Львівський сирник, курячий шніцель і банош: що їдять наші діти у школах

Львівський сирник, курячий шніцель і банош: що їдять наші діти у школах
  • Актуально. Їжа у школі має бути не тільки корисною, але й різноманітною та смачною. Чи так це у Козятині — перевіряли наші журналісти.
  • Ми завітали до трьох навчальних закладів і подивилися, що готують для учнів.
  • Які страви смакують школярам найбільше, що нового в організації харчування у школах — читайте у нашій публікації

Тема харчування початкових класів у школах Козятинської громади стала на рівні рейки на початку жовтня. Саме тоді на позачерговій сесії на нього спрямували 2,4 мільйона гривень. До цього, нагадаємо, з початком навчального року діти не харчувались взагалі, потім через брак коштів ухвалили рішення годувати лише дітей пільгових категорій. Хотіли навіть робити вже платні обіди для учнів-початківців, але до цього не дійшло. 

Гроші виділили, тож через кілька днів після сесії ліцеїстів почали годувати. У кожної школи — своє меню, звісно, за новими стандартами, які запровадили ще в 2022 році. Його, нагадаємо, розробляв відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко. Головне — дитячі страви мають містити менше цукру, жиру, субпродуктів та хліба, але більше овочів, м’яса і фруктів.

Наші журналісти побували в ліцеях нашого міста і розкажуть вам, що їдять діти.

Відео дня

Першими харчують першокласників

До ліцею №2 ми завітали минулого четверга, 9 листопада. Нас зустріла заступник директора з виховної роботи Ольга Радківська. На годиннику — за десять хвилин одинадцята. А це означає, що за кілька хвилин до їдальні зайдуть чотирикласники. Тобто, в обідній залі триває активна підготовка до видачі їжі дітям. Харчуються тут по черзі, кожен клас окремо.

— Першими до їдальні заходять перші класи. Вони харчуються після першого уроку о 9.15, тому що в них раніше закінчується навчання і об 11, або об 11.30 вони вже можуть бути дома, — розповідає Ольга Радківська. — Далі все згідно з графіком, йдуть клас за класом. Об 11.00 заходять четверті класи.

Загалом, у ліцеї понад 400 учнів. Харчуються тут безкоштовно, так як і в решті ліцеїв та гімназій міста, початкові класи та пільгові категорії.

За словами Ольги Радківської, меню для школярів розробляли працівники кухні та медсестра, спільно з Держпродспоживслужбою. Воно затверджене. Щодня дітям подають різні страви, які мають креативніші поєднання смаків та назв. У меню є сирна запіканка, курячий шніцель, овочеве рагу, салати з овочів, бурячок, курка по-італійськи, компоти, рибні нагетси, картопляне пюре, капуста тушкована, різноманітні каші, яйця, узвари, кисіль, банош, курка запечена, оладки.

Для школи готує садочок

В обідню залу нас пустили, але перед цим дали одноразову медичну шапочку та накидку. Це необхідні засоби гігієни, які використовують для підтримки санітарно-гігієнічних норм. В обідній залі саме кипіла робота. Працівниці мийного цеху Ірина Цаюк і Олена Амеліна готували столи до трапези. Розкладали на тарілки ароматну сирну запіканку «Львівський сирник» зі сметаною, розливали сік та нарізали шматочками яблука. Після того, як дітки поїдять, вони все прибирають і миють.

Зауважимо, що харчоблоку у Козятинському ліцеї №2 немає, натомість є мийний цех та обідня зала. Наразі їжу їм готують кухарі з шостого дитячого садочка «Теремок». Обідня зала досить нова, затишна та зроблена у сучасному стилі — зручні меблі, тематичні принти на стінах, все в пастельних тонах. Все чистенько, гарний білий посуд.

Поки діти ще не прийшли, трішки поспілкувалися з працівниками мийного цеху і запитали, що найбільше з сучасного меню полюбляють їсти діти, чого менше залишається на тарілках?

— Наші діти все їдять, — кажуть працівники їдальні. — Борщ, картоплю, салати — все з'їдають. І горох їдять, у кожного, звісно, свої смаки, хтось щось любить більше, щось менше. У нас дуже смачно, тому загалом на тарілках майже нічого не залишається.

Поки говорили про меню, настав час перерви і чотирикласники дружно вирушили смакувати «Львівськими сирниками». Слід додати, що перед обідньою залою, яка розташована на першому поверсі, є умивальники, де можна помити руки, встановлений бойлер, тож є тепла вода. Також поруч стоять антисептики. У залі загомоніли дитячі голоси, всі швиденько порозсідались на свої місця і взялися смакувати. На запитання, чи смакує сирна запіканка з соком, діти відповідали з посмішками: «Так!»
 

