Буде не один «старший» ліцей, а чотири? Баталії освітянської реформи у Козятині

Буде не один «старший» ліцей, а чотири? Баталії освітянської реформи у Козятині
  • У наші громаді точаться суперечки щодо освітянської реформи, а саме визначення навчального закладу, де буде 12-річна школа.
  • В Управлінні освіти запропонували створити один академічний ліцей на всю громаду.
  • Депутати такого рішення не приймають і подали листа, де вказали не один такий ліцей, а чотири.

В Україні з 2027 року почнеться реалізація реформи профільної середньої освіти. Наприкінці липня у Вінницькій обласній раді опублікували прогнозований список закладів освіти, де буде 12-річна школа. З цього списку стало відомо, що у нашій громаді це буде ліцей №2, тобто тільки один навчальний заклад. До прикладу, у сусідній Калинівській їх сім. Виникає логічне запитання: «Чому так?». Частково на це питання нам дали відповідь в інтерв’ю, яке ми робили на початку навчального року з начальником Козятинського управління освіти і спорту Інною Мадей, а днями його знову підняли на загал.  

У соцмережах заступник начальника Хмільницької районної військової адміністрації Олександр Пузир повідомив, що 16 вересня відбулося засідання Постійної комісії з питань освіти, релігії, культури, молоді та спорту Вінницької обласної ради, де прийняли рішення щодо Перспективного плану ліцеїв на території області.

«Дане рішення важливе тому, що визначає, які школи залишаться ліцеями з 1 вересня 2027 року, — написав Олександр. — Козятинський міський голова і Управління освіти одноосібно (без обговорень у школах і на сесії ради) прийняли рішення і подали на Департамент освіти ОВА лише один ліцей. Тобто, всіх дітей старших класів, а це за планом управління освіти 400 дітей,  потрібно б було звозити в один заклад — Ліцей №2 лише двома автобусами, з часом довозу 20 хвилин. 9 вересня ми з колегами-депутатами (більшість від депутатів) підписали листа, в якому запропонували утворити чотири ліцея, для різних районів громади і для зменшення шляху довозу діток».

Відео дня

У листі у запропонованому списку вказали Козятинський опорний ліцей, ліцей №1, №5 та №7.

Що кажуть з цього приводу в Управління освіти та спорту? Чому і як обрали для навчання старших класів саме ліцей №2, які в цьому плюси і мінуси?

— Реформа профільної старшої школи передбачає створення різних типів закладів освіти, що забезпечують здобуття загальної середньої освіти, — пояснює Інна Мадей. — На даний час в нашій громаді діють шість ліцеїв (один — з дошкільним структурним підрозділом) та сім гімназій з дошкільними підрозділами. До вересня 2027 року планували сформувати наступну мережу: один академічний багатопрофільний ліцей без структурних підрозділів, десять

гімназій (п’ять зі структурними підрозділами) та дві початкових школи (Флоріанівська та Пиковецька), за наявності рішення сесії міської ради. Формуючи мережу закладів профільної середньої освіти, враховували різні критерії, а саме: кадровий потенціал шкіл; матеріально-технічне забезпечення; демографічну ситуацію у громаді; забезпечення доступності закладу освіти для дітей молодшого та середнього шкільного віку.

Кількість учнів стає меньшою

Зупинимось детальніше саме на демографічній ситуації. Як повідомила Інна Мадей, кількість учнів перших класів, починаючи з 2015 року зменшилась з 464 до 263 — а це на 44% менше. Кількість учнів у закладах освіти поступово зменшується: на 1 вересня 2020 року їх 4295, 2021 року – 4184, 2022 року – 4077, 2023 – 3853. 1 вересня 2024 року пороги закладів освіти переступили 3649 школярів.

— Ініційоване управлінням освіти та спорту рішення про створення профільного ліцею на базі Козятинського ліцею №2 обговорили на засіданнях координаційної ради з питань реорганізації закладів освіти, робочої групи, — продовжує Інна Мадей. — За допомогою Міжнародного фонду SOLAR здійснили анкетування здобувачів освіти з питань їх ставлення до реформи старшої школи, вивчення переліку профільних предметів, які бажали вивчати, провели ряд нарад з директорами. Також з питань у громаді працював експерт Олег Фасоля. Враховуючи те, що на сьогодні існує 27 профілів, але в закладах використовується в середньому 3-4, потрібно проводити роботу, щоб інші профілі знайшли своїх прихильників. Розуміємо, що трансформація не може і не повинна бути різкою. Не можна в 2027 році робити різкі рухи, тому розглядали можливість зробити це поступово, починаючи з 2024 року. 

Потрібен багатопрофільний ліцей

За словами начальника Управління освіти, ідея реорганізації усіх ліцеїв у громаді, крім одного, в гімназії, полягала в тому, щоб початкова та середня школа була в кожному мікрорайоні міста.  Для забезпечення якісної профільної освіти у громаді потрібен багатопрофільний ліцей. 

— Створення одного академічного ліцею дало б змогу уникнути формальної профілізації старшої школи (наявність однакових профілів у більшості закладів, що і є на даний час), — додає Інна Мадей. — У нас є можливість підвозити дітей до закладів освіти, але існує нагальна потреба в нових шкільних автобусах. Ми подали запит у Департамент гуманітарної політики щодо потреби в двох автобусах. Автобуси є — відсутнє рішення депутатів міської ради про відповідне співфінансування. 

