Переплату «Вінницягаз Збут» поверне і просить набратися терпіння

Переплату «Вінницягаз Збут» поверне і просить набратися терпіння
Козятинчани чекають своєї черги. Перед цим вони взяли талончики на прийом оператора

Важливо. У клієнтський центр «104», який козятинчани звикли називати «газконтора», щодня приходять сотні людей. З переводом споживачів газу у «Нафтогаз України» у козятинчан виникає безліч питань: як повернути переплату і чому це не можна зробити автоматично, куди подавати показники і кому врешті-решт платити?

На гарячу лінію газети «RIA-Козятин» звернулася козятинчанка Марія. Вона одна з тих, хто не сплатив за газ, спожитий у травні. Знала, що через зміну постачальників треба буде платити «Нафтогазу». І гадала, що саме йому треба передавати показники лічильника. Але не все правильно, як думала Марія.

Ціла купа газзбутів, нагадаємо, в тому числі «Вінницягаз Збут» не змогли закупити газ для продажу населенню цієї весни. Причина — драконівські умови договорів із державним продавцем газу — «Нафтогазом».

Наприкінці квітня цього року, як повідомляють у «Вінницягаз Збут», уряд запровадив механізм спеціальних обовʼязків із постачання газу населенню, умови якого не зміг виконати жоден великий постачальник в Україні. Через це нові договори на закупівлю газу для населення з «Нафтогаз Трейдинг» не уклала переважна більшість постачальників.

Відео дня

І щоб понад 90% споживачів газу в Україні не залишились без блакитного палива, державна організація «Оператор газотранспортної системи України» перевели їх автоматично до «постачальника останньої надії», яким є «Нафтогаз України».

У газконторі сказали, що за спожите у травні не платити, а чекати платіжок від нового постачальника газу. Але не всі вчасно отримали цю інформацію і таки проплатили за газ за старими рахунками. Так сталося з козятинчанкою Вітою, яка платить за використаний газ за себе і за свою 86-річну сестру Галину. 

— За всі куби, що показує лічильник, вже заплачено, а мені в платіжці, яка прийшла від нового постачальника, значиться показник 127 кубів. Тож виходить, що я заплатила за використаний газ за травень і мені знов треба заплатити за 184 куби газу, за які я вже заплатила. Мені в клієнтському просторі пояснюють, що переплату, яку я зробила в травні за сестру, колись повернуть, — сказала пані Віта.

 У «Вінницягаз Збуті» пояснюють, що станом на 8 липня 2022 року повернули споживачам 717 тисяч гривень переплат та помилково сплачених у травні коштів за спожитий природний газ.

— Повернення переплат триває, просимо клієнтів набратися терпіння. Адже воєнний стан та дії «Нафтогаз України» уповільнюють процес повернення коштів, — зазначили в пресслужбі вінницького газзбута.

Ще ми в клієнтському просторі поспілкувалися з гостем міста, який приїхав у Козятин за викликом своїх родичів на підмогу. 

— До нового постачальника газу людей перевели автоматично. Чому не можна автоматично гроші, які люди сплатили в травні, перерахувати на рахунок нового постачальника Нафтогазу? Люди тратять пальне, час, і нерви, — каже співрозмовник.

Що з цього кажуть у «Вінницягаз Збуті»?

— Автоматично перевести переплату з особового рахунку у ТОВ «Вінницягаз Збут» на особовий рахунок клієнта у ТОВ «ГК «Нафтогаз України» неможливо, оскільки це різні юридичні особи, — повідомила пресслужба компанії. — Наразі відсутній погоджений сторонами механізм автоматичного переведення коштів з особових рахунків споживачів однієї компанії на особові рахунки споживачів іншої, оскільки з ТОВ «ГК «Нафтогаз України» не досягнуто згоди з даного питання. Якщо споживач має переплату або сплатив за газ помилково, він може надіслати заяву до компанії на повернення коштів.

Куди тепер передавати показники лічильника?

Пані Марія одна з тих, хто знав, щоб заплатити за газ за травень, треба дочекатися платіжки від нового постачальника — «Нафтогазу». Жінка пробувала передати показники новому постачальнику газу, дзвонила на контакт-центр, але її так не з’єднали з оператором:

— Набрала номер, спочатку була 63-та в черзі. Потім була 58, далі 46, 12 і нарешті другою. От-от мали б з’єднати з оператором, щоб я передала показники. Але зв’язок обірвався. То що тепер робити?

Відповідаємо: від зміни постачальників газу строки і способи передачі показників не змінились. Це можна зробити дистанційно за допомогою онлайн-сервісів: особистий кабінет на сайті 104.ua, мобільний додаток 104.ua, чат-боти «7104ua» у Viber чи Telegram, СМС на короткий номер 7104, повідомили у «Вінницягаз».

Як повернути переплату?

Щоб повернути переплату за травень і попередні місяці (якщо така є - авт.), вам потрібно написати заяву на повернення переплати.

До заяви на повернення коштів треба додати копію паспорта, свій ідентифікаційний номер платника податків та довідку з банку з реквізитами карткового рахунку (з зазначенням IBAN, МФО, ЄДРПОУ банку).

Документи можна надіслати на електронну скриньку [email protected], або на поштову адресу: м. Вінниця, Хмельницьке шосе, 23, 21036.

Також можна звернутися у Клієнтський центр «104» у Козятині за адресою: вулиця Героїв Майдану, 33/4.

Повернути переплату мають у строк до 14 (максимум 30) календарних днів. Проте в умовах воєнного стану терміни можуть бути іншими.

Читайте також:

Як зареєструватися на сайті нового постачальника газу

У Козятині змінили тариф на вивезення та захоронення сміття. Скільки платитимемо? (Оновлено)

Перехід на платформу Датахаб: споживачів електроенергії просять перевірити персональні дані

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Nataly Kolomiets

    Ось уже закінчується грудень ,тобто і кінець року,а кошти за переплату так і не повертають,хоча заява на повернення була написана ще 20 липня, я дізналася що моя заява зареєстрована,тобто повинні вже і повернути мою переплату,але ... Мій візит в Вінницю на Хмельницьке шоссе 23 нічого мені не допоміг,хоча там мене завіриди,що на протязі неділі мені повернуть гроші,,була я там 15 листопада,на дверях цього офісу був напис ,що кошти повернуться протягом листопада ,грудня,.Ось уже 17 грудня ,ніхто геть і не ворушиться,це так допомагають нам в години війни! А якщо завчасно не заплатиш то зразу ж море дзвінків,приїзд газової служби,а з їхнього боку то мовчок....
  • Читач58

    Дуже файно виходить...перевели с першого числа,оплати вимагають до 10 числа,а в персональному кабінеті офіційно повідомили лише 19!і зараж теж незрозуміла сітуіція:платіжки надає Нафтогаз,а показники надавати потрібно облгазу!щей в платіжках немає показників.якесь знущання!а хтось подумав про пенсіонерів,які не можуть дістатися з далеких сіл,і які не можуть надіслати на електронну адресу заяву просто тому,що не знають,як створити файл pdf ,та щей завірити його електронним підписом!чергова афера з розводом на гроші,адже кому переплачених 100-200 грн буде не шкода,тому що транспорт і стояння в чергах з корвалолом у кишені дорожче обійдеться!змінити оператора розуму хватило,а вчасно попередити,або продумати механізм повернення коштів не стало мізків 😠

keyboard_arrow_up