Молодий каштан у центрі Козятина «обдерли як липку»

Молодий каштан у центрі Козятина «обдерли як липку»
  • Козятинчанин Петро Чорний зафіксував прямий факт вадалізму. Сталося це в центрі міста, навпроти козятинського відділення поліції.
  • Там козятинчанка познущалася над молодим каштаном. Обрубала його так, що дерево після цього навряд чи розпуститься цієї весни. А все через те, щоб не прибирати опале листя.
  • На жінку склали адмінпротокол. Та в цій ситуації найголовніше, чи виживе дерево. 

Цей випадок з молодим каштаном, якого в прямому сенсі «обдерли як липку», наробив галасу серед містян. Він трапився минулої неділі, 3 березня. Автор фото та очевидець події — козятинчанин пенсіонер-залізничник, патріот України та Козятина зокрема, Петро Чорний. 

— Я йшов по вулиці Герої Майдану і побачив це нещасне обрубане, але не зрубане, деревце. Підійшов до нього, стою дивлюся, — розповідає Петро, — Аж тут відкривається хвірка, виходить жіночка така, поважного віку і йде мені на зустріч.  Я їй і кажу: «Хто ж це таке зробив?». А вона мені: «А що таке? Це дерево мені заважає. З нього листя падає у двір, а його треба збирати».

Відео дня

Такі дії та, тим паче, пояснення не залишились поза увагою козятинчанина. Ну як так? Молодий каштан, а вже так познущались з нього. Чоловік все сфотографував та виклав у себе на сторінці в соцмережі. Аби козятинці теж побачили таку «любов» до озеленення міста. Та на цьому справа не закінчилася. Окрім того, що Петро Чорний надав розголосу цій події, він зателефонував до мера міста. На наступний день пішов до мерії, аби підтвердити свої слова фактами і показати фото. Та не застав очільницю громади у кабінеті. Звернувся до Павла Холковського. 

— Він подзвонив до Олени Шацької, фахівця відділу з благоустрою козятинського житлово-комунального-господарства, — каже Петро Чорний. — Щоб вони прийняли міри і вияснили причини.

Допис з фотосвітлинами понівеченого дерева набрав чимало коментарів. Люди писали і припускали, що каштан погризли чи то собаки бійцівської породи, чи то бобри, але і подумати ніхто з коментаторів не міг, що то зробила людина, тим паче навмисно.

До прикладу, Сергій Сиваківський припустив: «Собака бійцівської породи, думаю, погризла. Бачив таке в Києві. І це прямісінько навпроти відділку поліції». Василь Мордюк писав:«Ні. Це в Козятині завелись бобри. Правоохоронцям потрібно подумати, як їх виловити». На що Петро Чорний відповів: «Василь Мойсейович, ця бобриця живе в хаті, що на фото, поруч із каштаном». Валерій Савченко зауважив:«Куди дивляться охоронці природи?». А Ірина Комар назвала цей випадок вандалізмом, за який потрібно відповідати.

Отже, як бачимо, козятинчани до такого не байдужі і це добре. Матінку-природу слід поважати та оберігати.

Вже у вівторок, 6 березня, Петро Чорний зустрів Олену Шацьку, працівницю ЖКГ

— Вона мені сказала, що ніяк не могла застати вдома козятинчанку, яка це зробила і сьогодні їй це вдалося. — додає Петро Чорний. — За скоєне на неї склали протокол.

Згодом про це повідомили і на офіційній сторінці Козятинської міської територіальної громади.

Ось що написали у повідомленні: «06.03.2024 року спеціаліст управління ЖКГ склав протокол про адміністративне правопорушення на громадянку, яка пошкодила стовбур

молодого дерева (каштана) по вул. Героїв Майдану м. Козятина. Зняли кору з молодого дерева. Навіщо? Тому що просто листя залітає у двір будинку. Такі пояснення надав порушник. Ця ситуація обурила громадян, які щодня проходять вулицею повз каштанів. Дерево добре укоренилося і чекало весни, щоб випустити свої суцвіття. Тепер стоїть питання як врятувати дерево від загибелі. За правилами благоустрою населених пунктів Козятинської міської територіальної громади від 23.09.2022 року забороняється пошкоджувати зелені насадження будь-яким способом. (П. 4.15). Матеріали по даному питанню будуть передані на розгляд адміністративної комісії при міській раді».

Ось так.

— Я думаю, що дерево вже не врятувати, — припускає Петро Чорний. — Там залишилася така цівочка вздовж, зрубана не тільки кора, а й стовбур. Навряд чи воно відновиться. Мабуть, всохне. Вона його добре обрубала. Немає мудрості в людини. Чистої води вандалізм і безвідповідальність. Аби її було добре, а то, що це краса, холодочок, чисте повітря? Каштанове листя осипається швидко, все прибрати і все. Що тут ще скажеш? Одні садять, а інші — знущаються над природою.

Читайте також:

«Міст завалиться, як тільки зайде на нього вантажна машина

«Потрібно замовити транспорт і заплатили кошти, тоді зможемо відправити машину»

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (13)
  • Читач55

    Покарати цю жінку, обов"язково. Каштан вже не відродиться. Або

    коштами, або хай відробляє на громадських роботах.
  • Pes Mayonez

    а камери встановити,нє?
    в одному містечку на півдні Вінниччини так само вандали робили капості аж поки мер не виділив кошти і були встановлені вебки.спіймали одного,покарали і як бабця пошептала....
  • Leonid

    Курва, бобер
  • Татьяна Васильева

    В поліції під вікнами

keyboard_arrow_up