«Це приховане зло». Як на заборону аромасигарет реагують козятинчани та що каже пульмонолог

«Це приховане зло».  Як на заборону аромасигарет реагують козятинчани та що каже пульмонолог
Лікар-фтизіатр, пульмонолог Людмила Андрусенко. Каже, що нині все більше людей хворіє на бронхіальну астму»
  • Шкідливі модні звички. З 11 липня набувають чинності зміни до законодавства, які забороняють рекламу електронних пристроїв для куріння та продаж е-сигарет і рідин до них з ароматичними та смаковими добавками.
  • Розповідаємо, як на цю заборону реагують козятинчани та що про таке куріння каже козятинський лікар-фтизіатр, пульмонолог Людмила Андрусенко

В Україні з 11 липня 2023 року штрафуватимуть за продаж виробів для куріння з добавками, рекламу такої продукції та реалізацію її неповнолітнім. Про це повідомляє Держпродспоживслужба. До списку заборонених товарів потрапили тютюнові вироби з будь-якими добавками (вітамінами, барвниками, ароматизаторами, кофеїном, таурином); тютюн для самокруток із запахом або смаком диму; рідини до електронних сигарет з будь-якими добавками; рідини до електронних сигарет, де вміст нікотину перевищує 20 мг на 1 мл; заправні контейнери до електронних сигарет на понад 10 мл; одноразові сигарети чи картриджі з об’ємом понад 2 мілілітри.

За порушення передбачається штраф розміром 20 000 гривень. За повторне порушення протягом року — до 50 000 гривень.

Також закон забороняє рекламу та стимулювання продажу тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин до них, зокрема: розміщення інформації про виробників у місцях реалізації; продаж у наборі з іншими товарами; безоплатна роздача виробів чи обмін; відшкодування на придбання або використання; надання бонусів, повернення коштів; надсилання повідомлень з рекламою; розміщення реклами у місцях розважальних заходів, транспорті та на обладнанні; продаж та реклама товарів, які асоціюються з тютюновою продукцією тощо.

Відео дня

За рекламу теж передбачений штраф — 30 000 гривень. При чому кожне порушення враховуватиметься окремо. Виробнику чи реалізатору продукції доведеться заплатити стільки штрафів, скільки, наприклад, знайшли рекламних оголошень. У разі повторного порушення протягом року — 50 000 гривень. А за реалізацію тютюнових виробів та електронних сигарет неповнолітнім штраф — 1020 гривень, за повторні порушення сума не зміниться.

Заборона виробництва та продажу тютюнових виробів, е-сигарет та рідин до них з добавками набуває чинності з 11 липня. Проте залишки продукції виробники зможуть розпродавати ще протягом року. Тож «ароматизовані курці» ще мають трохи часу, аби позбутись цієї звички.

Як на заборону реагують козятинчани

На вулицях Козятина часто можна зустріти любителів електронних сигарет. Здебільшого це молодь як хлопці, так і дівчата.

Випускають з рота різні аромати та кольоровий дим і не задумуються про шкоду для здоров’я. Ми зробили опитування на нашому телеграм-каналі, в якому взяли участь понад 200 читачів. Більшість висловлюються «за» таку заборону і ставляться до неї позитивно. Таких 52%. Є й такі, що негативно сприйняли законопроєкт, таких серед опитаних 18%. А 30% наших користувачів телеграму обрали відповідь «мені байдуже».

А що ж каже молодь, яку ми зустріли на вулицях Козятина?

У ці вихідні мали нагоду поспілкуватися з кількома підлітками. Вони саме тусувались у міському парку, були в очікуванні концерту рокерів. На запитання, чи чули, що заборонили диміти смаковими цигарками, відповіли — так. Ставляться до цього по-різному. 

— Такий собі закон, що поганого у цих вейпах? — сказав Дмитро. — Ну курять, тай курять, вони ж не шкідливі, навпаки пахнуть смачно і парфумів не треба.

— Це добре, бо воно ж недешеве і для чого взагалі палити. Я, наприклад, ніколи цигарки в руках не тримала. Хоча половина моїх друзів смалить, причому більшість — звичайні сигарети, не ароматизовані, — висловила свою думку Ірина.

«Е-сигарети — це приховане зло», — каже лікар

Поспілкувалися також і з місцевим лікарем-фтизіатром, пульмонологом Людмилою Андрусенко. Її кабінет знаходиться в поліклініці Козятинської ЦРЛ. За її словами, електронні сигарети — це приховане зло. Каже, пацієнти, які приходять на прийом, частіше курять, ніж ні.

— Звертаються люди, які хворіють і відрізнити одну хворобу легень від іншої можна, запитавши, чи курить людина, — розповідає Людмила Андрусенко. — Якщо людина курить і при чому багато (більше 20 цигарок в день) і в неї є підозри на запалення легень чи на онкологічне захворювання, тому що багато курить і довго кашляє — збільшується вірогідність в сторону очікування онкології. Окрім цього, туберкульоз збільшився більше ніж вдвічі. Ним частіше хворіють чоловіки, бо частіше мають шкідливі звички, в тому числі і куріння. А якщо палить жінка, особливо коли вагітна, це негативно впливає на плід. Є такі, що швидко кидають, а є такі, що не можуть цього зробити. Хочу наголосити — медики помітили — з появою електронних цигарок, серед тих людей, які ними користувались, збільшилось захворювання на бронхіальну астму. Адже масла, які там містяться, різні ароматизатори, вони викликають це захворювання..

Стосовно заборони рідин для вейпу та ароматизованих електронних сигарет лікар зауважила — ті, хто їх курить, все одно будуть шукати чогось іншого.

Читайте також:

«Іваночці терміново потрібно робити операцію по видаленню нирки». Допоможемо юній глухівчанці

Чотири смертельні випадки та 62 потерпілих в області від ботулізму

Домінує клебсієла, а за нею і ротавірус. Якими кишковими інфекціями хворіють козятинчани

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up