Готують сирні запіканки з гарбузом

Опорний ліцей — найбільша школа Козятинської громади за кількістю учнів. Тут сучасний харчоблок із сучасним обладнанням. Облаштували його завдяки тому, що навчальний заклад виграв у проєкті «Спроможна школа для кращих результатів» та завдяки зусиллям працівників ліцею. Адже ремонт та оформлення обідньої зали вони робили в основному самотужки. Встигли завершити за декілька тижнів до початку повномасштабного вторгнення. І вигляд тут все має не як у звичайній шкільній їдальні, а як у справжньому кафе: замість прямокутних столів і лавок сучасні круглі столики жовтого кольору з білими стільчиками. На столах — вишукані серветниці ручної роботи у формі парусників. А на стінах — креативні панно та малюнки, які власноруч зробили викладачі ліцею.

— Тут у нас питна вода, — директор опорного ліцею Олена Білянець показує столик одразу біля входу в їдальню, на якому бутель води і скляні чашки. — Вода у нас кип’ячена.

Трохи далі — антисептики для обробки рук. У їдальні трохи шумно — старшокласники саме прийшли на обід. Сьогодні у меню банош, курка в імбирному соусі, салат із запеченої капусти з родзинками, яблуко та какао.

— Яка з усіх страв у їдальні тобі подобається найбільше? — запитуємо одинадцятикласницю Вікторію.

— Сирна запіканка, — відповідає дівчина. — Вона дуже смачна.

— Сирна запіканка у нас подається в трьох варіантах. Діти інколи навіть не знають, що там є гарбуз, — ділиться секретом Олена Білянець. — У нас в меню є запіканка з гарбузом, із морквою та класичний варіант.

— Тобі смакує сьогоднішнє меню? — запитуємо Вікторію.

— Так, — відповідає учениця опорного ліцею. — Зараз страви у нас більш різноманітні. І смачніше стали готувати. Бо я раніше не хотіла харчуватися, а зараз купую талони.

В опорному ліцеї безкоштовно харчують учнів 1-4 класів та учнів 5-11 класів пільгових категорій. Решта дітей та викладачі можуть придбати талон на обід. Порція коштує 32 гривні. Це середня тижнева ціна.

Щодня у навчальному закладі готують гарячі обіди на 420 учнів. Працівників у їдальні всього четверо. Кожного дня вони стають до роботи о сьомій, щоб о 9.50 вже видати перший сніданок. Навчальний заклад працює у дві зміни, тому кухарі спершу готують понад 200 порцій на ранок, і стільки ж — на обід.

— Ми стикаємося з тим, що типовий штатний розпис не передбачає збільшення кількості працівників пропорційно до кількості учнів, — каже Олена Білянець. — У школі, яка готує на 60 дітей, і в школі, яка готує на 400 дітей, за розписом може бути тільки один підсобний працівник. Але між тим, щоб заготувати продукти на 60 дітей і на 400 є велика різниця.

— У нас на одну порцію салату йде 30 грамів овочів, — каже шеф-кухар Інна Лясковська. — Є що робити. І на руки навантаження, і на ноги теж.

Менше солі, більше овочів і фруктів

У їдальні опорного ліцею чотиритижневе сезонне меню, затверджене Міністерством охорони здоров’я. Страви повторюються лише раз на місяць. Це зовсім не схоже на ту систему харчування, яка була в той час, коли ми навчалися у школі — у нас страви повторювалися щотижня.

— У чому особливість нового харчування? — запитуємо шеф-кухаря опорного ліцею.

— Зараз дітям збільшили кількість овочів та салатів, — відповідає Інна Лясковська. — Оскільки у нас разове харчування і за нормами у нас сніданки, то ми на сніданок не можемо давати свинину, лише біле м’ясо, тобто м’ясо птиці. Батьки звикли, що раніше чотири рази на тиждень в меню було м’ясо і один раз риба. Тепер за новим меню МОЗ у нас двічі на тиждень м’ясо птиці, один раз риба. Щоб компенсувати білок, ми одну страву даємо сирну, тобто запіканку, і один раз відварене яйце. Це також білок, який корисний для дітей. На жаль, не всі батьки розуміють, що це не наші забаганки, цього потребують стандарти Міністерства охорони здоров’я. Є відповідна постанова №305, додаток №9.

— А як щодо кількості солі та цукру? Їх додають зараз менше?

