Нарешті порозумілися, та чи надовго?

Нарешті порозумілися, та чи надовго?
  • Через три тижні після невдалої спроби провести 36 позачергову сесію, її скликали знову.
  • Нарешті вирішили питання з харчуванням школярів, яке турбувало багатьох козятинчан, і дали гроші батальйону на закупівлю рефрижератора.
  • За що ще голосували і який інцидент виник на початку засідання — читайте у нашій публікації

Позачергову 36 сесію повторно скликали на 16 годину вівторка, 3 жовтня. І те, що вона відбудеться, стало зрозуміло ще вранці. Депутат від «Слуги народу» Олександр Шумський записав відео, на якому сказав, що буде сесія і питання з харчуванням дітей у школах закриється. Опозиційна більшість, хоч і не в повному складі, дійсно прийшла. Зареєструвалося 17 депутатів, що є більше потрібного мінімуму, тож сесію оголосили відкритою.

Водогін Сигналу знову поза бортом

Міський голова Тетяна Єрмолаєва попросила включити до порядку денного декілька питань. Серед них — припинення права оренди приміщення для центру комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Промінь». Нагадаємо, установа не працює з осені минулого року, а в будівлі, де займалися з дітьми, планували облаштувати поліцейську станцію, однак майно досі в оренді у «Променя». Депутат від «Слуги народу» Олександр Пузир запропонував зарезервувати за реабілітаційним центром будь-яке інше приміщення.

— «Променю» запропонували усі приміщення, які є, включаючи міську лікарню, — відповіла Тетяна Єрмолаєва. — Вони можуть вибрати все, що є. Ми не проти, дайте нам листа «Променя». «Промінь» не звертається, у них вже є приміщення. Вони не можуть мати два приміщення в оренді.

Відео дня

За словами депутата «Української стратегії Гройсмана» Ірини Репало, реабілітаційна установа надіслала відповідний лист про те, що вони готові припинити договір оренди з міською радою. Це питання до порядку денного включили.

— Я ще просила б розглянути питання стосовно водогону у Сигналі, — каже депутат від «Європейської солідарності» Людмила Кудимець. — Можливо його потрібно доопрацювати, щоб зібралася комісія, тому що люди без води і це дуже сумно.

— Село Сигнал, це екологічна катастрофа, тому що там немає води взагалі, — каже міський голова. — Ми не можемо завершити першу частину водогону, тому що його потрібно ввести в експлуатацію і зробити технічну інвентаризацію. Виділення коштів на технічну інвентаризацію не прописане в жодній програмі. Нам треба прийняти в програмі «Питна вода» зміни і виділити кошти в розмірі 250 тисяч гривень на інвентаризацію водогону.

— Комісія ЖКГ і бюджетна комісія розглядали це? — поцікавилася позафракційна депутат Аліна Діденко.

— Написано у нашому регламенті, що у виключних випадках може бути рішення прийняте депутатами без рішення комісії, — відповіла на це міський голова.

Пропозицію Людмили Кудимець депутати не підтримали, тому питання по водогону у Сигналі до порядку денного не включили.

Говорили про харчування не лише дітей

Перейшли до голосування порядку денного в цілому, але виявилося, що в Ольги Поліщук від «Європейської солідарності» не працює пульт, тому довелося голосувати руками. Коли пульт полагодили і повернулися до голосування через електронну систему, пульти не спрацювали в багатьох інших депутатів. За декілька хвилин проблему владнали і голосування проходило за електронною системою.

Серед питань, які розглядали на сесії, були ті, що стосуються військових. Наш місцевий батальйон дав запит на 3 мільйони гривень, щоб придбати автомобіль-рефрижератор. Депутати мали внести цей пункт до комплексної оборонно-правоохоронної програми.

— Я абсолютно нічого не маю проти, але виникло питання до представника військової частини, — підвелася Аліна Діденко. — Цей рефрижератор вам потрібен для зберігання продуктів харчування. Він, я так розумію, вміщає приблизно 10 тонн продуктів. Це вам доцільно чи краще купити холодильні камери?

— Доцільно, — відповіла військова Таїсія Радіна. — Я зараз поясню, чому. Виїжджаючи на бойове завдання, раніше ми виїжджали на території, які мали електропостачання, можна було камери підключити. Надалі ми рухаємося по звільненій території, на якій уже немає електропостачання. Коли ми останній раз виїжджали у липні, була проблема зі збереженням продуктів харчування. В таких автомобілях можна зберігати м’ясо, сир, масло, камери просто немає до чого підключити.

