Вагонному депо Козятина — 91: історія заснування

Вагонному депо Козятина — 91: історія заснування
  • Сьогодні,1 серпня 2024 року експлуатаційне вагонне депо Козятин відмічає 91- річчя з дня свого заснування. Першим керівником вагонної дільниці (вагонного депо) призначений Гербеєв.
  • Козятинчанин, залізничник-ветеран, завідувач музейною кімнатою Віталій Біда, написав історію його заснування

Як пише Віталій Біда, складність організації підприємства полягала ще в тому, що 1933 рік був роком голодомору в Україні. Так бригаді на добу видавалося 300 грам хліба на три чоловіка. Також працівники заготовляли картоплю, овочі для столової депо .

В 1936 році — організовані Пункт технічного огляду вагонів.

— Мирний розвиток залізниці перервала друга світова війна (1941-1945р.р ) Після звільнення нашого міста, поповнення працівників було за рахунок молоді 15-17р.все доросле населення було на війні. Вагонники продовжували працювати під бомбами доставляючи воєнні вантажі на фронт, — розповідає Віталій Біда.

Відео дня

В 1963 року начальником депо Козятин призначили Героя війни, льотчика Скляров І Г., який повернувся з війни і працював майстром.

В подальші роки велику роботу по відбудові депо, покращення роботи у важких умовах на ПТО і ремонтних цехах проводили всі працівники, серед них Тучак М.О,Франчук П.М,Вітвіцький Ю.Л, Артюшенко М.О. кращий раціоналізатор Москаленко Д.І.

В 1987 році чисельність працівників депо складала 1159 осіб. В лютому цього ж року начальником став Шемотюк Л.М., який замінив Мончинського Е.С.

В лютому 1990 року керівником депо призначили Білан В.В., який приклав немало зусиль забезпечити стабільну роботу колективу в умовах проголошення незалежності України. Після стабілізації на залізниці, депо почало успішно розвиватися, стало будівництво житла і за 1992-1993 роки 37 сімей отримали квартири.

В 2013 році у зв'язку з реорганізацією на залізниці було організовано експлуатаційне вагонне депо Козятин і в червні 2017 його керівником став Кирилюк О.І., який пройшов трудовий шлях від слюсаря до керівника підприємства.

— Під його керівництвом сьогодні експлуатаційне вагонне депо Козятин — це потужне підприємство з необхідним технічним обладнанням, кваліфікованими спеціалістами у важких умовах воєнного стану безперебійно забезпечує доставку вантажів з дотриманням вимог безпеки руху поїздів, — додає Віталій

Читайте:

Як через Козятин у 1869 році подорожував французький інженер

Хто заснував Козятин

«Мийка вагонів могла стати міною»

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Oleksandr Shkilniuk

    Вагонному депо Козятин віддали частину свого життя мої родичі - мій покійний дідусь Шкільнюк Олександр Петрович та Шемотюк Леонід Маркович, який так рано пішов від нас.

    Oleksandr Shkilniuk reply Oleksandr Shkilniuk

    Vitali Bida Пане Віталію! Щиро дякую за такі приємні слова-згадки про таких дорогих нам людей! ❤️❤️❤️

    Vitali Bida reply Oleksandr Shkilniuk

    Oleksandr Shkilniuk пам'ятаю Олександра Петровича, мого колегу з яким часто зустрічався коли він був на пенсії і також провідував його дома в с. Козятин і. Він як кадровик - ветеран мені давав поради по роботі з людьми коли я звертався. Його працівники депо всі поважали бо він по характеру був твердий, але справедливий. Ваш дідусь і Леонід Маркович були хорошими людьми і парними керівниками. З Шемотюком  я працював  один рік і    разом з його дружиною везли швидкою в лікарню.
    Таких керівників деповчани пам'ятають . Хай в Богом спочивають.
  • Сергей Иванов

    Та це ж ще совєти будували...напишіть краще що за 30 років в Козятині   було побудовано...все ж таки 30 років...які школи, дитячі садки, заводи, фабрики, будинки...треба ж своїм пишатись , а не комуністичним минулим декомунізованим, чи не так?

keyboard_arrow_up