Його будував увесь Козятинський район — історія створення ЦДЮТ

Його будував увесь Козятинський район — історія створення ЦДЮТ
  • Центр дитячої та юнацької творчості нещодавно відзначив своє 35-річчя.
  • Чи знали ви, що саме Козятинський ЦДЮТ був першим на території України закладом позашкільної роботи подібного типу?
  • І з’явився він у нашому місті завдяки праці різних установ та організацій.
  • Ми не лише розкажемо, як народився Центр дитячої та юнацької творчості, а й покажемо унікальні фотографії

Майже кожен з козятинчан у дитинстві відвідував бодай один із гуртків Центру дитячої та юнацької творчості. А починалося все взимку 1988 року. Тоді у Козятині взялися зводити новий Будинок піонерів. Будівництво проводили за благодійні кошти — гроші здавали колгоспи та підприємства з усього колишнього Козятинського району. Будували також, як кажуть, всім миром.

— Кожна організація в районі давала своїх робітників, які приходили і працювали на будівництві, — розповідає Ольга Мельник. Більш ніж чверть століття вона пропрацювала директором Центру дитячої та юнацької творчості, а нині — на посаді заступника. — Рішення про будівництво ухвалили в січні, а сам центр відкрився у жовтні. За дев’ять місяців як дитина народжується, так народжувалася і ця будівля. Думаю, з колишнього покоління не було у Козятині людини, яка б тут не працювала на будівництві або чимось не допомагала.

Цеглу везли з Латвії

Будівництво Центру дитячої та юнацької творчості ініціював Геннадій Дубенков, який на той період очолював Козятинський район. Він безпосередньо керував процесом зведення будівлі.

Відео дня

— Я прийшла сюди на будівництво влітку, це був червень, — згадує Ольга Мельник. — Людина, яка відповідала за керівництво, пішла у відпустку, а Дубенков мене направив сюди. Дзвонить і питає: «КобилкИ встановили?». Це на дах конструкція. Я перепитую, які кобилкИ? Дубенков мені каже: «Вивчи, що це таке, тоді передзвониш». Я прораба ловлю, кажу йому, що Дубенков за якісь кобилкИ питає. Прораб мені на це каже: «Вже привезли, скоро будемо встановлювати». То я тут вчилася і тому, що мені треба по професії, і будівництву.

Новий Центр дитячої та юнацької творчості зводили на місці, де на початку ХХ століття була польська школа, якою керувала відома в освітянських колах Козицька. А цеглу для будівлі привозили аж із Латвії. Тоді Козятин тісно дружив із Латвійським містом Цесіс — делегації з нашого району часто їздили туди, латвійці неодноразово навідувалися до нас, а потім на ПРБ навіть відкрили кафе, яке назвали Цесіс.

Усі документи та світлини, пов’язані з історією створення центру вдалося зберегти завдяки Людмилі Дзюбенко, яка свого часу працювала методистом. На одній з таких фотографій четверо чоловіків у хутряних шапках.

— Це наші будівельники, на жаль, усіх із них вже немає, — показує Ольга Мельник чорно-білу світлину. — Не знаю за Сніцарева, він у нас був проєктантом. А це вже саме будівництво. Всі тут працювали: і чоловіки, і жінки також. Я вдячна всім тим людям, які будували наш центр, тому що вони старалися. Якщо коробку зводили, як кажуть, всім миром, то кожну із кімнат, яка тут є, оздоблювала конкретна організація — штукатурили, стелили підлогу, ставили вікна. Люди приходили, запитували, як краще, що зробити. У деяких кабінетах ще залишилися ті речі, які вони тут робили. Наприклад, шафи чи підставки під станки. Я вдячна нашим людям. Всі будували для дітей. А все, що робиться для дітей, робиться з любов’ю, віддачею та людською щирістю.

Приїжджали переймати наш досвід

На іншій світлині діти, вбрані у радянську шкільну форму. У руках вони тримають рушники з короваями. На цій фотографії знаковий момент для Центру дитячої та юнацької творчості — відкриття. Вперше вихованці переступили поріг новозбудованого закладу наприкінці жовтня 1988. І заклад цей був не простий. На той момент на території України подібних йому ще не було.

