У регіоні за пів року зареєстрували 39 випадків сказу. З них шість — у нашому районі

У регіоні за пів року зареєстрували 39 випадків сказу. З них шість — у нашому районі
  • З початку року у шести районах Вінницької області зареєстровано 39 випадків лабораторно підтвердженого сказу серед тварин.
  • Це на 19 випадків менше, ніж за аналогічний період минулого року, що свідчить про позитивні зрушення у боротьбі з цим небезпечним захворюванням.
  • Однак, важливо не розслаблятися, адже сказ є надзвичайно небезпечною хворобою, яка не піддається лікуванню після появи симптомів.

Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб повідомив про розподіл зафіксованих випадків сказу серед тварин:

  • коти – 16 випадків
  • лисиці – 10
  • собаки – 9
  • велика та дрібна рогата худоба – 4 (3 випадки серед кіз та 1 випадок серед корів).

Фахівці кажуть, що за перші шість місяців 2024 року 2011 людей звернулися до медичних закладів за антирабічною допомогою після укусів або іншого неадекватного контакту з тваринами, що на 13,7% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Відео дня

«Антирабічні щеплення призначили 946 людям, що складає майже 47% від загальної кількості звернень. На цей час антирабічне лікування отримують 140 осіб, які постраждали від тварин, хворих на сказ», — повідомили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Сказ – це небезпечне вірусне захворювання, яке вражає центральну нервову систему теплокровних тварин та людей і завжди призводить до смерті, якщо симптоми захворювання вже проявилися. Специфічного лікування проти сказу наразі не існує.

За даними ВООЗ, у 99% випадків захворювання і смерті людини від сказу джерелом інфекції є собаки та коти. В Україні 50% випадків спричинені котами, а близько 40% жертв укусів ймовірно хворих на сказ собак – діти до 15 років.

 Зараження людини відбувається через укуси, подряпини та мікроушкодження шкіри або через потрапляння інфікованої слини на слизові оболонки.

Єдиною надійною профілактикою є своєчасна антирабічна допомога. 

«Якщо вас укусила або лизнула безпритульна чи дика тварина, негайно зверніться до лікаря! Зволікання може коштувати життя», — підкреслюють у Вінницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

 

Читайте також:

Пекельна спека у Козятині: Яка насправді температура на вулицях міста

Як вберегти себе від сонячного (теплового) удару: поради від козятинських лікарів-анестезіологів

Кількість хворих зросла більш ніж у двічі: на які кишкові інфекції хворіють козятинчани

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up