Інна Мадей нагадала, що формування нової сучасної мережі старшої школи розпочалося у минулому році. Усі учні 9-их класів закладів освіти Козятинської громади розпочали навчання в 10-их класах опорного ліцею. На сьогоднішній день 28 учнів 11 класів, які здобувають освіту в опорному ліцеї, вивчають на профільному рівні хімію, 25 — історію, 11 — математику, 15 – економіку, 26 – інформаційні технології, українську мову та літературу – 26, англійську мову – 28. 

— Шість класів, сім профілів – мрія кожного, хто поставив за мету навчання, а не просто перебування у закладі освіти, — каже Інна Мадей. 

«Свідомо відправляємо дітей до репетиторів»

А які ж предмети вивчають на профільному рівні нинішні десятикласники, які залишились у своїх закладах? У Ліцеї №1 ім. Т. Г. Шевченка – математику, англійську мову, історію, Ліцеї №2 — математику, українську мову, Ліцеї №3 та №5 — українську мову, Ліцеї №7 — українську мову, історію, опорному ліцеї — англійську філологію, економіку, хімію, інформаційні технології. 

— Фактично, враховуючи те, що три заклади освіти пріоритетом визначають вивчення на профільному рівні української мови, говорить про те, що ми свідомо відправляємо дітей до репетиторів, не даючи їм змоги у закладі освіти вивчати той предмет на профільному рівні, який їм знадобиться при вступі. Бачення нинішнього Ліцею №2 як закладу, який з 2027 року буде забезпечувати надання профільної освіти у громаді, ґрунтувалося на аналізі основних вимог до ліцеїв. Враховуючи той факт, що традиційно приблизно 50% дев’ятикласників продовжують навчання у 10 класі, з 404 семикласників, які навчаються зараз, у 2027 році навчання продовжать приблизно двадцять. 

Чому саме ліцей №2

Подивимося по закладах: Ліцей №1 – 85 семикласників, орієнтовно 43 майбутніх десятикласники, відповідно: Ліцеї №2 та №5 – 44 і 22, Ліцей №3 – 28 і 14, опорний ліцей – 89 і 45, Ліцей № 7 – 38 і 19.  Тобто, згідно з цими даними, лише в Ліцеї №1 та опорному ліцеї зможуть функціонувати по два десятих класи.

— А як же інші заклади, в яких немає по два класи, щоб забезпечити функціонування трьох профілів? Чи ми просто поділили кількість десятикласників на середню наповнюваність і отримали 8 класів у чотирьох ліцеях? Чи ми будемо створювати класи, в яких буде вчитися по 10-12 учнів? Як тоді вижити освітянам на кошти освітньої субвенції? Чи всі витрати будуть за рахунок місцевого бюджету? — продовжує думку Інна Мадей. 

Ще одне. Чому, після всіх обговорень, для функціонування старшої профільної школи пропонувався саме Ліцей №2? 

— Крім зазначених вище переваг функціонування одного закладу у форматі профільного ліцею, є ще один — так звана «потужність»: заклад одночасно може розмістити 600 здобувачів освіти, на майбутнє приблизно по 200 учнів у кожній паралелі 10-12 класів. Наша громада досить компактна в розташуванні закладів освіти. І якщо розміщувати старшу школу окремо в одному закладі – є в цьому величезний плюс: можливість надати якісну профільну освіту, модернізувати усі наявні приміщення і «підігнати» їх під старшу школу, забезпечити якісним обладнанням, сфокусованим саме на викладанні у старшій школі.

«Ніхто не зупинить ідею, час якої настав»

Це і сучасні лабораторії, надсучасне обладнання для вивчення предметів природничого циклу, лінгафонні кабінети, студії звукозапису, можливість організувати шкільне радіо, телебачення, використання ліцензованих програм для монтажу відео, створення документальних, мультиплікаційних фільмів, утворення професійних шкільних команд з волейболу, футболу, футзалу, функціонування літературних клубів, гуртків, можливість удосконалити систему учнівського самоврядування, дати можливість дітям вирішувати питання на рівні громади. З приводу рішення обласної ради про затвердження мережі ліцеїв, його, найімовірніше, затвердять відповідною сесією обласної ради. Але зміни в цьому рішенні обов'язково будуть на 1 вересня 2025, 2026, 2027 років. Час покаже, яка насправді профільна освіта нам потрібна. І врешті, недарма сказав Степан Бандера: «Ніхто не зупинить ідею, час якої настав» — підсумувала Інна Мадей

Далі буде…

Читайте:

У Калинівці вісім, у Козятині — один. У наших школах будуть поліцейські

Для першого ліцею мають будувати укриття. Запустили голосування — це буде площа чи аварійний РБК

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Людмила

    Підтримую думку тих.хто за 4-ри ліцеї в нашому місті.по насенню наше місто більше Калинівки.
  • Володимир Мономах

    Друзі ця клята наволоч вже так нарехвормувалися по самі помідори, далі нікуди....! Ганьба просто

keyboard_arrow_up