Нематоду видалили з-під шкіри над бровою. На Вінниччині підтвердили випадок дирофіляріозу

Нематоду видалили з-під шкіри над бровою. На Вінниччині підтвердили випадок дирофіляріозу
  • В лабораторії Вінницького обласного Центру контролю та профілактики хвороб підтвердили випадок дирофіляріозу у пацієнта
  • Інкубаційний період цієї інфекції може тривати від 1 місяця до 2-х років

У Вінницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України повідомили, що в лабораторії підтвердили випадок дирофіляріозу у пацієнта.

До слова, у нашій області у 2020 і 2021 роках реєстрували по одному випадку дирофіляріозу, у 2022 і 2023 роках — по два випадки. Цьогоріч зафіксували один випадок: нематоду видалили у пацієнта з-під шкіри над лівою бровою.

Дирофіляріоз  – це паразитарне захворювання, яке викликається гельмінтами роду Dirofilaria.  Дирофіляріоз найчастіше реєструють як природно-осередковий гельмінтоз серед домашніх тварин (собаки, кішки) і хижаків. У людини розвивається, зазвичай, підшкірний дирофіляріоз.

Відео дня

— Останніми роками в Україні спостерігають стійку тенденцію до росту захворюваності на дирофіляріоз. Висока сприйнятливість і відсутність специфічної профілактики спричиняють небезпечну тенденцію до швидкого розповсюдження цього гельмінтозу.  Людина безпосередньо від собак і кішок не заражається. Інвазія відбувається лише при укусі інфікованою комахою, частіше комаром, який насмоктався крові зараженої тварини», — зазначили у повідомленні.

На Вінниччині підтверджено випадок дирофіляріозу – зараження паразитами через укуси комах

У Вінницькому центрі контролю та профілактики хвороб пояснили, що інкубаційний період інфекції може тривати від 1 місяця до 2-х років. Клініка захворювання визначається локалізацією гельмінта. Гельмінт D. Repens, який реєструється на території України,  локалізується частіше в підшкірній клітковині, сполучній тканині різних ділянок тіла, кон’юнктиві та інших тканинах ока, статевих органах (калитка, яєчко), молочних залозах, рідше - в оболонках тканин та органів черевної порожнини людини.

Лікування дирофіляріозу в більшості випадків оперативне. Гельмінт видаляють із пухлини при планових оперативних втручаннях або випадково, при видаленні атером, пухлин. Видалення гельмінта із тканин ока потребує спеціальної апаратури і втручання окуліста.

У сучасних умовах профілактика дирофіляріозу включає:

  • спостереження за станом здоров’я домашніх тварин, їх захист від комах;
  • своєчасне виявлення та лікування хворих на дирофіляріоз тварин як джерела хвороби;
  • лікування та диспансерний нагляд (до 3 міс);
  • застосування населенням засобів індивідуального захисту від комах;
  • зменшення потрапляння комарів в приміщення (засітчувати вікна та двері) та боротьба з комарами в підвалах житлових будинків, звідки вони можуть потрапляти через вентиляційну систему до квартир.

 

На Вінниччині підтверджено випадок дирофіляріозу – зараження паразитами через укуси комах - фото 2

Умови зберігання та транспортування: біоматеріал потрібно зберігати в скляній або пластиковій ємкості в 50% розчині етилового спирту(спирт розведений водою у співвідношені 1:1). 

До слова, «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» – єдиний заклад у Вінницькій області, який проводить видову діагностику гельмінтів, в тому числі дирофіляріозу.

— Ми маємо надійну лабораторну базу та підтверджену якість досліджень, — йдеться у повідомленні.

Читайте:

На Вінниччині стрімко зросла кількість хворих на кашлюк — за місяць захворіло 60 дітей

У регіоні за пів року зареєстрували 39 випадків сказу. З них шість — у нашому районі

Кількість хворих зросла більш ніж у двічі: на які кишкові інфекції хворіють козятинчани

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up