Ранні овочі багаті на нітрати, краще вживати квашені

Ранні овочі багаті на нітрати, краще вживати квашені

Уже з’явилися хрумкі огірочки, капуста, зелена цибуля, рум’яна редиска.

— Так і хочеться поласувати, — каже козятинчанка Ольга Нагорна, 65 років. — Проте знаю, що в перших овочах обмаль вітамінів, а от нітратів — із лишком.

Минулої п’ятниці в “Школі здоров’я” козятинського міського терцентру темою уроку здоров’я був авітаміноз, харчування в червні, профілактика гіпертонії.

Ранні овочі багаті на нітрати, краще вживати квашені.

А найперші ліки від хвороб — це якісне харчування.

Відео дня

На запитання Ольги Миколаївни, як харчуватися в першому місяці літа, я відповів: “Це дієта дієтолога, американського професора Колін Кемпбелла”.

Нагадаю, основа здорового харчування — це овочі, фрукти, ягоди. Буряк, морква, капуста, часник, цибуля, картопля в кожушках, редис, огірки, помідори, кабачки, яблука, груші, вишні, сливи, абрикоси, ківі, полуниця, суниця, смородина, шовковиця. Усі види бобових (квасоля, горох, соя, сочевиця). Можете сміливо їсти печериці, гливи, різні їстівні гриби.

Не забувайте про різні горіхи: волоські, фундук, фісташки, кеш’ю, арахіс.

Корисна риба: хек, мінтай, тріска, оселедець, скумбрія, річкова, ставкова, озерна.

Цільні злаки, каші (пшениця, овес, гречка, рис, кукурудза, жито, ячмінь). Дуже корисні каші-асорті. Вживайте зернята соняшника, гарбуза, льону.

Не забувайте про висівки: пшеничні, житні.

Слід вживати по мінімуму макаронні вироби, білий хліб, печиво, цукор, мед, торти, свіже сало (20 грамів), кисло-молочні продукти ((кооператорські).

І уникати червоного м’яса, курки, індика, копченої риби, ковбас, сала.

Головне застереження Кемпбелла: не переїдати.

Шановні люди поважного віку, харчуйтеся по пропозиції професора Колін Кемпбелла і будьте здорові.

Іван Смолич, ветеран праці, лікар-гігієніст

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:00 Збиралися виділити гроші на проєкт по ремонту сходів будинку культури, але не вийшло 19:01 Козятин зібрав 122 тисячі гривень для ЗСУ на благодійному ярмарку photo_camera 17:39 У нашому районі жорстоку вбили матір двох дітей. Підозрюваний — 17-річний хлопець photo_camera 17:35 Не встигнемо розслабитися: після спеки очікується різка зміна погоди Від читача 13:58 Проект “Брама” 16:06 У Козятині медиків привітали з професійним святом photo_camera 15:05 Вилучаються з обігу 500 гривень старого зразка: що вам потрібно знати 11:35 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 11:00 Вивіз сміття з Талимонівки і майже копійчаний техогляд — що замовляла міська рада Козятина у червні 10:27 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 10:01 Удар прийняла сусідня область: наслідки ворожої нічної атаки для енергосистеми 09:33 Цей день, 26 липня: історія, заборони та прикмети 09:30 Буде кілька черг відключень: як вимикатимуть світло 26 липня 09:25 Микола Філонов: Самгородоцька громада отримає 80 тисяч на облаштування Стіни пам’яті (Пресслужба БФ) 08:27 Проблеми дозвілля дітей вилізли на поверхню.
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up