Ситуація з туберкульозом напружена: серед чотирьох громад найбільше хворих — у Козятинській

Ситуація з туберкульозом напружена: серед чотирьох громад найбільше хворих — у Козятинській
  • За минулий рік на Козятинщині на туберкульоз органів дихання захворіло 30 осіб.
  • Найвищу захворюваність зафіксували у Козятинській громаді. Далі йде Глуховецька, Махнівська та Самгородоцька.
  • Козятинський лікар-епідеміолог Костянтин Захваткін розповів про стресові ситуації, які сприяють розвитку хвороби, на якій симптоми слід звернути увагу та як чи можливо вберегтися

Щорічно, 24 березня світова спільнота проводить Всесвітній день боротьби з туберкульозом. В 1882 році, в цей день, Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу – туберкульозну паличку. Сьогодні світовій науці незрівнянно більше відомо про це захворювання, проте туберкульоз залишається вагомою проблемою суспільства ще й на даний момент. Одна третина населення світу інфікована туберкульозною паличкою і більше 10 мільйонів людей продовжують щороку хворіти на цю недугу.

Про хворобу

Туберкульоз — це небезпечне інфекційне захворювання, джерелом інфекції якої є хвора натуберкульоз людина або тварина, які виділяють у навколишнє середовище збудник з харкотинням, слиною, сечею, молоком тощо. Особливо небезпечний хворий туберкульозом легень з бактеріовиділенням , адже такий хворий за рік здатний заразити більше 10 чоловік.

Нинішня епідемія туберкульозу розпочалася в Україні ще з 1995 року. Причиною тому послужив різкий соціально-економічний спад, погіршення умов життя населення, зменшення державної підтримки протитуберкульозної роботи. Різке зниження захворюваності у 2020 році у порівнянні з 2019 роком (-30,5%) відбулося переважно через порушення надання рутинних послуг із охорони здоров’я під час пандемії COVID- 19. А з 2022 року, після 2-х років збоїв, пов’язаних з епідемією COVID - спостерігається значне відновлення виявлення ТБ (на 7% в 2023р).

Відео дня

Що з туберкульозом на Козятинщині

Епідемічна ситуація щодо захворюваності населення громад Козятинщини туберкульозом залишається напруженою та відмічається зростання рівня захворюваності на 11 випадків – з 19 випадків в 2022 році до 30 випадків за 2023 рік. Інтенсивні показники захворюваності відповідно становлять 31,7 за 2022 рік проти 50,1 за 2023 рік. Питома вага туберкульозу з бактеріовиділенням становить 76,7 % (23 випадки) за 2023 рік проти 84,2% (16 випадків) за 2022 рік. Інтенсивний показник бактеріологічно підтвердженого туберкульозу складає 38,3 на 100 тис. нас. за 2023 рік при показнику 26,7 на 100 тис населення за 2022 рік. Про це розповідає лікар-епідеміолог відділення епіднагляду та профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань Козятинського відділу Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб Костянтин Захваткін.

За словами лікаря-епідеміолога, захворюваність в 2023 році на туберкульоз органів дихання по громадах Козятинщини розподілилась наступним чином: найвища захворюваність по Козятинській громаді — зареєстрували 17 хворих з вперше діагностованим туберкульозом легень, з них 12 хворих з бактеріовиділенням. На другому місці Глуховецька громада — 7 хворих та в тому числі 1 дитина, з них 5 хворих з бактеріовиділенням. По Махнівській громаді виявили четверо хворих, з них 3 з бактеріовиділенням; по Самгородоцькій громаді — 2 хворих та всі з бактеріовиділенням.

— Високий темп життя, інформаційний пресинг, постійна «нестача часу», а відповідно і не регулярне і незбалансоване харчування — все це стресові моменти, які призводять до зниження захисних сил організму і сприяють розвитку хвороби, — зазначає Костянтин Захваткі. Разом з тим, туберкульоз — безумовно, залишається соціальним захворюванням, яке залежить від способу життя населення, повноцінності харчування, кількості стресів, соціальної невлаштованості. Вчасне виявлення туберкульозу — перша запорука успішного лікування.

Як можна запідозрити туберкульозу? 

Якщо ви помітили у себе або своїх близьких хоча б декілька із нижче перерахованих симптомів таких як: кашель впродовж більше 2-3 тижнів, нічна пітливість, безпричинна втрата ваги, постійна слабкість, погіршення або відсутність апетиту, тривала лихоманка (частіше з невисокими показниками температури 37,0-37,5 0 С), біль в грудній клітині, задишка при незначному фізичному навантаженні, можливе кровохаркання — необхідно якнайшвидше звернутись до Вашого сімейного лікаря.

— В групі ризику по захворюваності на туберкульоз знаходяться курці, літні люди та люди з хронічними захворюваннями, — зауважує лікар-епідеміолог. Лікування туберкульозу складне, довготривале. Тому туберкульоз на багато легше попередити, ніж вилікувати. 

До профілактичних заходів в першу чергу відноситься :

  • - здоровий спосіб життя,правильне харчування;
  • - відмова від паління та алкогольних напоїв;
  • - підвищення імунітету (загартовування, зайняття фізкультурою, вживання їжі багатої
  • вітамінами);
  • - особиста гігієна, регулярне вологе прибирання та провітрювання приміщень.

— Пам’ятайте — головним методом раннього виявлення туберкульозу серед дорослих та дітей є скринінгове опитування, а вже при виявлені симптомів туберкульозу лікар призначить додаткове обстеження, — наголошує Костянин Захваткін. — Важливе значення для попередження туберкульозу має специфічна профілактика — протитуберкульозна вакцинація в пологовому будинку новонароджених. Якщо така вакцинація не була проведена в пологовому будинку — зверніться до свого сімейного лікаря за рекомендаціями, щодо подальших дій. Успіх боротьби з туберкульозом залежить не тільки від соціальних і екологічних чинників, він залежить, перш за все, від нас з Вами, від тієї міри відповідальності, з якою ми відносимося до власного здоров’я.

Читайте також:

Лиси, собаки і... кроти. Хто кусав козятинчан за останні п'ять років?

Чим хворіли і від чого вакцинувалися у минулому році наші земляки

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Alexsey

    Навіщо закрили наш тубдеспансер на плановому?

keyboard_arrow_up