— Так, норми зменшилися. Зараз за нормами до 14 років дозволено один грам солі і півтора — для старших дітей. Але за технологічними картками солі набагато менше. Там на порцію йде 0,3-0,2 грама. Цукру також дуже мало. У какао, наприклад, за стандартами МОЗ, ми цукор взагалі не додаємо. В меню взагалі дуже мало страв, в які додаєтся цукор.

Спробували самі

В опорному ліцеї готують страви у пароконвектоматі. Але це зовсім не означає, що все виключно на пару. Пароконвектомат має різні функції — смаження, запікання. Як звичайна пароварка, але не побутова, а великих розмірів. На гарнір дітям готують банош, булгур, кускус, гречку, горох, макаронні вироби з сиром, рис. Обов’язково щодня дають молокопродукти: сметану, твердий чи кисломолочний сир або йогурт. Серед напоїв, окрім йогурту, який, до речі, без підсолоджувачів — какао, чай із каркаде, компот, узвар.

— Зараз ми поставили собі за мету привчити дітей до кефіру, — каже директор опорного ліцею.

— Що найбільше смакує дітям? — запитуємо шеф-кухаря. — Чули, хвалять вашу сирну запіканку.

— Діти люблять те, до чого вони звикли, — відповідає Інна Лясковська. — Сирники — це та страва, яку завжди готує бабуся. Тому діти їх так люблять. Але сирники на таку кількість дітей важко приготувати, тому ми вирішили, що будемо робити запіканки. Тим більше, в технологічних картках є їх різні варіації: і з яблуком, і з морквою, і львівський сирник. Ми подаємо запіканку зі сметаною, з ягодами, коли сезон. Ще у нас діти дуже люблять гороховий суп. Не знаю, чому, але коли гороховий суп, вариш дві величезні каструлі і він йде весь, часом навіть не вистачає. Хоча дай дітям горохову кашу, вони її не дуже їдять, а гороховий суп йде на ура. У нашому меню він з рибними нагетсами, салатом із буряка, твердим сиром і узваром.

Скуштувати страви із нового меню мали змогу і ми — нас пригостили баношем, куркою в імбирному соусі, салатом із запеченої капусти з родзинками та какао. Без перебільшення, це дуже смачно.

Чай з меншою часткою цукру пити не хочуть

Завітали ми також до гімназії №9. Зустрілися з директором навчального закладу і повідомили йому ціль нашого візиту. Директор провів нас до їдальні гімназії, а сам пішов займатися справами, які додала навчальному закладу негода.

Зайшли до їдальні в момент, коли діти саме обідали. Того дня у молодших учнів гімназії було таке меню: салат з капусти та моркви, макарони з твердим тертим сиром, банани, сік та хліб. 

Макарони з сиром діти їли найкраще, майже не залишилося на столиках бананів і соку, а от салат з моркви та капусти їли не дуже.

Коли гімназисти розійшлися по класах, ми запитали у кухаря:

— Це салату завжди багато лишається? 

— Коли в меню салат з капусти з морквою, то так, — відповідає кухар і додає. — Меню, яке розробив для шкільних їдалень Євген Клопотенко, містить близько 160 страв. У них враховані нові норми, за якими потрібно збільшити кількість свіжих овочів та фруктів і обмежити кількість солі, цукру та субпродуктів. 

Запитали у кухаря, з якого часу вони харчують учнів по Клопотенку і як діти сприйняли такі зміни?

— Харчування по Клопотенку в нашій гімназії почалося з 1-го січня минулого року, — каже кухар. — Нові норми прижилися десь наполовину. Якщо якась страва не подобається, ми запитуємо дітей, чому. Часто чуємо «я такого не їм, бо такого не люблю». Іноді проблема не в страві, а в тому, як діти харчуються вдома. Коли діти вдома їдять в міру солоне і з цукром, то не всім приготування їжі по Клопотенку буде смачним. Та й діти в один момент не перейдуть на здорове харчування. Ми стараємося, щоб протягом тижня меню для дітей не повторювалося. 

У їдальні кажуть, що найбільше діти не сприймають салат з червоного буряка. Ще коли він тільки викопаний у нього один смак, а коли він лежить до весни — то вже буде смак, який не кожному дорослому до вподоби. 

— Треба буде і з буряком щось вигадувати. Іноді його доводиться в чомусь приховати. Головне, щоб харчування було трохи привабливим, збалансованим і повноцінним. Якщо зі стравами буряк трохи вдається приховати, то чай з меншою часткою цукру діти не п’ють, — сказала кухар їдальні.

Читайте також:

«Якщо далі будемо зволікати, цей дах просто завалиться»

Говорили про правопорушення підлітків і як запобігти насильству в сім’ї

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up