У Калинівці вісім, у Козятині — один. У наших школах будуть поліцейські

У Калинівці вісім, у Козятині — один. У наших школах будуть поліцейські
  • Безпека. У новому навчальному 2024-2025 році у наших навчальних закладах працюватимуть офіцери освітньої безпеки.
  • Вони виконуватимуть правоохоронну, наставницьку та просвітницьку функцію.
  • Дізналися, як це працюватиме у Козятині?

Про впровадження проєкту «Офіцери Служби освітньої безпеки» в закладах освіти почали говорити ще наприкінці 2023-2024 навчального року. Він реалізується в Україні за ініціативи керівництва держави та за участю Міністерства внутрішніх справ, Міністерства освіти і науки, Національної поліції.

Як повідомляла в етері «Єдині новини» тимчасово виконуюча обов’язки начальника Управління організації служби освітньої безпеки Національної поліції України Надія Ситник, функція офіцерів служби освітньої безпеки включатиме в себе забезпечення правопорядку, патрулювання території та попередження правопорушень.

Також планується, що офіцери безпеки будуть здійснювати координацію пропускного режиму, щоб жодна стороння особа чи підозрілий предмет не загрожували безпеці дітей.

Відео дня

Принцип розподілу інспекторів такий — один поліцейський на один навчальний заклад. Він буде знаходитися в закріпленій школі на постійній основі. У планах до кінця року — забезпечити офіцерами служби освітньої безпеки до 2000 шкіл по всій території України. У пріоритеті навчальні заклади прикордоння, та ті, що працюють в очному та змішаному режимах.

У першу хвилю вже здійснили набір до підрозділу чинних поліцейських. Станом на червень цього року навчання за спеціалізацією проходили 900 осіб. Крім того, на сайті поліції розмістили конкурс на працевлаштування з числа цивільних осіб. Вони також можуть долучитися до забезпечення безпеки у навчальних закладах.

У Нацполіції зазначають, що офіцер Служби освітньої безпеки — це фахівець з питань безпеки в освітньому закладі. Окрім поліцейських навичок та виконання протоколу безпеки, він матиме знання з психології дитини, аби розуміти її та за потреби вчасно допомогти та вжити необхідних заходів. Офіцери СОБ стануть медіаторами між адміністраціями шкіл, батьківськими комітетами й дітьми та разом із педагогами працюватимуть над створенням безпечного середовища для дітей. До повноважень поліцейських входитиме пропускний режим (спецрамки та металошукачі у школах), комунікація з екстреними службами, виклик поліції та особисте реагування на правопорушення, їхнє припинення, затримання правопорушників.

Наші журналісти дізналися, як цей проєкт впроваджуватимуть на Вінниччині і, зокрема, у нашій громаді. За коментарем звернулися до начальника сектору організації служби освітньої безпеки Головного Управління Національної поліції у Вінницькій області, старшого лейтенанта поліції Юлії Миронюк.

— Незабаром розпочнеться новий навчальний рік та поліцейські служби освітньої безпеки стануть на захист безпекового середовища учасників освітнього процесу. До кінця року у Вінницькій області у 66 закладах загальної середньої освіти приступлять до виконання обов’язків 66 поліцейських, — повідомила Юлія Миронюк.

Що стосується нашого, Хмільницького району, то тут передбачено 12 таких офіцерів служби освітньої безпеки. З першого вересня вони працюватиуть у семи школах.

Так, у Хмільницькій громаді буде три поліцейських, у Калинівській — вісім і у нашій Козятинській — один. Тобто, з усіх навчальних закладів, які є в громаді та у Козятині, офіцер освітньої безпеки, а саме Анастасія Джаман, буде працювати тільки в одному. Це опорний комунальний заклад «Опорний Ліцей Козятинської міської ради Вінницької області».

 — Для якісного комплектування служби ми здійснювали ретельний відбір з числа діючих працівників поліції та цивільних осіб. Відбір продовжується і надалі, для укомплектування усіх шкіл, — додає Юлія Миронюк. — Надалі будуть приєднуватися інші заклади загальної середньої освіти у Вінницькій області.

Тож, можна сподіватися, що у нашій громаді офіцерів з освітньої безпеки стане більше, не один. Адже у нашій громаді чомусь найменше як поліцейських у школах, так і самих шкіл, де буде 12-річна школа. У нас це, нагадаємо, Козятинський ліцей №2. До прикладу, у сусідній Калинівські громаді таких навчальних закладів у прогнозованому списку сім.

З чим це пов’язано? Спробуємо дізнатися. Про це читайте у наших наступних публікаціях.

Читайте:

«Усі відкладають на серпень»: що варто знати про медогляд до школи

У серпні чи у вересні? Стало відомо, коли козятинські учні підуть до школи

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (12)
  • Alex Vasjuta

    Все зробили, щоб народ їх не поважав.
  • Oksana Kolomiyets

    Для чого????вони би краще свою роботу виконували на вулицях міста!!!!!
  • Микола Олександрович

    на одного більше ніж треба
  • Игорь Даги

    Наркоту будуть втюхувати школярам.

keyboard_arrow_up