Позбавлена мандату депутатка Козятинської міської ради подала до суду

Позбавлена мандату депутатка Козятинської міської ради подала до суду
Фото ілюстративне
  • Екс-обраниця міської ради, яку минулого року відкликали за народною ініціативою, оскаржує це рішення у суді.
  • Жінка представляла «Батьківщину».
  • Перші засідання по справі вже відбулися

Одна з депутаток Козятинської міської ради восьмого скликання, яку позбавили мандату, подала до суду, щоб феміда визнала протиправним та скасувала рішення про її відкликання за народною ініціативою. Забрати мандат вирішила у грудні минулого року Політична рада партії «Батьківщина», яку обраниця представляла у лавах депутатів міської ради.

Справу розглядає Київський окружний адміністративний суд. Перше засідання відбулося 24 червня 2024 року. Тоді суд встановив, що позовна заява не відповідала вимогам. Причина у тому, що в якості відповідача зазначили Політичну партію Всеукраїнське об'єднання Батьківщина в особі Політичної ради. Однак Політична рада партії є окремим суб’єктом владних повноважень, тому вийшло так, що у позовній заяві фактично зазначили подвійного відповідача. І позаяк рішення, яке намагаються оскаржити у суді, прийняла Політична рада, суд зауважив, що саме вона і мала б бути відповідачем.

Після першого засідання позовну заяву залишили без руху і дали позивачеві десять днів на усунення недоліків. Що й зробила екс-депутатка. Наступне засідання відбулося у понеділок, 22 липня. Суд ухвалив відкрити провадження по справі. У якості третьої сторони залучили Козятинську міську раду.

Відео дня

У міської ради суд витребував докази, які підтверджують, що депутатка здійснювала саботаж проведення 12 пленарних засідань 33 та 34 сесій у період з березня по липень 2023 року, а також докази, які підтверджують, що депутатку викликали на ці засідання, копії протоколів усіх пленарних засідань чергових та позачергових сесій у вищевказаний період та результати голосування депутатки щодо низки рішень, прийнятих на 30, 32, 35 та 36 сесії.

Імені та прізвища позивача у судовому документі не вказано. Проте нам вдалося встановити, хто саме звернувся до суду. У тексті ухвали вказано, що депутатка намагається оскаржити рішення Політичної ради Політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» №06-11-466/1 від 18.12.2023 року. На сайті Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» ми знайшли повідомлення, в якому зазначено, що 18 грудня 2023 року мало відбутися засідання Політичної ради, на порядок денний якого виносили питання про відкликання за народною ініціативою низки депутатів міських та обласної ради на Вінниччині та Київщини. У списку була депутатка Козятинської міської ради Сніжана Явна. Тож стало очевидним, що саме Сніжана Явна оскаржує відкликання за народною ініціативою у суді.

Замість Сніжани Явної новим представником «Батьківщини» у Козятинській міській раді визначили Наталію Максимчук. Сесія, на якій представник територіальної виборчої комісії це оголосив, відбулася 15 березня 2024 року. Частина депутатів тоді висловила з цього приводу обурення. На засіданні обранець від «Слуги народу» Олександр Шумський запитував, яким чином Наталія Максимчук буде відвідувати засідання сесій, якщо перебуває за кордоном.

Додамо, що у період від 15 березня до 13 серпня відбулося вже п’ять позачергових сесій Козятинської міської ради. Втім у результатах поіменного голосування жодного з засідань Наталія Максимчук навіть не зазначена. У переліку депутатів від «Батьківщини» лише двоє обранців — Олександр Ковтонюк та Андрій Варвальський.

Ми слідкуватимемо за подальшим розглядом вищезгаданої судової справи.

 

Читайте також:

У лавах депутатів міської ради знову можуть статися зміни

Як відбувається відкликання міського голови за народною ініціативою

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Геннадий Ткачук

    Саботаж ?Якесь дивне висловлювання використовує автор цієї статті .Це слово любить використовувати керівництво ТГ ,то може саме воно працює коректеровщиком в вашій газеті?Щодо відвідувань ,як каже закон -депутат відкликається в разі якщо він на протязі року не відвідував більше половини чергових засідань ,а що ми бачимо в доказах -2 чергових сесії ,то якщо подивитись уважно скільки їх було за той рік ,ми побачимо що значно більше чим 4 тому суд д прийме сторону депутата ,оскільки вона законна

    Елена Удвуд reply Геннадий Ткачук

    Слово «саботаж» було вжито у тексті судової ухвали. Можете ознайомитися за посиланням https://reyestr.court.gov.ua/Review/120545505

  • Lacoste

    Матвіюк чи Шо)?

keyboard_arrow_up