Який вибрати квас?

Який вибрати квас?

Про смачний і корисний напій

Квас — дуже популярний літній напій. Зараз його продають повсюдно: полиці магазинів просто ломляться від пляшок зі всілякими варіаціями на тему квасу. Продають квас і прямо з бочок. А найбільш досвідчені користувачі можуть приготувати його самостійно, вдома. Якому напою віддати перевагу?

Квас з бочки

Існує думка, що такий спосіб продажу напою негігієнічний. Однак побоювання ці, як правило, безпідставні. Від бутильованого такий квас відрізняється лише терміном придатності — у розливного він становить всього 48-72 години. Після закінчення двох діб квас з бочки повинен зливатися, сама цистерна — звільнятися від осаду, промиватися, дезінфікуватися, пропарюватися. Тільки після цього заливається нова партія.

Квас з пластикової пляшки

Сьогодні напій виробляють багато компаній. Так що дефіциту в магазині немає. Можна вибирати будь-яку пляшку на свій смак і гаманець. Головне — уважно прочитати етикетку і вибрати продукт, приготований з найменшою кількістю стабілізаторів, консерваторів, барвників і всіляких Е.

Відео дня

Можна зробити квас самостійно

Для цього потрібно 1 кг (буханець) житнього хліба, 5-6 л води, склянка (200 г) цукру, 15-20 г дріжджів, по 50 г промитих і обсушених родзинок і сухої м'яти (за бажанням).

Робимо сухарі з житнього хліба, порізавши його скибочками. Стежимо, щоб хліб в духовці не підгорів. У емальоване відро або каструлю кладемо сухарі і, заливши їх окропом, даємо постояти 3-4 години. Далі проціджуємо настій і додаємо в нього дріжджі, цукор, суху м'яту, накриваємо марлею і залишаємо для бродіння на 5-6 годин при кімнатній температурі. А ще можна додати трохи кориці або паленого цукру. Коли з'явиться піна, процідити ще раз і розілляти в банки або бутлі, додавши в кожну з них по дві-чотири родзинки. Банки або пляшки закупорюють. Квас буде готовий через два-три дні.

Квас — ласощі калорійні

Натуральний квас — продукт корисний. Однак дієтологи не рекомендують ним захоплюватися, бо він має високу калорійність. А ось білка в ньому мало, так що нарощуванню м'язової маси квас не сприяє.

Однак не варто поспішати відмовлятися від задоволення ковтнути холодного незамінного напою в спекотний день. Він містить багато вуглеводів, вітамінів і мікроелементів. А як продукт кисломолочного бродіння, за дією на організм багато в чому подібний до таких продуктів, як кефір, кисле молоко, ацидофілін, кумис. Він регулює діяльність шлунково-кишкового тракту і серцево-судинної системи, покращує обмін речовин. Пити цей напій не радять тим, хто страждає від цирозу печінки, гастриту і гіпертонії.

До речі

З квасом слід бути обережним автолюбителям: все-таки напій «з градусом». Вміст алкоголю в дріжджовому квасі: 0,7-2,6%.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
18:06 Минає рік, як ми втратили Захисника з Козятина Юрія Родюка 17:23 На Козятинщині вакцинуватимуть диких м’ясоїдних тварин від сказу 16:08 Козятинчанин у Вінниці наїхав на «зебрі» на школяра. Хлопчика доправили у травматологію 15:20 Семикласники ініціювали створення скейт-парку у Козятині Від читача 10:11 Загиблому в Маріуполі Артему був 21 рік - петиція про присвоєння звання Героя України 14:00 Живий коридор для Героя. На щиті повертається до рідної домівки Іван Білоус 13:04 У Козятині відбувся шаховий турнір. Перше місце — за першим ліцеєм photo_camera 11:39 Пам’ятнику-паровозу у Козятині «підбили око» 11:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 10:00 На наступному тижні знову будуть зміни в розкладі руху електропоїзда Козятин-Фастів 09:17 У Козятині полеглому Захиснику Іллі Завальному відкриють меморіальну дошку 08:04 Важко даються ігри на виїзді 08:00 На календарі 22 жовтня. Відключення світла не прогнозують (Оновлюється)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up