минув рік, як в бою з ворогом загинув наш земляк Віктор Тимощук 09:55 Де в Козятині купити сучасні, стильні та якісні меблі (партнерський проєкт) 09:20 Вербна неділя 2024: звичаї та традиції свята play_circle_filled 08:34 З кожним роком ліквідаторів на ЧАЕС стає менше 08:00 Якщо сьогодні залетить у двір бджолиний рій — це до щастя: про прикмети та заборони 28 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up