Алергія після укусу бджіл, ос, шершнів — найсильніша. Як діяти?

Алергія після укусу бджіл, ос, шершнів — найсильніша. Як діяти?
  • Літо — стартувало. Теплі сонячні дні, відпочинок на природі і … комарі, оси, шерші та інші небезпечні комахи. Адже саме з настанням тепла настає і період їхньої активної життєдіяльності.
  • Якщо при укусах комах, комарів ми більш-менш знаємо, що робити і чим мастити. Та чи знаємо ми, як діяти у випадку укусу шершня? Розповідаємо

Укуси комах можуть викликати небезпечну алергічну реакцію, а у деяких випадках – нести загрозу життю людини. Найсильніша алергія може виникнути після укусу перетинчастокрилих комах – бджіл, ос, шершнів. Їхня отрута має високу токсичність і може викликати сильну реакцію в алергіка. Фахівці Центру громадського здоров'я МОЗ України розповіли, що робити, якщо людину вкусив шершень.

Якщо перейти до статистики, то за останній місяць у Козятинській ЦРЛ зафіксували два випадки алергічних реакції (набряк) через укуси комах.

Фахівці Центру пояснили як діяти у випадку укусу шершня та чим вони небезпечні.

Відео дня

— Укуси комах можуть спровокувати розвиток алергічної реакції у людей із підвищеною сенсибілізацією (чутливістю). Алергія після укусу перетинчастокрилих комах — бджіл, ос, шершнів — найсильніша. Їхня отрута має високу токсичність і може викликати сильну реакцію в алергіка. Отрута ос і шершнів розширює судини, сприяє гемолізу еритроцитів, скорочує гладку мускулатуру, — йдеться у повідомленні.

Після укусу шершня людина відчуває біль, з’являється набряк, почервоніння, запалення. Може бути головний біль, підвищення температури тіла, нудота і блювання. Дуже небезпечні укуси шершнів у ділянку голови та шиї. Після укусу в ці місця варто звернутися до лікаря, адже можливий набряк органів дихання і задуха.

Важливо — не можна вичавлювати отруту, потрібно обережно видалити жало, щоб не вичавити з нього отруту, промити місце укусу водою з милом. Потім — прикласти щось холодне, щоб зменшити больові відчуття. Також треба прийняти протиалергійний засіб. 

— Щойно ви бачите, що набряк зростає, стає зле, одразу звертайтеся до лікарів й отримуйте кваліфіковану допомогу, —наголошують фахівці.

 

Читайте:

Кліщі атакують. Як уберегти домашніх улюбленців

Лиси, собаки і... кроти. Хто кусав козятинчан за останні п'ять років?

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up