Кожен хліб має свої корисні особливості і своїх прихильників

Кожен хліб має свої корисні  особливості і своїх прихильників
  • Смачний і запашний хліб ще називають заварним і з’явився він у наших магазинах не так давно.
  • Його виробництво стає все більш популярним в Україні, але не всі, мабуть, знають, що першими навчилися випікати заварні хліби прибалти і білоруси.
  • Скажімо, у Литві та Латвії нині заварні сорти хліба займають 70% у загальному виробництві хлібних виробів.

 А в нашій області лідером виготовлення цього продукту є ПрАТ «Козятинхліб», де виготовляється хліб «Любительський», хліб Житній заварний з чорносливом.

— Ми постійно працюємо над розширенням асортименту заварних хлібів, — розповідає генеральний  директор підприємства Сергій Олександрович Годенко. — Зараз проводимо пробні випікання хлібів аналогічно литовським та фінським технологіям. Основна, так би мовити, «фішка» такого хліба — приємний кислувато солодкий смак, що створюється завдяки поєднанню сучасних технологій приготування і спеціальних рецептур. Варто також зазначити, що майже всі заварні хліби готуються із житнього обдирного борошна і пшеничного першого або другого сортів, а рецептури на кожен сорт готуються окремо. Серед основних рецептурних складників (окрім борошна): цукор, кмин, солод житній ферментований, що надає хлібу темно шоколадного кольору. Усі вони є органічними.

Є одна характерна особливість — частина борошна в тісто вноситься у вигляді заварки, тобто 10% борошна заварюється крутим окропом. Далі ця заварка обцукрюється, заквашується і тоді вже добавляється під час замішування тіста.

Відео дня

А для того, щоб заварний хліб був більш пухким і запашним, у деякі його види додають пресовані дріжджі у невеликих кількостях. Проте окремі сорти випікаються без пресованих дріжджів, а лише на хмелевій житньо-пшеничній заквасці, яка готується у нас на виробництві.

Не слід забувати, що заварний хліб має розчинний білок і через це він стає трохи липким. Для того, щоб цю липкість зменшити, треба збільшити кислотність. Саме для цього ми застосовуємо молочнокислі закваски, тому заварні хліби мають дещо вищу кислотність, ніж звичайні. Це мають враховувати споживачі. І взагалі, ми бачимо, що кожен сорт має свого любителя, тому не можна стверджувати, що, скажімо, білий хліб — кращий, ніж житній, або заварний — ліпший за пшеничний. Кожен хліб має свої корисні особливості й своїх прихильників. А оскільки заварний хліб — це для нас відносно новий продукт, то споживачам варто знати більше про його смакові властивості.

Вероніка ЛЮБІЧ

А який хліб їдять козятинчани? Читатйте тут:

Які ви знаєте сорти продукції “Козятинхліб”?
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Новини Козятищини на нашому Телеграм-каналі: https://telegram.me/RIA_kazatin_bot

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
21:51 Клуб ТАКО привезли з чемпіонату України 2 золота, срібло та 5 бронзових нагород 19:49 Більше десяти днів у Глухівцях не буде газу. Перелік вулиць та будинків 17:26 Жалоба: під час бойового завдання загинув Герой Сергій Черній 16:57 Цей тиждень погоду визначатиме антициклон — буде тепло та сонячно play_circle_filled Від читача 16:45 Якщо ти не можеш донатити своїми силами або фінансами, то ти можеш донатити свій час! — звертається кіберполіція до українців. 15:08 Захисник з Козятина Олександр Печевистий отримав «Золотий хрест» 13:08 У нашому ЦНАПі запровадили онлайн-запис в електронну чергу на послуги Сервісного центру МВС 12:17 На території ліцею №1 імені Шевченка висадили сакури 11:00 Кліщі атакують. Як уберегти домашніх улюбленців 10:55 Малий бізнес в Україні: який бізнес найприбутковіший в Україні (Новини компаній) 10:02 На обласних «Подільських зорях» козятинські студенти здобули Гран-прі та Дипломи І ступенів 09:14 Воїн Олександр Петлінський з Бродецького став першим «Почесним громадянин Якушинецької громади» 08:20 Автотроща на залізничному переїзді: водій загинув, пасажирка — у реанімації
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up