— У місті хотіли зробити осередок для дітей, де б вони могли займатися позашкільною роботою різних напрямків, — продовжує Ольга Мельник. — Щоб це був одночасно і будинок піонерів, і станція юних техніків, і станція юних натуралістів. Тому за рішенням Міністерства народної освіти у нас відкрили Центр позашкільної роботи з дітьми та підлітками. Тоді ми охоплювали чотири напрямки: організаційно-масовий, художньо-естетичний, науково-технічний і натуралістичний.

До Козятина приїжджали з інших міст переймати досвід позашкільної роботи. Адже наш центр мав свої очевидні переваги. По-перше, все було в одному приміщенні, тому не потрібно було виділяти фінансування окремо на створення будинку піонерів і окремо на станцію юних техніків чи юних натуралістів і шукати приміщення для різних закладів. По-друге, директор на увесь заклад теж тільки один. А це значить менше витрат на заробітну плату.

— Хоча це приміщення будувалося як осередок позашкілля, сюди вирішили помістити ще й бібліотеку, — додає Ольга Мельник. — Тому що приміщення, у якому на той час була бібліотека, було не в надто хорошому стані.

Навчали інкрустувати соломкою

Коли Центр почав свою роботу, його відвідували 1800 дітей, а педагогічний колектив налічував майже шістдесят працівників. Адже заклад обслуговував не лише місто, він мав статус районного. Свої осередки він мав майже у кожній сільській школі.

— Наприклад, у Бродецькому у нас був викладач, який володів технологією інкрустації соломкою, — розповідає Ольга Мельник. — Був у нас викладач, який займався фотографією і знімав кіно. Його роботи займали призові місця не тільки в області, а й загалом по країні. Ще був у нас гурток авіамоделювання. На жаль, зараз таких гуртків немає, тому що на їх розвиток потрібно багато грошей. 

Перші роки свого існування заклад постійно розвивався: гуртків ставало все більше, купували нові меблі та все, що необхідно для роботи. Переломним став 1996 рік. Тоді штат працівників скоротили більш ніж на 60%. Почалися проблеми з виплатою заробітної плати.

— Зараз ми працюємо стабільно, — каже Ольга Мельник. — Останні два роки нам виділяють гроші на розвиток Центру. Але були роки, як і загалом в Україні, коли кошти виділяли тільки на захищені статті — зарплати і комунальні послуги. Не зважаючи на це, ми вижили і працюємо. У нас хороші, естетично оформлені кабінети і в нас працюють керівники гуртків, які горять своєю справою. Я рада, що працюю з такими людьми, які небайдужі до того, що вони роблять. Діти приходять, роблять свої шедеври, відносять додому і радують своїх близьких.

У 2003 році заклад отримав свою сучасну назву і став Центром дитячої та юнацької творчості. Зараз у ЦДЮТ працює 13 різнопрофільних гуртків, на яких діти опановують англійську, співають, виготовляють сувеніри із підручних матеріалів, вчаться готувати, знайомляться із традиційними видами українського мистецтва і не тільки.

— Ми долучаємося до патріотичних акцій, тому що ми не байдужі до того, що відбувається і разом із тим робимо все, щоб кожна дитина отримала те, що має отримати в дитинстві: щирість, допомогу, задоволення від того, що вона робить і корисному навчитись, — підсумовує Ольга Мельник.

*Унікальні фотографії з архівів нам надали у Центрі дитячої та юнацької творчості. Частину світлин опублікували на сторінці Музею історії міста Козятин у Фейсбук

 

Читайте також:

Випускали не лише залізничників, а й будівельників: нашому училищу 145

Водокачка, вежа і не тільки: Показали унікальні фотографії старовинного Козятина

Яким був бізнес у Козятині півтора століття тому

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (24)
  • Feliks Khodak

    На жаль у статтi не вiдмiченi iмена людей, якi вкладали не тiльки власнi сили та досвiд, але й частку своеi душi, в освiтянську справу, працюючи у ЦДЮТ. Хочу виправити цей недолiк. Завчасно перепрошую, але час зтер з пам'ятi повне iм'я педагогiв.

    Авiамодельний гурток - Олег Борисович Острокоморець

    Шаховий гурток - Олексiй Iванивич Рубан

    Фото-кiно гурток - Володимир Олександрович Куделькiн

    Автомоделювання - Эдуард Людвигович Дембiцький

    М'яка iграшка - Наталiя Войцехiвська

    Туристичний  - Галандзовська ???

    Клуб старшокласникiв - Эльвiра ???

