Як не стати жертвою ботулізму: поради від козятинського експерта

Як не стати жертвою ботулізму: поради від козятинського експерта
  • Влітку збільшується ризик їх виникнення і, зокрема, захворювання на ботулізм, яке є вкрай небезпечним і навіть смертельним, якщо вчасно не почати необхідне лікування.
  • Головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Хмільницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Генадій Мельничук поділився з «RIA-Козятин» порадами, які допоможуть оминути захворювання.
Ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Водночас у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил.

На Козятинщині було два випадки

Від початку 2024 року в Україні зареєстрували 24 випадки ботулізму з 27 постраждалими, серед яких один летальний. За аналогічний період 2023 року зареєстрували 24 випадки ботулізму з 29 постраждалими, летальних випадків не було.

За 2023 рік в Україні зареєстрували 74 осередки ботулізму, внаслідок яких захворіли 85 людей, з них 4 дитини. П’ять випадків стали летальними.

У Вінницькій області за 2023 рік було зареєстровано 6 випадків ботулізму з 6 потерпілими дорослими, але без летальних випадків. На Козятинщині фіксували один випадок у 2023. Це була в'ялена риба домашнього виробництва. І один у 2019. Обидва випадки не смертельні. 

Відео дня

Що найчастіше призводить до захворювання

За оперативними результатами розслідування випадків ботулізму в Україні встановлено, що більшість з них пов’язані з вживанням консервації домашнього приготування та рибними продуктами, у тому числі домашнього приготування, невідомого походження і придбаними у місці стихійної торгівлі.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/ недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту. Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко. Наразі невідомі випадки ботулізму, пов’язані із уживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.

Профілактика ботулізму

Для профілактики ботулізму необхідно суворо дотримуватися основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини, а саме:

  • для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти;
  • сировину, особливо гриби, перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків грунту;
  • швидко і ретельно видаляти кишки при після забійному розчленуванні туші, чистити рибу негайно після вилову, обов’язково видаляти з неї кишки, для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти;
  • суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
  • домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;
  • не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію з здутих (бомбажних) банок;
  • бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
  • не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
  • купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності, вибирайте лише патрану рибу;
  • при консервуванні м’ясних та рибних продуктів в домашніх умовах необхідно простерилізувати консерви при температурі 115-120°С – не менше 40-60 хв з подальшою їх герметичною упаковкою.

Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м’ясних та грибних консервів;
  • консервів домашнього виробництва;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

— Зазначаємо, що збудник ботулізму Clostridium botulinum розмножується в середовищі, в якому немає кисню, не змінює продукти і його не можливо визначити за кольором або смаком. При цьому токсин не дуже стійкий до нагрівання — повністю руйнується при кип’ятінні тривалістю 10-15 хвилин. Лікування ботулізму можливе тільки в медзакладі і найбільш ефективне при ранньому встановлені діагнозу, тому при будь-яких симптомах харчового отруєння наполегливо рекомендуємо одразу ж звернутися до сімейного лікаря, — каже Генадій Мельничук.

Смерть може настати вже на 2-3 день

Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, аніж лікувати.

Захворювання, як правило, виникає за 12-36 годин після вживанні їжі, забрудненої токсином, але інкубаційний період може бути і від 2 годин до 2-5 днів. Потрапляючи до травного тракту, ботулотоксин усмоктується у кров і розноситься по організму, "осідаючи" в різних відділах нервової системи. У хворих спостерігається нудота, блювання, біль у животі. З’являються загальна слабкість, головний біль, запаморочення. Одна з характерних для ботулізму ознак – погіршення зору, роздвоєння предметів, мерехтіння, сітка перед очима. Унаслідок паралічу м’язів гортані, м’якого піднебіння та язика спостерігається спрага, сухість слизових оболонок, утруднення ковтання, мови та втрата голосу.

Якщо не розпочати специфічне лікування, смерть може настати вже на 2-3 день, частіше – за 4-8 днів від паралічу серцевого м’яза або дихального центру. У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

Довідка

Ботулізм — гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготованих і збережених консервах.

Збудники ботулізму широко поширені в природі. Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються та накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб, можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих продуктів, які зберігалися за анаеробних або близьких до анаеробних умов без попередньої достатньої термічної обробки. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їхніх органолептичних властивостей.

 

Читайте також:

Яма з водою на вулиці Грушевського не вписалася в 645 м.кв ремонту

Закладали нарізані карти асфальтом і трохи ліпили саманами

Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up