Щойно прийшла на роботу — почалася пандемія коронавірусу

Щойно прийшла на роботу — почалася пандемія коронавірусу
  • Ми продовжуємо нашу рубрику «Лікар до 30», у рамках якої знайомимо вас із молодими спеціалістами Козятинської ЦРЛ.
  • Сьогодні героїня нашої публікації — інфекціоніст Інна Корнійчук.
  • Їй довелося пройти справжнє випробування практично одразу, щойно долучилася до колективу — Інна разом із колегами боролася з пандемією коронавірусу

Інні Корнійчук 28 років. Вона родом із Непедівки. Сьогодні вона — лікар-інфекціоніст Центральної районної лікарні. Хоча не мріяла про медицину з дитинства.

— Я знала, ким я точно не хочу бути — вчителем, — розповідає Інна Корнійчук. — Хоча в педагогічний університет було найлегше вступити. Технічні спеціальності теж не моє. А ще зі школи я тяжіла до таких предметів як хімія, біологія. Тому це і налаштувало мене на сферу медицини. Хоча медиків у мене в сім’ї немає. Колись давно, пам’ятаю, я хотіла навіть бути археологом. Коли була дитиною, показували передачу про мумії, про розкопки. Мене це захопило. 

Навчатися на лікаря Інна поїхала до Вінниці. Вступила у 2012 році до національного медичного університету імені Пирогова. Те, що хоче бути саме інфекціоністом, зрозуміла на п’ятому курсі.

Відео дня

— У нас був курс інфекційних хвороб, мені це дуже сподобалося, — продовжує Корнійчук. — На той момент я думала, що це не так важко — вивчити певний спектр хвороб і працювати. Вже потім на практиці розумієш, що до тебе приходить пацієнт не з готовим діагнозом, а пацієнт зі скаргою і треба розбиратися. В принципі, в цьому і цікавість цієї професії.

Найважче — втрачати пацієнтів

Після завершення навчання на героїню нашої публікації чекало півтора року інтернатури. Її Інна теж проходила у Вінниці. А в лютому 2020 року прийшла до колективу Козятинської ЦРЛ.

— Тоді був Олександр Кравчук головним лікарем, — каже Інна Корнійчук. — Я запитала, чи є тут місце, чи мене зможуть забезпечити роботою. Спочатку він мені сказав, що є потреба у функціональній діагностиці і лікареві-неврологу. Але неврологія — це точно не моє. Я була вже тоді налаштована на інфекційні хвороби. Тут якраз було місце.

Коли Інна почала працювати, вона навіть уявити собі не могла, що через півтора місяця почнеться пандемія коронавірусу і це стане справжнім викликом для усіх лікарів-інфекціоністів.

— Перші кілька місяців великого навантаження не було, — загадує Корнійчук. — Це все почалося десь через місяців три. Спочатку було важко через те, що ніхто не знав, як передається вірус, як його правильно лікувати і не було тестів на діагностику. Потім ми вже просто влилися в цю роботу. Тому що пацієнти прибували і прибували. У нас тоді лікувалися з п’яти районів: і з Погребища, і з Іллінців, і з Оратова. Важко не було. Складно було потім від кількості. Але я була готова до того, що таке може бути, нічого екстраординарного.

— Що було найважче в той період? — запитуємо нашу співрозмовницю.

— Втрачати пацієнтів, — без довгих роздумів відповідає лікарка. — Коли ти сподіваєшся, що людина одужає. Найважче, коли помирали молоді. Був період у 2021 році, коли молоді люди, яким трохи більше 30, помирали від ковіду. Це було важко усвідомити.

Найпоширеніші хвороби

— Із якими хворобами до вас зараз найчастіше звертаються пацієнти? — запитуємо інфекціоніста.

— Зараз сезон ГРВІ, ковід почастішав. Бувають випадки тонзиліту. Це по-простому ангіна. Зустрічаються ще гастроентероколіти.

Нині Інна Корнійчук працює не лише інфекціоністом. Минулого року дівчина отримала ще одну спеціалізацію і тепер вона ще й епідеміолог. Хоча, зізнається, робота інфекціоніста їй подобається більше.

— Епідеміолог — це теж важливо, але це більше теоретична робота, — пояснює Інна. — Ми проводимо інфекційний контроль: гігієна рук, раціональне використання антимікробних препаратів, правильне поводження з медичними відходами. Це робота з організацією процесу всередині лікарні, щоб попередити передачу інфекції від персоналу пацієнту і навпаки від пацієнта персоналу. А інфекціоніст — більш практична робота. Я працюю з пацієнтами і тут зовсім інша специфіка: встановити діагноз, призначити лікування, скласти план обстеження.

 

Читайте також:

Лікував поранених у Запоріжжі, ще коли був інтерном

«Я з дитинства хотіла бути лікарем»

Не лише травматолог, а й реабілітолог: знайомтесь — лікар Козятинської ЦРЛ Андрій Пилипчук

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up