— Ні, дивіться, що я маю на увазі, автомобіль на 10 тонн продуктів, їх немає менших? — уточнила Діденко. — Тому що я розумію, що 10 тонн продуктів — це на довгий час використання.

— На довгий час, так, — підтвердила Радіна. — Це місяць туди ніхто не доїде і ніхто нічого не привезе.

— Це батальйон, — каже депутат від «Слуги народу» Олександр Шумський.

— Наразі це 660 осіб прохарчувати, — продовжила Радіна. — Це не на день. І ви повинні зрозуміти, що солдати — це люди, які повинні їсти. Кожний батальйон вже має такий автомобіль. Зберігати продукти харчування немає в чому. Це крик душі.

— Це зрозуміло, дякую, — сказала Діденко.

Рішення прийняли.

Інклюзивному дитячому майданчику бути

На сесії також розподілили вільний залишок бюджетних коштів, які залишилися з минулого року. На закупівлю обладнання для ЦРЛ виділили 7,6 мільйона, вищезгаданому батальйону на автомобіль-рефрижератор виділили 3 мільйони, ще 1,7 мільйона спрямували на комплексну програму соціального захисту населення, 7,2 мільйона — на комплексну програму соціальної підтримки учасників АТО/ООС, членів їх сімей та сімей загиблих захисників (ці кошти спрямують на організацію поховань, прапори, встановлення флагштоків та пам’ятників і виплату адресної матеріальної допомоги сім’ям загиблих). 

Ще 2,4 мільйона спрямували на харчування для шкіл. Перед тим, як ухвалювати рішення про розподіл бюджетних залишків, депутат від «Батьківщини» Сніжана Явна запитала, коли відновлять харчування усіх учнів початкової школи. Адже, нагадаємо, через брак коштів виконком прийняв рішення, що харчуватимуть лише дітей пільгових категорій. 

Міський голова запитала начальницю управління освіти та спорту, чи дозволяють наявні на рахунках кошти розпочати харчування вже у середу. 

— У середу напевно, що ні, — відповіла Інна Мадей, начальниця управління освіти та спорту. — Із понеділка точно, якщо вийде це зробити швидше, буде швидше.

Депутат від «Слуги народу» Олександр Пузир запропонував скасувати рішення виконкому, яким безкоштовним харчуванням забезпечують лише учнів пільгових категорій. Що обранці і зробили — «за» було 15.

Перед тим, як завершити сесію, міський голова повідомила, що у громаді є три проєкти, які не можуть зробити, тому що депутати не прийняли програму капітального будівництва. Це облаштування Алеї Слави на міському кладовищі, облаштування дитячого майданчика з елементами інклюзії, кошти на який збирав «Лідерський волонтерський рух» і будівництво системи киснепостачання. Тетяна Єрмолаєва запитала, чи можуть депутати прийняти програму капітального будівництва, у якій будуть лише ці три пункти. Депутати відмовилися. Натомість включили облаштування Алеї Слави до програми розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою.

Коли голосували за включення до вищезгаданої програми ще й дитячого інклюзивного майданчика, не вистачало одного голосу. Олександр Пузир, який спочатку сказав, що утримається, все-таки підняв руку. Увесь зал зааплодував.

— Стрічку будемо разом перерізати, — сказав після голосування Пузир.

 

Читайте також:

Дію ліцензії «Вінницягаз» припинили. У жовтні для нашої області змінили реквізити за доставку газу

Подорожчала вода чи ні?

На Вінниччині надаватимуть безкоштовні юридичні онлайн-консультації медикам

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Oksana Kolomiyets

    Чому депутати не підняли питання питної води для Козятина?
  • Oksana Kolomiyets

    Знову води в Козятині НЕ ДОЧЕКАЄМОСЬ‼️‼️‼️‼️ЯКІ ПРИЧИНИ ТОГО,ЩО ДЕПУТАТИ НЕ ПРОГОЛОСУВАЛИ ЗА ??????
  • Дмитро Троян

    Боженько, дякую Вам, наші любі депутати за те, що ви знайшли час, тай прийшли........
  • Надежда Якимова

    Я думаю  порозуміються ,до тих пір поки не будуть приймати рішення щоб знищувати громаду.

keyboard_arrow_up