    Радiотехнiчний - Олексiй Iванович Мельничук та Дмитро Володимирович  Алєксєєв

    Судомодельний - Iван Явдощук

    Кiнодемонстратори - Олег Евгенович Ломiнський

    Танцювальний - Валерiй
  • Читач46

    Вітаю з річницею! Діти продовжують тут опановувати прекрасне - це чудово і заслуга і тих,  хто його будував,  і викладав, зберіг і продовжує розвивати і навчати. Дякую! Діткам бажаю гарного навчання і задоволення від творчості.
  • Надежда Якимова

    Як це не зробив...А тунель,а ,,Пролісок ,,в Йосипівці і цей центр теж .Я ще пам'ятаю як розчин у відрах подавали і цеглу.Це зараз нічого не роблять.І Пузир багато зробив,навіть міст його турбота ,сімейна медицина ,лікарня ,кінотеатр ви.д.

    Геннадий Ткачук reply Надежда Якимова

    Valentina Shaidovska ну так і я думаю
    ,але питання ширше ,ця посада самостійно не дає можливості  скористатися тим як ви кажете що вкрав .Тому цікавіше та особа яка йому давала команди і вкінці стала бенефіціаром схеми їх присвоєння

    Valentina Shaidovska reply Надежда Якимова

    Геннадий Ткачук зовсім не смішно тільки я знаю як проводиться ревізії і як потрібно відповідати за свої дії,  але якщо в тебе немає ніяких порушень то ти можеш бути спокійний і відповідати на всі питання, які виникають в ході перевірки.  Якщо не вкрав то сидиш спокійно і не звалюєш вину на когось.  Винен - відповідай.

    Геннадий Ткачук reply Надежда Якимова

    Valentina Shaidovska вам подобається ця ситуація ?ви рахуєте що так повинно бути в громаді ?

    Геннадий Ткачук reply Надежда Якимова

    Valentina Shaidovska так пальчик порізався що він звільнився проробивши там більше 20 років ?

    Valentina Shaidovska reply Надежда Якимова

    Геннадий Ткачук знаю я хто його консольтував і знаю по якій причині і ніякого суїциду не було тільки ненароком пальчик порізався.

    Valentina Shaidovska reply Надежда Якимова

    Людмила Лавренюк таке питання має вирішувати громада.

    Геннадий Ткачук reply Надежда Якимова

    Valentina Shaidovska то ви в них і запитайте ,я ж не їх адвокат .Я лише констатую факт того,до чого громада дійшла вибравши сектантське кодло .А хто там правий чи ні покаже час ,в мене я своя думка по цій ситуації ,але поки фінансова перевірка не закінчена і рішення не прийняте то не маю ніякого права констатувати вирішальний вердикт .

    Valentina Shaidovska reply Надежда Якимова

    Геннадий Ткачук а чому суїцидні заходи до себе застосовують адже проводиться лише перевірка їхньої роботи.
    А то була просто комедія, вистава мабуть якийсь "адвокат"
    рекомендував так  зробити. Тільки народ розсмішили.

    Надежда Якимова reply Надежда Якимова

    Людмила Лавренюк Так ,на жаль своїх людей не прославляєм.

    Татьяна Адамова reply Надежда Якимова

    Геннадий Ткачук на його честь не провулок називати треба, а гарну вулицю.

    Людмила Лавренюк reply Надежда Якимова

    Все буде так ,як поступаєш з іншими людьми і ось, так і люди  будуть поступати з ними ! Бумеранг ще ніхто не відмінив! А за Дубінкова дуже боляче і обідно !

    Геннадий Ткачук reply Надежда Якимова

    Людмила Лавренюк знають все вони там добре ,якби громада проявила б волю по самозахисту ,давно б заставила б працювати їх не на власні інтереси ,а на громаду .А поки що на жаль старих фахівців доводять до того що вони вчиняють суїцидні заходи відносно себе прямо на робочому місці .Мабуть того як вони поступили з Касаткіною їм мало …Безсмертні ..Таких не буває

    Людмила Лавренюк reply Надежда Якимова

    Надежда Якимова при керуванні Тетяни  Миколаївни  не світить
    Назва вулиці  Дубінкова
    ,для неї він нічого не зробив і взагалі ,вона його не знає ! На жаль …

    Геннадий Ткачук reply Надежда Якимова

    Надежда Якимова тому треба добиватися щоб той провулок ,де він в місті проживав назвали в його честь
  • Anatolii Artemchuk

    І я там рук трохи приклав. Приємно:)

keyboard_arrow_up