Водокачка, вежа і не тільки: Показали унікальні фотографії старовинного Козятина

Водокачка, вежа і не тільки: Показали унікальні фотографії старовинного Козятина
Водонапірна вежа з боку Жмеринської платформи і Водокачка
  • Ми вже розповідали, що колись у Козятині був фотограф Іоанн Приходько.
  • Він полюбляв фотографувати не лише портрети, а й пейзажі. Багато знімків чоловік робив прямісінько на вулиці, тож у кадр часто потрапляли різні вулиці та об’єкти нашого міста.

  • У родинній колекції Приходько є чимало світлин Козятина кінця ХІХ століття, які ще ніколи ніхто не бачив. Онук Сергій та його дружина Людмила радо поділилися ними з нашими читачами.

На одній із фотографій дерев’яна церква. Це храм Вознесіння Господнього, який не зберігся до наших днів. Святиня розташовувалася на місці сучасного відділення екстреної допомоги Козятинської ЦРЛ, де робили ремонт в рамках «Великого будівництва».

Залізничники самі збирали по копійці, щоб збудувати цю церкву, яку в роки Радянського Союзу перетворили на звичайний «Будинок піонерів», обвісивши портретами Леніна. Поруч із храмом колись був цвинтар, на якому ховали не лише мешканців міста, а й служителів церкви та навіть військових, які загинули у Козятині в роки Першої світової війни. Місцеві мешканці розповідали нам, що на власні очі бачили, як там викопували кістки, коли мали закладати фундамент лікарні.

Відео дня

А ще поруч із церквою колись був фонтан. Пізніше його перенесли на території другої школи.

— Ми ганяли і стрибали в школі по цій чаші фонтану, — розповідає Сергій Приходько. — Потім її вкопали в землю навпроти школи і висаджували там квіти.

У колекції Іоанна Приходько є світлина ще одного храму, який колись був у Козятині. Це костел Матері Божої Доброї Ради, схожий за стилем на відомий костел Святого Миколая у Києві. Святиню теж можна побачити виключно на фото — її підірвали більшовики, а уламки черепашняку використали під час будівництва першої школи. До сьогодні ми бачили на фото лише те, як виглядав фасад будівлі спереду. А на світлині Іоанна Приходько костел зображений у півоберта.

Ще одна знакова будівля на фото героя нашої публікації, яку на відміну від двох попередніх, ми бачимо й сьогодні — водонапірна вежа на вулиці Чорновола (колишня Васьковського). Сфотографована з боку Жмеринської платформи башта має купол, відмінний від сучасного. Цьому є логічне пояснення — верхівку споруди зруйнували під час Другої світової війни. На фото також видніється грунтова дорога і початок вулиці Сербіна та одноповерховий будинок навпроти вежі.

Та якщо старі фото водонапірної башти, костелу і церкви Вознесіння Господнього ми вже не раз бачили, то як півтора століття тому виглядала наша Водокачка, побачили вперше. На одній зі світлин — пришвартований човен. На іншому фото вербовий гай по той бік від берега. Імовірніше за все, це так звані «івушки» — вербовий гай у селі Козятині і вулиця Васютинських (колишня Терешкової).

На іншій фотографії вулиця Героїв Майдану, яка колись називалася Драгунською. Це вперше ми бачимо, як виглядала головна вулиця міста півтора століття тому. По лівий бік зображені одноповерхові будинки, праворуч — двоповерхові споруди. Найімовірніше на знімку представлена та частина вулиці, де сьогодні розташовується поліція.

— Перший будинок праворуч може бути будинком Крафта, — каже Лілія Макаревич, директорка Музею історії міста. — Колись це було адміністративне приміщення, там свого часу розміщувалася установа, пов’язана з управлінням містом. Його зруйнували після Другої світової війни. По той бік дороги табличка «Фотографія». Ми знаємо, що фотоательє Давида Шварцмана було навпроти будівлі, де сьогодні поліція.

 

Читайте також:

Нашому ПРБ виповнюється 65 років

Відомі козятинські будинки: Чехословацький, Уманський та Грека

Вулиця Пилипа Орлика понад 100 років тому

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (7)
  • Олена Дяченко

    Така широка вулиця
  • Natali Kashperovetskaya

    Я тільки не зрозуміла до був розташований костел

    Лилия liliyamuzey Макаревич reply Natali Kashperovetskaya

    Приблизно там, де сучасна Пошта..

    Лилия liliyamuzey Макаревич reply Лилия liliyamuzey Макаревич

    Бачите праворуч хатинка, схожа на бувша Ветаптеку. десь там, по центру вулиці..
  • Віктор Кльоц

    Цікаві фото, історія рідного краю з минулого, добре що зберігаються. Хотілося  побачити світлину з костелу, якщо можливо буду вдячний.
  • Ирина Снеговик

    Дякую за цікаві світлини.

keyboard_arrow_up