Як будуть вчитися цьогоріч наші діти, і чи готові школи та укриття?

Як будуть вчитися цьогоріч наші діти, і чи готові школи та укриття?
Фото зі сторінки Управління освіти
  • Актуально. Що зробили у школах за літо, яка буде форма навчання, чи готові укриття, як вирішується питання з аварійними дахами у школах та чи планують переносити осінні канікули — про це і не тільки читайте  в інтерв'ю з очільницею освіти громади Інною Мадей

Перед початком нового навчального року розпитали у начальника Управління освіти та спорту Козятинської міської ради Інни Мадей про організацію навчання козятинських школярів.

Чи готові навчальні заклади Козятинської громади до нового навчального року?

— Ми здійснили відповідні кроки щодо забезпечення безпечного функціонування закладів освіти, організації освітнього процесу, оновлення змісту освіти, захисту прав здобувачів освіти та педагогічних працівників. Врахували інструктивно-методичні матеріали щодо порядку підготовки закладів освіти до нового навчального року та опалювального сезону з питань цивільного захисту, охорони праці та безпеки життєдіяльності. 20-23 серпня комісійно обстежили усі заклади освіти з питань щодо нового 2024/25 навчального року за участю фахівців територіальних підрозділів, що уповноважені здійснювати державний нагляд у відповідних сферах господарської діяльності.

Відео дня

Що зробили за літо (детально про кожному ліцею та гімназії, мається на увазі ремонти класів, харчоблоків, санвузлів тощо…)

— По всіх закладах освіти провели ремонтні роботи у кабінетах для впровадження НУШ, предметних кабінетах, туалетних кімнатах. Крім цього: вхідна група до обідньої зали харчоблоку (Ліцей №5), дах над приміщенням спортивної зали (Сестринівська гімназія ім. М. Грушевського), розширення зони укриття (опорний ліцей), накриття приміщення туалетних кімнат (Ліцей №7), приміщення актової зали (Кордишівська гімназія), приміщення харчоблоку (Флоріанівська гімназія).

Що з укриттями? В якому вони стані, чи проводили ремонти там? 

— В укриттях усіх закладів освіти провели поточні ремонтні роботи. В опорному ліцеї організували додаткові місця в укритті, що дозволить закладу працювати практично в одну зміну.

Чи змінилася ситуація з укриттям ліцею №1. Мається на увазі відсутність туалету в попередні роки.

— З укриттям ліцею №1 ситуація поки що не змінилася, вибрали швидке і дешеве рішення — спеціальні відра.  

Як будуть навчатися козятинські школярі?

— Форма навчання — очна. Змішана можлива в ліцеях № 1, 5, 7.

Скільки першокласників і випускників?

— Станом на 1 вересня 2024 року маємо 262 учні перших класів та 153 – одинадцятих.

Чи вистачає вчителів, чи укомплектовані наші школи?

— Усі заклади освіти забезпечені педагогічними кадрами. Найбільша потреба у асистентах учителів, які допомагають забезпечувати освітній процес для дітей з особливими потребами.

На випадок тривалих відключень світла, як буде проводитися навчання? Можливо, як у попередній рік будуть переноситимуть осінні канікули? 

— На випадок тривалих відключень заклади освіти обладнані генераторами, деякі мають власні котельні. Це забезпечить можливість очного навчання в цих закладах. Школи, які не зможуть забезпечити очне навчання, будуть змушені перейти на синхронний формат: учителі даватимуть учням завдання, а потім перевірятимуть їх. Про перенесення осінніх канікул питання не розглядалося.

У Вінницькій обласній раді опублікували прогнозований список закладів освіти, де буде 12-річна школа. У нас це — ліцей №2, тобто тільки один навчальний заклад. До прикладу, у сусідній Калинівській таких навчальних закладів у прогнозованому списку сім. Поясніть, чому на таку велику громаду — лише один ліцей, де буде 12-річна школа?

— Концепція НУШ передбачала створення нової мережі академічних ліцеїв, які, як правило, мали бути відділені від основної школи й мати не менше 4-х класів на паралелі, що дало б змогу дійсно перейти на профільне навчання учням у старшій школі, створити нову культуру школи відповідно до концепції НУШ, створити добру матеріально-технічну базу. Ми розглядали як ключову вимогу до старшої профільної школи, щоб можна було ефективно забезпечити учням право вибору профілю — наявність не менше 4-х класів на паралелі в старшій школі.  

У Хмільницькому районі передбачено 12 офіцерів служби освітньої безпеки. З першого вересня вони працюватимуть у семи школах. У Козятинській громаді — це опорний ліцей. Теж один навчальний заклад і один офіцер, тоді коли у сусідніх громадах їх по кілька. Чому так?

— Офіцер Служби освітньої безпеки — це фаховий посадовець, який разом з адміністрацією  закладу освіти відповідатиме за весь комплекс безпекових заходів, починаючи з допуску дітей до приміщення школи. З вересня в опорному ліцеї почне працювати офіцер Служби освітньої безпеки, який виконуватиме правоохоронну, наставницьку та просвітницьку функцію.  Сподіваємось, що до кінця року такі офіцери з’являться і в інших закладах громади.

Відомо, що проблема з аварійними дахами ліцею №1 і гімназії № 7 за це літо не вирішилася. Як виходити з цієї ситуації?  Ще є навчальні заклади з подібними проблемами?

— Сесією Козятинської міської ради виділені кошти на ремонти дахів Ліцею №1 та харчоблоку Ліцею №7, але їх облаштування має проводитись після проведення необхідних процедур. Для підтримки дахів у робочому стані адміністраціями закладів проводяться певні заходи, але стан дахів такий, що їх потрібно замінювати, а не підтримувати. Заміна дахів першочергово необхідна у харчоблоці Ліцею №5, основного корпусу Ліцею №7, Гімназії №9.

Читайте:

У Калинівці вісім, у Козятині — один. У наших школах будуть поліцейські

Опублікували прогнозований список закладів освіти, де буде 12-річна школа. У нас це — ліцей №2

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач72

    А з харчуванням що? Діти вже вчаться а нічого не готово в ідальнях

keyboard_arrow_up