Як відбувається відкликання міського голови за народною ініціативою

Як відбувається відкликання міського голови за народною ініціативою
На виборах за Тетяну Єрмолаєву проголосували 3 113 виборців. Щоб відкликати її з посади, мають зібрати підписів більше за цю кількість
  • Про те, що міського голову Козятина хочуть відкликати за народною ініціативою, мешканці міста чули вже двічі.
  • Відповідне рішення прийняли на з’їзді партії «Українська стратегія Гройсмана». Озвучили це і на одній із останніх сесій міської ради. Однак самих заяв замало.
  • Як саме відбувається відкликання міського голови за народною ініціативою і чи вже почали цю процедуру — з’ясовували наші журналісти

В останні дні січня стало відомо, що очільницю Козятинської територіальної громади Тетяну Єрмолаєву виключили з партії «Українська стратегія Гройсмана» і починатимуть процедуру її відкликання за народною ініціативою. 

У протоколі засідання партії йшлося, що до політичної ради надійшов лист від Сергія Моргунова, голови Вінницької обласної організації партії «Українська стратегія Гройсмана», разом зі зверненням депутатів Козятинської міської ради, яке оголошували на передсесійному засіданні 21 грудня, зверненням депутата Вінницької облради Ігоря Грубеляса та зверненням голови Самгородоцького первинного осередку Козятинського району Людмили Лавренюк. У цих зверненнях вказували на факти систематичних порушень норм законодавства, нехтування норм моралі та неетичну поведінку, а також невиконання обов’язків міського голови з боку Тетяни Єрмолаєвої.

Минуло півтора місяця і про відкликання заговорили знову. На засідання 42 сесії Козятинської міської ради, яке відбулося два тижні тому, прибули депутати з Вінницької обласної ради. Голова фракції «Українська стратегія Гройсмана» в облраді Олександр Хом’як вийшов до трибуни і зачитав вищезгаданий протокол з’їзду партії, яким вирішили не тільки виключити Тетяну Єрмолаєву з партії, а й почати процедуру відкликання за народною ініціативою.

Відео дня

Чи є війна перепоною?

За яких саме обставин міський голова може бути достроково звільнений з посади і як саме відбувається процедура відкликання за народною ініціативою — вирішили розібратися наші журналісти. Перше питання, що нас цікавило, чи не заборонено законом припинення повноважень міського голови в умовах повномасштабного вторгнення, адже на території України досі триває воєнний стан.

У Законі «Про правовий режим воєнного стану» вказано, що допоки триває дія воєнного стану, не можуть бути припинені повноваження Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Національного банку України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, судів, органів прокуратури, органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, розвідувальних органів та органів, підрозділи яких здійснюють контррозвідувальну діяльність. Як бачимо, міського голови у цьому переліку немає.

Коли повноваження можуть припинити

Друге питання — за яких умов можуть бути достроково припинені повноваження міського голови. Відповідь на нього ми шукали у Законі «Про місцеве самоврядування». Там чітко вказано, що це можуть зробити у тому разі, якщо:

- міський голова самостійно складе повноваження;

- міський голова перестане бути громадянином України;

- проти міського голови винесуть обвинувальний вирок і він набере законної сили;

- суд визнає міського голову винним у корупції із позбавленням права займати посади чи займатися діяльністю, пов’язаною з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування;

- суд визнає необгрунтованими активи міського голови, чи активи, набуті за його дорученням іншими особами, і стягне їх у дохід держави;

- міського голову відкличуть за народною ініціативою;

- міського голову визнають у судовому порядку недієздатним, бізвісно відсутнім чи оголосять таким, що помер;

- у разі смерті міського голови.

На збір підписів дається місяць

А тепер детальніше розберемося із тим, як відбувається відкликання за народною ініціативою. Це теж прописано у вже згаданому нами Законі «Про місцеве самоврядування». Перш за все, цю процедуру можуть почати лише в тому разі, якщо міський голова перебуває на своїй посаді більше ніж рік. Тетяна Єрмолаєва приступила до виконання повноважень 24 листопада 2020 року, тобто вона на посаді міського голови вже три роки і чотири місяці.

Щоб прийняти рішення про внесення пропозицій щодо відкликання міського голови за народною ініціативою, необхідно зібрати збори виборців. Їх має бути щонайменше 200. Саме така кількість вказана для міст обласного значення, яким є Козятин. Ініціативна група, яка збирає збори, має налічувати як мінімум 50 осіб.

Далі проводиться збір підписів на підтримку пропозиції про відкликання міського голови. Цих підписів має бути більше, ніж голосів, які віддали за кандидата під час виборів. Нагадаємо, кандидатуру Тетяни Єрмолаєвої на виборах підтримало 3 113 осіб. Тобто, підписів за відкликання міського голови має бути понад 3 113. На те, щоб зібрати підписи, ініціативна група має тридцять днів.

Підписні листи та документи проведених зборів мають подати до територіальної виборчої комісії. Після цього члени ТВК перевіряють дотримання порядку збору підписів, чи відповідають подані документи Законам «Про місцеве самоврядування» та «Про статус депутатів місцевих рад», а також вибірково перевіряють у підписних листах достовірність підписів та відомостей про громадян. При цьому обов’язково мають перевірити щонайменше 10% від загальної кількості підписів. На усе це територіальна виборча комісія також має 30 днів.

Якщо все відповідає вимогам, після перевірки ТВК приймає рішення про звернення до партії, яка висувала кандидатуру міського голови, щодо його відкликання за народною ініціативою і вже після звернення територіальної виборчої комісії рішення про відкликання приймає вищий керівний орган партії.

Що кажуть в місцевій ТВК?

У четвер, 21 березня, ми звернулися до голови Територіальної виборчої комісії і запитали, чи вже почали процедуру відкликання за народною ініціативою міського голови чи, можливо, вона вже завершилася?

— На даний момент до територіальної виборчої комісії жодних заяв із цього приводу не надходило, — відповіла Наталія Заєць, голова ТВК. — Заява на сесії не має жодної ваги. До територіальної виборчої комісії повинно бути відповідне звернення.

 

Читайте також:

Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up