На Вінниччині стрімко зросла кількість хворих на кашлюк — за місяць захворіло 60 дітей

На Вінниччині стрімко зросла кількість хворих на кашлюк — за місяць захворіло 60 дітей

 

  • З початку липня на Вінниччині захворювання на кашлюк виявили у 60 дітей. За 12 місяців минулого року таких випадків було 3.
  • Кількість випадків захворювань за місяць у десятки разів більша, ніж за весь минулий рік.

Про це повідомили на сайті обласного Центру контролю та профілактики хвороб за інформацією директора центру Ігоря Матковського.

— У цьому році станом на 17 липня 2024 року виявили 472 випадки захворювання на кашлюк. За весь 2023 рік було всього 3 випадки. Востаннє спалах був зафіксований у 2018 році, коли протягом всього року було виявлено 213 випадків. Тобто, ми перетнули крайні показники високої захворюваності на кашлюк. Зараз кілька тижнів вже триває період зменшення захворюваності, це технічно пов’язано з тим, що діти з навчання роз’їхались на канікули. Але з вересня, напевно знову може піднятись рівень захворюваності на кашлюк. Ми до цього готові. Головне щоб були готові директори шкіл та інших навчальних закладів, — повідомив Ігор Матковський.

 

Відео дня

Як відомо, 14 травня 2024 року в Україні зареєстровалиперший летальний випадок кашлюку у дитини з Жмеринського району віком 2,5 місяці, яка ще не встигла отримати щеплення від кашлюку.

Довідка

Кашлюк — це гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів з повітряно-крапельним шляхом передачі, яке супроводжується тривалим своєрідним нападоподібним кашлем. Серед ускладнень захворювання – бронхіти, пневмонії, енцефалопатії, крововиливи, судоми. Чим менший вік дитини, тим небезпечніший для неї кашлюк. Збудник виділяється при кашлі та чханні. Зараження відбувається на відстані не більше 2,5 м від джерела збудника інфекції. Від моменту контакту з хворою людиною до появи симптомів проходить від 2 до 14 діб, переважно 5-8 діб.

Для профілактики кашлюку в Україні проводять безоплатну вакцинацію дітям у 2, 4, 6 і 18 місяців. Якщо з якихось причин дитина пропустила щеплення, слід звернутись до сімейного лікаря та надолужити щеплення якомога швидше

Читайте:

Кількість хворих зросла більш ніж у двічі: на які кишкові інфекції хворіють козятинчани

У регіоні за пів року зареєстрували 39 випадків сказу. З них шість — у нашому районі

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up